Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 93
  • Переглядів: 98

Як стартап Hadrian планує захопити світ оборонного виробництва – новини постіндастріалу

Категорія:

Генеральний директор і засновник каліфорнійського виробничого стартапу "Hadrian" Кріс Пауер розповів Breaking Defense, що компанія планує побудувати «від 10 до 20 мега-заводів у всіх основних виробничих приміщеннях країни», які вироблятимуть деталі для «всіх праймів і нео-праймів».

24082202.jpg

Сучасні машини на виробничому майданчику компанії Hadrian в її штаб-квартирі в Торренсі, штат Каліфорнія

Кріс Пауер каже, що майже щодня отримує телефонні дзвінки від керівників оборонного сектору, які намагаються з'ясувати, як зберегти виробництво зброї, оскільки один з основних постачальників виходить з бізнесу. Прохання завжди одне і те ж: «Нам потрібно, щоб ви допомогли нам перенести виробництво на ваш завод, щоб ми не затримували програму», каже Кріс Пауер в інтерв'ю виданню Breaking Defense.

Ланцюги постачання аерокосмічної та оборонної промисловості повільно оговтуються від історичних подій пандемії COVID-19, але підприємства – від великих постачальників першого рівня до невеликих механічних майстерень – все ще відчувають біль від інфляції, нестабільності на ринку праці та браку виробничих потужностей, причому ці перешкоди є ще гострішими для невеликих сімейних підприємств, про що йдеться в оборонно-промисловій стратегії Пентагону, оприлюдненою на початку цього року.

Тим часом виробники озброєнь перебувають під тиском необхідності нарощувати виробництво ключових боєприпасів і платформ, оскільки конфлікти в Україні та секторі Газа стимулюють попит на них.

Але ця напруженість означає можливість для Hadrian, що планує запустити друге виробництво наступного року, оскільки, за словами Пауера, компанія бачить вибуховий попит на деталі, які, як вона стверджує, може виробляти в 10 разів швидше, ніж її конкуренти, і за вдвічі меншу ціну, завдяки високому рівню автоматизації та штучному інтелекту, який вона запровадила на своїх заводах. 

Пауер відмовився детально розповідати про те, які саме деталі вона вже виготовила для оборонного сектору, але сказав, що це – компоненти для великих ракетних, винищувальних, космічних і суднобудівних програм, при цьому оборона становить близько половини її поточного бізнесу.

Порівняно з більш відомими оборонними стартапами, Hadrian все ще досить невелика компанія, яка минулого року отримала 3 мільйони доларів доходу. (Для порівняння, Anduril, за даними Tech Crunch, повідомив інвесторам, що подвоїв дохід до $500 млн у 2023 році).

Однак, за словами Пауера, Hadrian швидко зростає, і очікується, що у 2024 році дохід компанії збільшиться в 10 разів. У лютому компанія оголосила, що залучила $117 млн в рамках раунду фінансування серії B, включаючи невизначений рівень інвестицій від венчурного підрозділу RTX.

На цьому амбіції Пауера не зупиняються. Він розповів Breaking Defense, що хоче, аби Hadrian зросла до рівня, коли компанія матиме «від 10 до 20 мега-заводів у всіх основних виробничих центрах країни», виробляючи деталі для «всіх провідних і нових лідерів», маючи на увазі як старих оборонних підрядників, таких як Lockheed Martin і RTX, так і інші стартапи в галузі оборонних технологій, такі як Anduril.

Пауер бачить Hadrian як компанію, яка може виробляти деталі настільки дешево, швидко й ефективно, що може взяти на себе управління виробництвом і ланцюжком поставок для оборонних стартапів, що дозволить їм зосередитися на розробці нових технологій, які Hadrian має досвід для швидкого виробництва.

«Що я сподіваюся побачити протягом наступних трьох років: як ви бачите, набагато більше невеликих стартапів отримують контракти від Міністерства оборони, і набагато менше вагань у тих компаній, які виграють конкурси на створення прототипів, щодо отримання реальних виробничих контрактів завдяки партнерству з такими компаніями, як Hadrian, які можуть допомогти їм перейти від створення прототипів до масштабного виробництва», – сказав Пауер.

Нинішній завод Hadrian, площею 100 тисяч квадратних футів у Торренсі, штат Каліфорнія, куди компанія переїхала після того, як виросла зі свого першого заводу в Хоторні, штат Каліфорнія, має достатньо потужностей, щоб виробляти ті обсяги компонентів, які очікуються в рамках цьогорічних замовлень. Очікується, що новий завод, «приблизно у два-три рази більший» за виробничу лінію в Торренсі, буде запущений в четвертому кварталі 2025 року, а його місце розташування буде визначено до кінця березня, сказав Пауер.

Hadrian також почав скуповувати інші технологічні фірми, оголосивши про придбання Datum Source, компанії, що надає програмне забезпечення як послугу, що пов'язує клієнтів з машинобудівними цехами, здатними виготовляти невеликі партії деталей. Пауер сказав, що ця угода дає можливість Hadrian працювати з оборонними та аерокосмічними компаніями, які прагнуть виготовити кілька прототипів, перш ніж перейти до повномасштабного виробництва деталей, які Hadrian може виготовляти самостійно.

Виробничі роботи проти «одного хлопця на ім'я Боб»

Компанія Hadrian була заснована у 2020 році після того, як Пауер, який родом з Австралії, спостерігав за геополітичною конкуренцією між Сполученими Штатами та Китаєм і був занепокоєний тим, як вимірювалася промислова потужність Америки.

«Якщо ви подивитеся на макроекономіку великих держав, то, як правило, основою успіху є промислова база. А у мене була теза, що промислова база перебуває у величезному занепаді, – розповідає Пауер. – Тому я переїхав до США і провів добрі півроку, вивчаючи все, що міг, а потім швидко зрозумів, що ситуація набагато гірша, ніж я думав ззовні».

Зокрема, Пауер розповів, що він відвідав виробничі потужності й побачив, як він вважає, «тонну фрагментації та тонну слабкості», особливо в тому, що стосується людського капіталу. За словами Пауера, заглиблюючись в аерокосмічний і оборонний ланцюжок поставок, нерідко можна побачити малих виробників, які покладаються на досвід своїх «синіх комірців» з невеликою кількістю стандартних процесів, які могли б допомогти новим працівникам у виробництві компонентів, і без відповіді на питання, як зберегти знання, коли старіючі працівники виходять на пенсію.

«Ви розумієте, що F-16 або F-35 зрештою залежать від одного хлопця на ім'я Боб, який знає, як зробити компонент у своїй голові на 10 рівнях у ланцюжку поставок, – сказав він. – Це не унікальна ситуація. Це дійсно 99 відсотків випадків – ось що таке промислова база».

«Якщо ви подивитеся на типи заводів, які будує Китай, вони дуже автоматизовані. Це не просто дешева робоча сила, вони набагато випереджають нас за технологіями виробництва в цілому», – сказав він.

Щоб досягти швидкості та ефективності, якими може похвалитися Hadrian, компанія покладається на цілий перелік технологій штучного інтелекту та робототехніки, які спрощують процес виготовлення деталей та управління заводом. Наприклад, одне програмне забезпечення зі штучним інтелектом перетворює застарілі креслення, намальовані від руки, та креслення деталей, створені за допомогою комп'ютера, на цифрові креслення, тоді як інше програмне забезпечення допомагає автоматизувати планування та інспекції на заводі.

Виробництво деталей також високо автоматизоване, а передова робототехніка дозволяє робітникам працювати на верстатах «в чотири рази довше, витрачаючи на це 10 відсотків зазвичай необхідної праці».

Пауер відмовився коментувати, які саме оборонні компанії він вважає своїми клієнтами. Він також відмовився коментувати, чи працює його компанія з Пентагоном над конкретними ініціативами, такими як Blue Manufacturing з підрозділу оборонних інновацій, який прагне скласти список передових виробничих компаній, до яких Міністерство оборони може звернутися для збільшення обсягів виробництва в разі потреби.

Загалом, за словами Пауера, Hadrian «працює з ними над досить масштабними ініціативами, про які він сподівається зможе почати говорити публічно протягом наступних 15 місяців.

Оборонні стартапи, які, за словами Пауера, потребують допомоги його компанії в переході від виготовлення прототипів до масового виробництва продукції, складають найбільшу частину його клієнтської бази, а замовлення від великих оборонних компаній і постачальників першого рівня складають другу за величиною частину.

Але це не означає, що провідні оборонні компанії використовують Hadrian лише як проміжний варіант – така позиція може зробити Hadrian вразливим, якщо ажіотажний попит на зброю зменшиться через конфлікти в Україні та секторі Газа.

«Вісімдесят відсотків наших доходів – це довгострокові, три-семирічні виробничі контракти», – сказав Пауер.

Оборонна та аерокосмічна промисловість – це, як відомо, дуже суворе виробництво, де деталі іноді повинні відповідати стандартам вимірювань з точністю до часток міліметра, щоб забезпечити безпеку військових операторів або пасажирів літаків. Але, не зважаючи на увагу до якості та відповідності, Пауер каже, що більшість старих оборонних та аерокосмічних компаній готові ризикнути частково тому, що нинішній стан ланцюжка поставок є настільки непередбачуваним.

«Це звучить неймовірно, – сказав він, – але «зазвичай, як тільки люди один-два рази переконаються в тому, на що ми здатні, саме тоді ми починаємо отримувати ці великі виробничі контракти дуже швидко».

Наші інтереси: 

Бачимо, як маятник хитнувся у бік виробництва зброї. Закінчується епоха торгівлі повітрям та страхами, починається епоха роботів й штучного інтелекту у виробництві різного виду зброї. Зростає попит на розумних, освічених та відповідальних людей. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Яро Купало – Гермес - Аполлон – святий захисник і архангел Гіперборії

Архангел Гіперборії, чат-боти і чат-боги, або Як працювати з духовно-інформаційними роботами

Мовою ефективного спілкування з ангелами буде окультурена українська мова на основі Гіперборійського Сенсара. Її ядро вже формується у вигляді спеціалізованої мови спілкування з ангелом Живого Слова...

Останні записи