Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець

Уряд Швеції планує виділити вісім винищувачів для патрулювання повітряного простору НАТО

Світ:

Міністр закордонних справ Швеції Марія Мальмер Стенергард (Maria Malmer Stenergard) назвала це рішення історичним. Шведські винищувачі стануть доповненням до військових кораблів і 600 військовослужбовців, яких планують розгорнути разом зі збройними силами Північноатлантичного альянсу в Латвії.

24100701.jpg

Винищувач ВПС Швеції Gripen. Фото: Генрік Монтгомері/AFP/Getty Images

Уряд Швеції, яка останньою приєдналася до Організації Північноатлантичного договору, на прес-конференції 7 жовтня окреслив свої плани щодо розгортання сил до 2025 року, пише Bloomberg.

"Це – історичне рішення. Вперше як член Альянсу ми надамо збройні сили для колективної оборони НАТО, і ми робимо це зі значним внеском", – наголосила міністр закордонних справ Швеції Марія Мальмер Стенергард.

Нагадаємо, Швеція подала заявку на вступ до НАТО в травні 2022 року разом з Фінляндією. Таке рішення країн послідувало за повномасштабним вторгненням РФ в Україну. До цього Швеція десятиліттями дотримувалася політики нейтралітету.

Повноправним членом НАТО Швеція стала 7 березня 2024 року.

Станом на сьогодні в Альянсі налічується 32 країни.

Наші інтереси: 

НАТО буде буквально на кордоні з РФ.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта (+аудіо)

Народна держава формується не окремими людьми, а організованими громадами людей. Роман «Вулик Геллстрома» (англ. Hellstrom's Hive, 1973) – це політичний проект заснування народної держави –...

Останні записи