Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 121
  • Переглядів: 134

Як директор ЦРУ Вільям Бернс переконав Путіна напасти на Україну – Newsweek (США)

Категорія:

Ця стаття підтверджує висновки розслідування, опублікованого 4 липня 2022 року на порталі «Народний Оглядач», згідно з якими широкомасштабне вторгнення Росії в Україну було ключовим елементом прихованої стратегічної комунікаційної кампанії. Цю кампанію організувала верхівка Демократичної партії США з метою утримання влади.

230712putinburns24tvua.jpg

Володимир Путін і його друг Вільям Бернс (колаж 24tv.ua)
Володимир Путін і його друг Вільям Бернс (колаж 24tv.ua)

23 листопада 2022 року директор ЦРУ Вільям Бернс, особистий друг Путіна, відвідав Москву. Як повідомила CNN, він зустрічався із секретарем Ради безпеки Росії Миколою Патрушевим та головою Служби зовнішньої розвідки Сергієм Наришкіним. Оглядачів здивувало те, що директор ЦРУ залишився там на ніч, що суперечить усталеній практиці міжнародних візитів таких високопосадовців: зазвичай директор ЦРУ зранку прилітає в іншу країну, а ввечері повертається.

Згідно з офіційною версією, озвученою CNN, «президент Джо Байден направив директора ЦРУ Білла Бернса до Москви, щоб попередити Кремль, що США уважно стежать за нарощуванням своїх військ біля кордону з Україною, і спробувати визначити, що мотивує дії Росії». Це повний абсурд. Вочевидь, попередити можна було й телефоном, а мотивація Росії добре відома принаймні з 2014 року, коли вона розпочала війну проти України.

А що ж було насправді? Деталі цього дивного візиту розкриває впливове американське видання «Newsweek» у статті «The CIA's Blind Spot about the Ukraine War» (Сліпа пляма ЦРУ щодо війни в Україні) від 5 липня 2023 року. Автор статті Вільям М. Аркін (William M. Arkin), 1956 р. н. – американський військовий аналітик та політичний коментатор, автор бестселерів, журналіст, активіст, блогер і колишній солдат армії США.

Стаття починається з констатації того, що таємні змови між Вашингтоном і Москвою є усталеною традицією:

«В основі всього, що відбувається в Україні, лежить таємна війна з таємними правилами, – каже високопоставлений співробітник розвідки адміністрації Байдена, який також поспілкувався з Newsweek. Чиновник, який бере безпосередню участь у плануванні політики щодо України, побажав залишитися анонімним, щоб обговорити вкрай засекречені питання. Цей чиновник (і численні інші посадовці з питань національної безпеки, які поспілкувалися з Newsweek) кажуть, що Вашингтон і Москва мають десятиліттями накопичений досвід розробки цих таємних правил, що вимагає від ЦРУ величезної роботи: як головного шпигуна, як перемовника, як постачальника розвідданих, як логіста, як організатора мережі чутливих відносин з НАТО і, можливо, найважливіше як агенції, яка намагається забезпечити, щоб війна не вийшла з-під контролю».

Автор підводить до думки, що війна в Україні перебуває під спільним контролем влади США і Росії завдяки постійним таємним комунікаціям на основі усталених таємних правил, яких дотримуються обидві сторони. Автор продовжує:

«ЦРУ відігравало центральну роль у війні ще до її початку. На початку своєї адміністрації Байден призначив директора Вільяма Бернса своїм глобальним "вирішувачем проблем" таємним оператором, здатним спілкуватися з іноземними лідерами поза звичайними каналами, тим, хто може зайняти важливий геополітичний простір між явним і прихованим, і чиновником, який може організувати роботу на арені, що існує між суто військовим і суто цивільним.

Як колишній посол в Росії, Бернс мав особливий вплив на Україну. ЦРУ стежило за нарощуванням сил Росії, і в листопаді 2021 року, за три місяці до вторгнення, Байден відправив Бернса до Москви, щоб попередити Кремль про наслідки будь-якої атаки. Хоча російський президент проігнорував емісара Байдена, перебуваючи у своїй резиденції в Сочі на Чорному морі, за 800 миль звідти, він погодився поговорити з Бернсом через захищений телефон Кремля».

