Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Wikipedia на знак протесту припинила роботу в чотирьох країнах Європи

Категорія:

Італійська, іспанська, латиська, а також польська версії порталу Wikipedia виявилися 4 липня недоступними для користувачів. Замість сторінок сайту під час переходу за відповідними посиланнями в цих країнах можна побачити повідомлення про майбутнє голосування в Європарламенті за директивою про авторське право в інтернеті, передають латиський портал Mixnews.lv, Бі-бі-сі, а також TechCrunch. 

"Якщо пропозицію (влади ЄС) буде схвалено в її поточній версії, в інтернеті будуть істотно ускладнені такі дії, як, наприклад, обмін новинами в соціальних мережах або доступ до них через пошукові системи", - йдеться в повідомленні порталу. Крім того, в такому випадку сама Wikipedia, як підкреслили її представники, "буде схильна до ризику закриття".

"Ми хочемо продовжувати надавати (своїм користувачам) можливість працювати з відкритим, безкоштовним і перевіреним контентом. І ми закликаємо всіх членів Європейського парламенту голосувати проти нинішнього тексту цієї ініціативи, відкривати його для обговорення і розглядати численні пропозиції щодо захисту доступу до знань від Wikipedia", - додали представники порталу.

Влада ЄС, згідно з повідомленням на сайті, закликає відмовитися від ст. 11 і 13 цього законопроекту. Остання, як вказує TechCrunch, наділяє платформи відповідальністю за порушення авторських прав їх користувачами і підштовхує, таким чином, сайти до попередньої фільтрації всього завантаження контенту. Перша стаття, тим часом, призначена для новинних агрегаторів. Вона, за даними порталу, вводить "податок на посилання", згідно з яким, їх зобов'яжуть платити за копіювання фрагментів журналістських матеріалів.

Італійська версія Wikipedia, як уточнює TechCrunch, була недоступна ще з 3 липня. Наступного дня до неї приєдналися версії порталу в інших країнах ЄС. Відповідні рішення, за інформацією порталу, приймаються окремо кожним місцевим співтовариством редакторів. Скільки саме триватиме бойкот, на сайті Wikipedia не вказується, проте наголошується, що портал не працюватиме в цих країнах і 5 липня, під час голосування за нормами щодо авторських прав в Європарламенті.

У кінці червня законопроект директиви вже схвалив комітет з правових питань Європарламенту. У разі прийняття цих поправок роботи мають автоматично видаляти будь-який пост, в якому неправомірно використовується будь-який контент, захищений копірайтом, наприклад, фото, малюнок або кадр з фільму. Таким чином, серйозної шкоди, як вказує австрійська газета Der Standard, може бути завдано "культурі мема".

 


Ультраіндастріал закручує гайки. Цього слід було очікувати. Євросоюз тяжіє до Китаю і Росії. 

Наші інтереси: 

Зберегти вільний інтернет!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Фактично це введення цензури в Інтернеті!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Фактично це введення цензури в Інтернеті!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!