Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

“Володар кілець”: логіка расового мислення

Категорія:

Тріумф третього «Володаря кілець» виглядає цього разу найбільш адекватним. Тим більше що третій «Володар» став другим в історії фільмом, що (слідом за «Титаніком») перевищив в $1 млрд касових зборів. Проблема, однак, у тім, що «Володар» свідомо чи ні демонструє реакцію Білої раси на загрозу втрати власної ідентичності. Це треба нарешті зрозуміти.

Придуманий Толкієном вираз «пітьма зі Сходу» став крилатим не дуже давно. Створений Пітером Джексоном голлівудський блокбастер популяризував і саму книгу, і закладені в ній геополітичні ідеї. Треба визнати, що класичні - досить лиховісні - ознаки протистояння Добра, що уособлюється Північно-Заходом, і Зла, що уособлюється Південно-Сходом, у романі/фільмі «Володар кілець» з кожним роком стають усе актуальнішими.

Ще недавно західно-східне підґрунтя «Володаря» здавалося прихованим, другоплановим і майже цілком розчинялося в накопиченні сюжетних ліній, людей, коней, гобітів, гномів і ельфів. І раптом проступило настільки недвозначно, наскільки це взагалі можливо в напівдитячій (нехай і суперкрупнобюджетній) казці-фентезі. Причому якщо в перших двох частинах картини переміщення героїв по горах і долам Середземья в напрямку країни зла Мордор були чисто географічними і не мали виразного ідейно-політичного змісту, то в третій частині він проступив з такою визначеністю, що кіноакадеміки, що висунули фільм на 11 «Оскарів», просто не могли цього не помітити — повідомляє http://www.izvestia.ru/.

«Дамо гідну відсіч ворогу, люди Заходу!» - патетично викликує гарцюючий на коні Арагорн, кидаючи війська людей (білявих светлошкірих воїнів, що найбільше асоціюються у свідомості глядачів з вікінгами - не говоримо вже «арійцями») на орди різношерстої погані. Потрібно помітити, проти відважних вершників виступають не тільки орки (яких давно трактували як «нецивілізовану, третьокраїнну нелюдь»), тролі і гобліни. В армію могутнього злого володаря Саурона затесалися і люди (у книзі вони називалися «люті жителі півдня»), що виглядають дуже красномовно: вони одягнені в чорний одяг цілком пізнаваного покрою, смагляві, чорноокі; їхні голови прикрашають тюрбани, а нижні половини облич закриті - це класичні мусульманські екстремісти.

З півдня ж «до наших» підбираються по воді кораблі супротивника. У променях заходу вони виглядають неймовірно мальовничо: точнісінько китайські джонки. Тих, хто пливе на джонках, нам не показують, але в бій з цими ворогами вступає союзницьке “військо мертвих”: хоч вони зелені, прозорі, а замість облич у них черепа, але вони теж колись були білявими і тонконосими - і в голову не приходить у цьому засумніватися.

Питання в іншому: що розуміли автори фільму під “Північним Заходом”? Звісно, що не нинішні расово змішані США чи навіть Західну Європу, в якій вже через покоління домінуватимуть неєвропейці. Насправді ж “Північний Захід” — це символічна країна європейської ідентичності, це мета, яку ще треба досягнути. Категорії “Північний Захід” — “Південний Схід” тут є занадто метафоричними і обмеженими. Якщо ж мислити глобально-цивілізаційно, то можна говорити лише про Центр і периферію, Тезу і антитезу.

--------------------------------------
У тему:

Джон Ріс-Девіс: Розділення людей за расовою ознакою — наше культурне завдання

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

"“Північний Захід” — це символічна країна європейської ідентичності, це мета, яку ще треба досягнути. Категорії “Північний Захід” — “Південний Схід” тут є занадто метафоричними і обмеженими. Якщо ж мислити глобально-цивілізаційно, то можна говорити лише про Центр і периферію, Тезу і антитезу." - записав в улюблені фрази :)

Миролюбність і озброєність!

Коментарі

Зображення користувача Андерс Фальке.
0
Ще не підтримано

"“Північний Захід” — це символічна країна європейської ідентичності, це мета, яку ще треба досягнути. Категорії “Північний Захід” — “Південний Схід” тут є занадто метафоричними і обмеженими. Якщо ж мислити глобально-цивілізаційно, то можна говорити лише про Центр і периферію, Тезу і антитезу." - записав в улюблені фрази :)

Миролюбність і озброєність!

Зображення користувача Ромко Мацюк.
0
Ще не підтримано

Мені, до холери, хтось пояснить, чим володів „Володар кілець“ і що то за кільця? Може, то були перстені?