Питання, з яким приїхав Бернс, було настільки делікатним, що Путін демонстративно виїхав з Москви, аби забезпечити собі алібі та уникнути підозр щодо змови. А далі відбулася безпрецедентна подія: Бернса допустили до надсекретного захищеного зв’язку, щоб він віч-на-віч таємно поговорив з Путіним – без перекладача, адже Бернс володіє російською мовою. Таємна телефонна розмова давала певні переваги, адже дозволяла приховати факт контакту і уникнути обов’язкового звіту про результат здійснених перемовин. Логічно припустити, що Бернс і Путін зробили запис цієї розмови – «про всяк випадок», «для гарантії». Так би мовити, взаємний компромат.

Далі автор статті Вільям Аркін повідомляє про зміст цієї змови:

«За іронією долі, зустріч була дуже успішною, – каже другий високопоставлений співробітник розвідки, який був проінформований про неї. Навіть незважаючи на вторгнення Росії, обидві країни змогли прийняти випробувані і правдиві правила дорожнього руху. Адміністрація Байдена пообіцяла, що Сполучені Штати не будуть воювати напряму і не прагнутимуть до зміни режиму. Росія обмежиться нападом на Україну і діятиме відповідно до негласних, але добре зрозумілих керівних принципів проведення таємних операцій».

Тут варто додати: для того, щоб Путін не злякався і не подумав, що запрошення до нападу на Україну є американською пасткою, Білий дім здійснив ряд демонстративних кроків.

19 січня Байден відкрито заявив, що якщо в Україну буде «невелике вторгнення», то США можуть нічого й не робити.

У кінці січня 2022 року з Чорного моря були виведені військові кораблі НАТО. Офіційне пояснення – «щоб не провокувати Москву».

12 лютого США припинили діяльність посольства США в Києві. Було заявлено, що залишиться невелике консульське представництво у Львові для вирішення надзвичайних ситуацій, але воно не зможе надавати паспортні, візові чи звичайні консульські послуги – для цього порадили звертатися до представництв США в сусідніх країнах. Де-факто, це виглядало як розрив дипломатичних відносин. Цікаво, що американці уходили з Києва назавжди, адже в будівлі посольства були зруйновані комунікації, тому на ремонт пішли непропорційно великі кошти, а відновлення роботи посольства відбулося тільки 18 травня 2022 року.

«У лютому 2022 року всі американські військові були публічно виведені з України, включно з силами спеціальних операцій, які діяли за лаштунками» – нагадує автор статті.

Докладніше про це – у статті «Війна в Україні як елемент піар-кампанії корпоративних психопатів (+аудіо)».

На завершення цієї теми Вільям Аркін повідомляє, що все відбулося не так, як домовилися Бернс і Путін – «захоплення Києва за три дні» не вдалося, тож бліцкриг зазнав повного краху:

«Незабаром після того, як російські війська увійшли в Україну, Сполученим Штатам довелося швидко перемикати передачі (дати задній хід. – НО). ЦРУ, як і решта розвідувального співтовариства США, неправильно оцінило військовий потенціал Росії та стійкість України, оскільки Росія не змогла взяти Київ і відступила з півночі».

Як бачимо, ця стаття Newsweek підтверджує висновки розслідування, опублікованого 4 липня 2022 року на порталі «Народний Оглядач», згідно з якими широкомасштабне вторгнення Росії в Україну було ключовим елементом прихованої стратегічної комунікаційної кампанії. Цю кампанію організувала верхівка Демократичної партії США з метою утримання більшості в Конгресі на виборах 8 листопада 2022 року. З осені 2023 року має розпочатися нова кампанія, спрямована на вибори 2024 року. 

Докладніше про все це читайте у статтях:

Наші інтереси: 

Адекватне розуміння реальності допомагає творити реалістичні стратегії. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Все стає ясно і складається в зрозумілу картину. Ще б знати, що з цим всім робити... (ми знаємо)

Коментарі

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Все стає ясно і складається в зрозумілу картину. Ще б знати, що з цим всім робити... (ми знаємо)

Зображення користувача Валерій Зміївський.
0
Ще не підтримано

Стаття досить актуальна. Для кращого розуміння варто у всіх згадних датах вказати роки. Це важливо.