Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

ЄС наближається до компромісу, щоб розрядити протистояння з Росією щодо Калінінграда

Категорія:

Торгівля через Литву до російського ексклава Калінінграда може нормалізуватися протягом декількох днів, повідомили два джерела у ЄС, знайомі з цим питанням. Європейські чиновники прагнуть компромісу з Литвою, щоб "розрядити суперечку з Москвою".

 

22063001.jpg

REUTERS/Vitaly Nevar/File Photo

Калінінград, який межує з державами Європейського Союзу і має залізниці та дороги через Литву для більшості вантажів, був відрізаний від деяких вантажних перевезень з материкової частини Росії через санкції, запроваджені Брюсселем.

Як пише REUTERS, європейські чиновники ведуть переговори про звільнення території від санкцій, які вразили такі промислові товари, як сталь, прокладаючи шлях до угоди на початку липня, якщо член ЄС Литва зніме свої застереження.

Шум навколо ізоляції російського ексклава перевіряє рішучість Європи виконувати санкції, запроваджені після вторгнення Росії в Україну, посилюючи побоювання щодо ескалації після того, як інші обмеження підштовхнули Росію до дефолту по боргу.

 В той час, як західні держави дали гарантії відстояти Україну, підтвердивши свою рішучість на самітах G7 і НАТО цього тижня, Європі виявилося важко підтримувати суворі санкції та уникати подальшої ескалації з Росією. Ось чому європейські чиновники за підтримки Німеччини шукають компроміс для вирішення одного з численних конфліктів із Москвою.

У статті нагадують, що Росія може застосувати військову силу, щоб "пробити коридор" по території Литви. А там розміщені німецькі солдати: Тож Німеччина боїться, що може бути втягнута в конфронтацію разом зі своїми союзниками по НАТО.

Найбільша економіка Європи також значною мірою залежить від імпорту російського газу і буде вразливою до будь-якого скорочення потоків у разі загострення суперечки щодо Калінінграда.

«Ми повинні дивитися в очі реальності», — сказав один із людей, які безпосередньо знайомі з дискусіями в ЄС, описуючи Калінінград як «священний» для Москви. — "У Путіна набагато більше важелів впливу, ніж у нас. У наших інтересах знайти компроміс". Але він визнав, що кінцевий результат може здатися несправедливим.

Речник міністерства закордонних справ Литви заявив, що продовжуватиме консультуватися з Європейською комісією щодо застосування санкцій і що будь-які зміни з боку блоку не повинні виокремлювати балтійську країну.

"Санкції повинні виконуватися, і будь-які прийняті рішення не повинні підривати довіру та ефективність санкційної політики ЄС", — сказав він.

Наші інтереси: 

Дивитися, ЩО обіцяють і ЩО роблять наші західні партнери. Вони вже готові "кинути" напризволяще Литву, яка є членом ЄС і НАТО.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Цей випадок тільки підсилить переконання центрально-східньо-европейських держав, що західні співчлени ЄС - імпотентні. І з часом приєднаються до вісі Україна-Польща-Великобританія.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Хоробра Литва продовжить застосування санкцій: 10 липня вступають обмеження на транзит цементу, алкоголю, товарів розкоші, а з 10 серпня – на вугілля та інше тверде викопне паливо.

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Цей випадок тільки підсилить переконання центрально-східньо-европейських держав, що західні співчлени ЄС - імпотентні. І з часом приєднаються до вісі Україна-Польща-Великобританія.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !