Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Вступ до ЄС. НБУ планує приєднання України до Єдиної зони платежів в євро – SEPA

Категорія:

Світ:

Спецтема:

Приєднання до європейського аналога SWIFT надасть нові можливості українській економіці. Членство в ЄС передбачає забезпечення вільного руху капіталу.

Рішення Європейської ради про початок переговорів про вступ України означає принципово новий етап взаємодії, який завершиться набуттям повноцінного членства. НБУ є активним учасником інтеграційних процесів, написав голова НБУ Андрій Пишний у Facebook.

"Європейська Рада прийняла історичне рішення про  початок переговорів про вступ України в ЄС! Отже, відсьогодні для нашої країни розпочинається принципово новий етап взаємодії, який, я вірю, завершиться набуттям повноцінного членства. За останні два роки Україна отримала статус кандидата на членство в ЄС, виконує необхідні рекомендації Європейської Комісії, ініціативно проаналізувала відповідність свого законодавства та готує комплексну програму його адаптації до права ЄС", – відзначив він.

Пишний повідомив, що з початку наступного року починається перехідний період для страхового ринку, який у підсумку має привести нас до повної відповідності європейським стандартам регулювання і нагляду. Ми будемо підтримувати високий темп модернізації банківського законодавства. Зараз на черзі удосконалення вимог до структури капіталу банків, що додатково підвищить надійність нашої банківської системи.

"Членство в ЄС передбачає забезпечення вільного руху капіталу. Тому, незважаючи на всі складнощі, ми працюватимемо над пом’якшенням валютних обмежень, переходом до більшої гнучкості обмінного курсу та поверненням до інфляційного таргетування відповідно до розробленої нами стратегії. Також ми провели ґрунтовну підготовчу роботу та в наступному році плануємо ініціювати процес приєднання України до Єдиної зони платежів в євро (SEPA), що дасть змогу нам зробити ще один крок в напрямі фінансової євроінтеграції", – написав він.

Довідка
SEPA перекази – це поширений в Європі спосіб відправлення коштів на банківський рахунок. Для того, щоб відправити гроші через SEPA, не потрібно знати номер картки одержувача, достатньо лише ввести міжнародний номер банківського рахунку, або IBAN. Це, зокрема, сприятиме: спрощенню виходу на ринок ЄС для українського бізнесу; зменшенню технічних бар'єрів для виходу українського фінтеху на ринок фінансових послуг ЄС; зниженню вартості грошових переказів з/до країн ЄС.

SEPA можна розглядати як спрощений аналог SWIFT, який діє тільки на території Європи. Якщо SWIFT підтримує міжнародні перекази в різних валютах по всьому світу, то SEPA дозволяє перекази грошей лише в євро в країнах, які входять до зони SEPA. На сьогодні це 38 держав: 27 країн Євросоюзу та їхні сусіди, включно зі Швейцарією та Великою Британією.

Виділення в тексті мої, О.К.

Наші інтереси: 

Знати про зміни, які на нас чекають при вступі до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арджуна Пандав.
0
Ще не підтримано

Це виключно вільного руху капіталу для капіталістів. Народе і не мрійте для вільного пересування і без мит для автомобілів з ЄС.

Радіймо!

Коментарі

Зображення користувача Арджуна Пандав.
0
Ще не підтримано

Це виключно вільного руху капіталу для капіталістів. Народе і не мрійте для вільного пересування і без мит для автомобілів з ЄС.

Радіймо!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це так було раніше, "а тепер усе інакше – просто навпаки", як співається в одній популярній пісні. З 2022 року у світі грає інша музика. Так що мрії вітаються! Спочатку мрії, потім події.

Арджуна Пандав wrote: Це виключно вільного руху капіталу для капіталістів. Народе і не мрійте для вільного пересування і без мит для автомобілів з ЄС.

Все, що робиться з власної волі, – добро!