Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Уряд Словаччини замість зброї допоможе Україні розмінуванням

Категорія:

Спецтема:

Словацький уряд припинить військову допомогу ЗСУ на рівні держави, але не заважатиме приватним фірмам постачати зброю за діючими контрактами. Уряд профінансує для України 2 машини розмінування. Вони запрацюють на Херсонщині вже на початку 2024 року.

23111503.jpg

Новий прем’єр Словаччини Роберт Фіцо. Фото: dw

Про це заявив міністр закордонних справ Юрай Бланар після засідання Ради ЄС у Брюсселі, повідомляє Deutsche Welle.

"Я чітко визначив позицію, що Словацька Республіка більше не надаватиме військову допомогу на урядовому рівні. Проте всі комерційні питання, пов'язані з контрактами на постачання зброї, є справою окремих компаній, які ведуть бізнес або працюють у Словаччині, і уряд не створюватиме будь-яких перешкод”, – сказав він 13 листопада.

Уряд Словаччини, за його словами, допомагатиме українцям гуманітарною допомогою та розмінуванням, зокрема, вже цієї зими. "Словацька Республіка продовжить фінансувати виробництво двох машин для розмінування Bozena IV, які на початку наступного року мають запрацювати в Херсонській області", – повідомив він.

Бланар також повторив колегам з ЄС позицію нового уряду Словаччини: він бажає припинення вогню та сподівається побачити мирну Україну з недоторканою територіальною цілісністю.

"Перш за все ми хочемо, щоб ініціативи, спрямовані на пошук припинення вогню та мирного вирішення цього конфлікту, почалися негайно. На нинішньому етапі війна, здається, перетворилася на заморожений конфлікт і зайшла в глухий кут. Настав час, щоб з'явилися якісь подібні ініціативи, які Словаччина підтримає", – сказав він.

Прагнення України стати членом  Європейського Союзу, за його словами, новий словацький уряд підтримує.

Нагадаємо, в липні цього року президент Словаччини Зузанна Чапутова під час спільної пресконференції у Братиславі із президентом України Володимиром Зеленським заявила, що Словаччина налагодить виробництво гаубиць спільно з Україною і поставить Україні 16 артилерійських установок Zuzannа.

Нагадаємо, новий прем’єр Словаччини Роберт Фіцо – не такий вже й новий в політиці Словаччини. Він вже був прем'єр-міністром Словаччини з 2006 по 2010 і з 2012 по 2018 роки. У 2016 році він різко критикував міграційну політику ЄС і виступав за жорсткий контроль арабської міграції.

Наші інтереси: 

Словаччина дуже допомогла Україні на початку цієї великої війни як зброєю, так і тим, що прийняла велику кількість українців, які виїхали з України після повномасштабного вторгнення РФ. Ми маємо бути вдячні та розуміти, що в різних країнах відбуваються свої політичні процеси, і сподіватися на беззастережну підтримку України на 20-му місяці війни не є розумним підходом. Українському уряду вже давно потрібно було мати план Б і поставити економіку на воєнні рейки.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Словаччина вже віддала Україні все, що мала. За співвідношенням обсягу допомоги Україні до власного ВВП Словаччина перебуває на четвертому місці після країн Балтії. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Словаччина вже віддала Україні все, що мала. За співвідношенням обсягу допомоги Україні до власного ВВП Словаччина перебуває на четвертому місці після країн Балтії. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!