Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Вчитель мільйонер

Шон Белламі, вчитель і один із засновників британської демократичної школи Sands, номінований на вручення премії Global Teacher Prize розміром в 1 млн. Доларів.

 Газета The Telegraph опублікувала інтерв'ю з ним. Школа заснована в 1987 році, в ній навчаються 70 учнів віком від 10 до 17 років. Вартість навчання - до 9600 британських фунтів в рік. Журналісти називають GTP Нобелівською премією в галузі учительства. Коли премія вручалася вперше в 2015 році, було подано близько 5 тис. Заявок з 127 країн світу, але шорт-лист складається з усього десятка прізвищ. Шон Белламі - один з трьох британців, відібраних журі в команду фіналістів.

Чим же він це заслужив? Може, створив власну унікальну навчальну методику? Розкрив таємниці Нобелівських лауреатів? Домігся надходження 100% своїх учнів в Оксфорд і Гарвард? Зовсім ні. Разом зі своїм партнером Сибіллою Хіггс містер Белламі «всього лише» створив школу, якої діти керують нарівні з дорослими. Всі важливі рішення, правила поведінки в школі і порядок навчальних процедур, а також призначення на посади вчителів, приймаються шкільною радою, простим голосуванням, де голоси учнів важать стільки ж, скільки й голоси своїх учителів. При цьому, творці школи не бачать проблеми в тому, що, час від часу, прийняті дітьми правила або рішення можуть виявитися абсурдними або свідомо неефективними - вони переконані, що школа повинна бути місцем, де діти можуть і повинні робити помилки, щоб вчитися нести відповідальність за їх наслідки.

Правила в Sands?

«Якщо учень відсутній на уроці більше 10 хвилин, клас приймає рішення, чи дозволити йому повернутися»

«Якщо учень з'їв ланч в школі і відмовляється мити посуд - йому забороняється обідати в школі протягом тижня» ...

Белламі переконаний, що демократія в шкільній раді, як би загрозливо не звучали іноді «дитячі закони», неминуче веде до виховання в учнів мудрості і співчутті. Всю дурість неправильних рішень і всю безсердечність жорстких правил вони відчувають «на власній шкурі» і повільно але впевнено вчаться приймати зважені рішення. А адже це - найцінніший навик з усіх, які дитина може і повина придбати в школі.

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи