Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Відмова від гривні б'є по нервах і по кишені кримчан

В анексованій Керчі відмова від гривні продавцям і покупцям дається важко. У магазинах і супермаркетах тепер не можуть давати здачу українськими монетами, а запасу російських монет на півострові досі немає. 
 

Продавці намагаються перекласти вирішення проблеми на покупців, вимагаючи від них оплату під розрахунок, або ж пропонуючи купувати товари на круглу суму. У свою чергу, покупці скандалять з продавцями, вимагаючи видати здачу. Багатьом покупцям доводиться відмовлятися від частини покупок, щоб наблизити загальний підсумок їх вартості до круглої сумі.

«Це знущання над людьми! Я не можу забрати свої покупки, тому що у касира немає дрібниці. Самі посудіть: булка хліба формового коштує 9 рублів 12 копійок. Молоко «Селянське» – 33 рубля 72 копійки. Будьте ласкаві сплатити без здачі, – кажуть мені на касі. А де я їм дрібні гроші знайду? У мене до цих пір українські монети лежать, нікому не потрібні, але ж вони теж гроші», – обурюється пенсіонерка Ірина Віталіївна.

На ринках проблема менш відчутна, оскільки торговці округлили всі ціни в бік збільшення. Але і це викликає невдоволення у покупців, адже тепер подорожчало абсолютно все.

«Раніше я розраховувалася то рублями, то гривнями. Це було незручно, але зате була можливість хоча б потроху збувати українську дрібницю, та й у гривнях виходило набагато дешевше. Сьогодні вперше розплатилася тільки рублями, і схопилася за голову: в гривнях – то було дешевше! Здавалося б, дрібниця: там п'ятдесят копійок округлили, тут – півтора рубля, а підсумок вийшов значний. Не уявляю, як тепер виживати з такими цінами», – ділиться враженнями від походу на ринок керчанка Ірина Козлова.

Досвід ринкових торговців, ймовірно, найближчим часом почнуть переймати власники магазинів і супермаркетів. Занадто заманливо вирішити одним махом відразу дві проблеми: округливши ціну, отримати більше прибутку і позбавити касира від необхідності шукати дрібні монети на здачу.

Найгірше доводиться тим, хто до останнього отримував зарплату в гривнях. У той час, як для бюджетників і пенсіонерів перехід на рублі був більш плавним, власники української валюти 31 травня штурмували супермаркети, щоб встигнути придбати якомога більше товарів першої необхідності.

Побоювання цих людей зрозумілі: обмінні пункти в Криму працюють без документів та чеків, яким буде новий курс гривні до рубля, передбачити неможливо. Ось і намагалися кримчани запастися хоча б на перший час продуктами, сигаретами, дитячими підгузками і тим, що актуально для конкретної сім'ї.

Не зважаючи на те, що про перехід на рублі з 1 червня говорили давно, відмова від гривні став шоком для кримчан. Крим виявився не готовий до зміни валюти: досі немає запасів рублевої дрібниці, немає взагалі достатньої кількості готівки. Досі кримчани відчувають труднощі з оплатою податків, мит, зборів, комунальних платежів.

Та й чіткого розуміння того, що відбувається, як з'ясувалося, у кримчан теж немає. Особливо добре це видно біля касових апаратів, де однакові злість, подив і безсилля можна побачити на обличчях як продавців, так і покупців. Це почуття людей, які починають розуміти: по-перше, відтепер їм доведеться платити дорожче. А по-друге, таких неприємних відкриттів з кожним днем буде все більше і більше.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

По-справжньому жаль українців Криму, які поставлені в такі умови. А москалі - хай чухають чуби.

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"

Коментарі

Зображення користувача cBіт Розумний.
0
Ще не підтримано

По-справжньому жаль українців Криму, які поставлені в такі умови. А москалі - хай чухають чуби.

"Народ не повинен боятися влади. Влада повинна боятися народу"
"V означає ВЕНДЕТТА"