Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 5
  • Переглядів: 5

Виступ професора Павла Гриценка на засіданні Конституційного Суду України 13 грудня 2016

Категорія:

Мова - головний етнічний ідентифікатор. Росіяни не є корінним народом України. Виступ директора Інституту української мови Національної академії наук України, доктора філологічних наук, професора Гриценка Павла Юхимовича на засіданні Конституційного Суду України з розгляду справи за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про засади державної мовної політики» 13 – 14 грудня 2016 року.

170121pavlogrycenko.jpg

Професор Павло Гриценко
Професор Павло Гриценко

У своїй промові професор детально виклав історію виникнення “мовної проблеми” в Україні, яку він вважає штучно створеною.

“Першим поняття “російськомовне населення” використовував міністр закордонних справ СРСР Андрій Козирєв. Ця назва виросла із надр КПРС і КДБ, які вже бачили, що Радянський Союз на межі розвалу і потрібно шукати якісь зачіпки, щоб утримати його від остаточного розвалу”, – заявив Павло Гриценко у своєму виступі.

Далі він пояснив, на які два типи поділяється культурна, мовна та ментальна “російськість” в Україні:

“Перший – це ті, хто приїхав в Україну 3-4 покоління назад, мають генетику, родовід і роками плекали свою “російськість”. Таких серед так званих “російськомовних” набереться не більше 5-7%.

Другий – це той, кому радянська влада не дала можливості отримати освіту українською мовою, адже військова справа, технічні, медичні та інші спеціальності викладалися тільки російською. Це ті, кого влада примусила до манкуртизму – щоб вони відмовилися від своєї рідної мови”, – сказав Павло Гриценко. 

Наші інтереси: 

Народ живе доти, доки живе його мова. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

До редагування цього відео трохи долучився і Intermarium.TV на свому новому комп'ютері.

Коментарі

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

До редагування цього відео трохи долучився і Intermarium.TV на свому новому комп'ютері.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Так, Віктор Макаренко виправив неправильний формат і підвищив якість відео.

Віктор Макаренко каже:
До редагування цього відео трохи долучився і <a href="https://intermarium.tv/" class="bb-url" rel="nofollow">Intermarium.TV</a> на <a href="https://intermarium.tv/zitta-organizacii/komputer-dla-videomontazu-pridb... class="bb-url" rel="nofollow">свому новому комп'ютері</a>.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!