Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Як Аваков та Яценюк позбавили Саакашвілі можливості подолати корупцію в Одесі - Джон Гербст

Категорія:

Спецтема:

Екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі схильний до авторитаризму, проте на посаді голови Одеської ОДА він сумлінно намагається побороти корупцію; втім дії голови уряду України Арсенія Яценюка та голови МВС Арсена Авакова позбавили його ключових інструментів для виконання цього завдання. 

gerbst.jpg

Джон Едвард Гербст (12 серпня 1952, Роквіль-центр, штат Нью-Йорк, США) — американський дипломат, 5-й Надзвичайний і повноважний посол США в Україні (2003–2006)
Джон Едвард Гербст (12 серпня 1952, Роквіль-центр, штат Нью-Йорк, США) — американський дипломат, 5-й Надзвичайний і повноважний посол США в Україні (2003–2006)

Про це інтерв'ю Грузинській службі "Голосу Америки" розповів Джон Гербст, директор Євразійського центру в аналітичному центрі Atlantic Council (США), колишній посол США в Україні.

За словами Гербста, скандал за участі Саакашвілі, Авакова та Яценюка під час засідання Ради реформ "показує, що в українській політиці дуже сильно проглядається елемент незрілості, у тому числі і на високому рівні".

"Я не є великим фанатом президента Саакашвілі. Я думаю, США ставились до нього надто м’яко, коли він був при владі у Грузії. Я думаю, він схильний до авторитаризму. Це моя критика на адресу пана Саакашвілі", - заявив Гербст.

При цьому експерт відзначив, що у Грузії Саакашвілі запровадив реальні реформи, чим відрізняється від колишнього українського президента Віктора Ющенка.

"В той же час він був більш важливою та більш позитивною політичною фігурою історично, ніж чоловік, якого я добре знав, президент України Ющенко. Тому що Саакашвілі, на відміну від Ющенко, запровадив у Грузії реальні реформи, попри ті негативні аспекти його діяльності, про які я вище згадав", - розповів Гербст.

Гербст висловив переконання, що Саакашвілі на посаді губернатора "намагається робити хорошу роботу", але йому "перешкоджають високопоставлені особи в Києві".

"Зусиллям Саакашвілі заважали у сфері реформи митниці, завадив прем’єр-міністр Яценюк. І це великий провал Яценюка", - заявив експерт.

"Митниця в Одесі – це діра, це смердючий абсцес у політичному організмі України. Саакашвілі хотів перебрати контроль над митницею, щоб започаткувати нормальні методи роботи, некорумповані методи,  а прем’єр Яценюк згорнув його спробу під приводом, що мовляв діяльність митниці знаходиться у сфері контролю уряду, і мовляв реформувати треба усю митницю, не лише однієї області. Це розумна бюрократична відповідь. Але результатом цього став надзвичайно серйозний удар по реформах. І Яценюк заслуговує на гостру критику за це", - уточнив суть своїх претензій до голови уряду України Джон Гербст.

"У випадку пана Авакова -  було ще щось, що намагався зробити пан Саакашвілі, що завдало би значного удару по корупції в Одесі. Він взяв на роботу висококваліфікованого начальника поліції з Грузії. Традиційно, обласний начальник поліції має 6-8 секторів відповідальності, один з яких – боротьба з корупцією. Пан Аваков забрав у начальника поліції в Одесі інструменти ("портфоліо" в оригіналі - прим. ГА) боротьби із корупцією. Це позбавило пана Саакашвілі можливості боротись із корупцією в його області. І звісно це прямо суперечить принципу, який використовував пан Яценюк, щоб зупинити реформу митниці в Одесі", - деталізував свої претензії до Арсена Авакова колишній посол США в Україні.

"Тобто два високопосадовці у Києві уможливили корупцію в Одесі. Це ганьба", - резюмував Гербст. 

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи