Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Виявилося, що сир викликає залежність, подібну до наркотичної

Світ:

Спецтема:

Експерти з Мічиганського університету (США) вивчали харчову залежність від піци і з'ясували, що найбільше цьому сприяє велика кількість сиру, адже у складі сиру є казеїн (головний білковий компонент молока). При перетравленні казеїну в організмі людини виробляються опіати, а саме - казоморфіни, завдяки яким після вживання сиру людина відчуває приємне розслаблення.

Сир - незамінний компонент так званих дієт для підвищення настрою, - каже Владислав Сластін, президент Ліги фітнес-дієтологів та нутріціологів, член Американської асоціації харчування. Крім сиру, у таких дієтах присутні банани, бобові, шоколад. Ці продукти містять L-троптофани, що є амінокислотами, які сприяють виробленню в організмі серотоніну, гормону щастя, пише газета "Експрес".

L-троптофани призначають як лікарський засіб при депресіях, тривожності, неврозах, безсонні, розладах уваги, болях голови, мігренях, ПМС. А у сирі він міститься в натуральному вигляді.

Для порівняння: у 100 грамах червоної ікри міститься 960 міліграмів триптофану, чорної - 910, а у сирі - 780. Після споживання сиру людина справді відчуває підвищення настрою, задоволення, триптофан сприяє зняттю стресу.

 Казеїни - це білки коров'ячого молока. У процесі їх розпаду в організмі вивільняються опіати, казоморфіни. У чашці молока міститься приблизно 6 грамів казеїну, а от у 100 грамах сиру - понад 20 грамів казеїну. Казеїни повільніше всмоктуються та довше затримуються в організмі - до семи годин.

Крім того, у складі сиру є споріднена з амфетаміном речовина - фенілетиламін. Його ще називають "гормоном кохання", адже саме він у великих кількостях виробляється у мозку закоханих людей. Це своєрідний природний наркотик, під впливом якого людина відчуває романтичну закоханість, а її поведінка нагадує дії людини в легкому ступені сп'яніння. Саме фенілетиламін відіграє основну роль у виникненні кохання з першого погляду. І ця речовина міститься у сирі та шоколаді.

Якщо сир діє як наркотик, його треба вживати обережно, як і будь-який продукт. Сир є дуже цінним, адже це джерело кальцію, фосфору, вітамінів А, В2, В12, амінокислот і білка. А ще він дуже поживний: у середньому, калорійність сиру становить 350 кілокалорій на 100 грамів. Найбільш калорійними є тверді сири (пармезан, швейцарський сир, чеддер, маасдам, емменталь тощо - їх калорійність сягає 340-420 кілокалорій) та м'які сири (камамбер, брі, горгонзола, рокфор тощо - 350-400 кілокалорій).

Напівтверді (російський, голландський, гауда тощо) містять 300-350 кілокалорій, а сири на кшталт сулугуні, бринзи, фети, моцарели, адигейського, так звані розсольні - 215-300 кілокалорій. Що калорійніший сир, то більше в ньому білків, значить, амінокислот, які приносять задоволення.

Наші інтереси: 

Знати про результати сучасних досліджень їжі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Іван Ведь.
0
Ще не підтримано

Згоден! Але тільки з "знайомим" сиром! Тримав козу і мав свій сир! тепер не можу знати подібний, чи кращий сир.

Гарно, дуже гарно.

Коментарі

Зображення користувача Іван Ведь.
0
Ще не підтримано

Згоден! Але тільки з "знайомим" сиром! Тримав козу і мав свій сир! тепер не можу знати подібний, чи кращий сир.

Гарно, дуже гарно.

Зображення користувача Дмитро Вернигора.
0
Ще не підтримано

Траплялося чути, що деякі люди після продуктів з маркету не бажали їсти той же натуральний харч. Думаю, що звикання викликає не тільки сир, а й інші "продукти".

Коли ти твердо йдеш шляхом, яким почав іти, то... ти щасливий.                   (Г.Сковорода)