Зображення користувача Володимир Іваненко.
Володимир Іваненко
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

УКРАЇНСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ: НАПРЯМИ НАУКОВОЇ, ОСВІТНЬОЇ Й ПРОСВІТНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Нижче подається орієнтовний перелік напрямів наукової, освітньої й просвітницької роботи, на основі яких формуватимуться плани й програми наукових досліджень, спеціальності й спеціалізації, за якими Український Університет готуватиме фахівців і будуватиме свою адміністративно-організаційну структуру та здійснюватиме популяризацію наукових знань серед широких верств населення.

Щось тут повторюється й варіюється, а щось напевно залишилося поза увагою, ще не враховано. Ми продовжуємо напрацьовувати сферу інтересів Українського Університету. Відтак будемо вдячні за цікаві підказки, пропозиції чи застереження.

Запитання й пропозиції просимо надсилати нам електронною поштою на адресу: [email protected].

Ми підійшли до окреслення кола інтересів, яке визначатиме суб'єктність і об'єктність Українського Університету, його самобутність і унікальність, напрями його наукової, освітньої й просвітницької діяльності, а з часом і його структурну організацію (інститути, центри, школи тощо).

Спочатку я мав намір викласти поданий нижче матеріал у формі статті з окресленням пріорітетності того чи іншого напряму, а потім дійшов думки просто подати цю інформацію в алфавітному порядку.

Отже, нижче подається орієнтовний перелік напрямів наукової, освітньої й просвітницької роботи, на основі яких формуватимуться плани й програми наукових досліджень, спеціальності й спеціалізації, за якими Український Університет готуватиме фахівців і будуватиме свою адміністративно-організаційну структуру та здійснюватиме популяризацію наукових знань серед широких верств населення.

УКРАЇНА І СВІТ: міжнародні відносини і глобалістика та українська перспектива; історія України в міжнародних відносинах; відносини України з окремими країнами; Україна як суб'єкт і об'єкт міжнародних відносин; місія України, виняткове геополітичне місце в сучасному світі; геополітичні орієнтири України; імідж України і шляхи створення позитивного іміджу України у світі.

УКРАЇНА: БОРОТЬБА З КОРУПЦІЄЮ: історичне коріння й природа корупції в Україні; актуальні проблеми і перспективи подолання корупції; відстежування і аналіз процесів боротьби з корупцією в Україні; Україна без корупції як фактор успішного розвитку України й піднесення її позитивного іміджу в світі.

УКРАЇНОЗНАВЧІ СТУДІЇ: загальне українознавство; історичний досвід українознавчих студій; теорія, методологія і організація українознавчих студій; сучасний стан, актуальні проблеми й перспективи розвитку українознавства; джерельна база і джерельний потенціал новітнього українознавства; українознавство у світовому гуманітарному просторі; українознавство ХХІ століття, нові підходи та завдання.

УКРАЇНСЬКА ГЕОГРАФІЯ І ЕКОЛОГІЯ: загальні проблеми географії і екології України; географія і екологія України в історичній перспективі; історична географія України; політична географія України; фізична географія України.

УКРАЇНСЬКА ЕТНОГРАФІЯ І ЕТНОЛОГІЯ: український фольклор; українська народна культура і українські народні традиції; звичаї та обряди; календарні свята; українське народне житло житло і побут; українська оселя і світлиця; український погляд на народи й культури інших народів світу.

УКРАЇНСЬКА ЕТНОМЕДИЦИНА: традиції народної медицини й нетрадиційних методів лікування; історія української народної медицини; актуальні проблеми народної медицини; перспективи розвитку народної медицини; народна медицина й офіційна медицина; етнофітологія (фітоетнологія).

УКРАЇНСЬКА ЕТНОМУЗИКОЛОГІЯ: українська етномузикологія і музикознавство; історія української музичної й пісенної культури; актуальні проблеми української музичної культури; феномен музикальності українців; українські народнопісенні традиції як чинник українського відродження.

УКРАЇНСЬКА ЕТНОПСИХОЛОГІЯ: історичний досвід, актуальні проблеми і перспективи етнопсихології; психологія українського народу; українські національні духовні орієнтири; етнічна самосвідомість і самоідентифікація; еволюція і відродження національної гідності.

УКРАЇНСЬКА ЕТНОСОЦІОЛОГІЯ: історичний досвід, актуальні проблеми і перспективи; історія, сучасний стан і перспективи розвитку української аристократії та еліти; сучасний стан і актуальні проблеми розвитку українського суспільства, української родини, української особистості.

УКРАЇНСЬКА ІСТОРІЯ: загальні проблеми історії й історіографії України; теорія, методологія й організація історичних досліджень; історичні періоди розвитку українських земель; історія українських земель, областей, районів, міст, сіл, хуторів; Україна як колиска потужних цивілізацій минулого й сучасної європейської цивілізації.

УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА: етнологічні засади культури; українська культура як цивілізаційний феномен; українська культура як спосіб життя і традиції; українська культура як середовище формування особистості українця; українська культура як основа світогляду, вірувань і звичаїв українців.

УКРАЇНСЬКА КУХНЯ: харчування у повсякденному житті й побуті українців; традиційні українські страви як феномен національної кухні; календарно-обрядові страви та їхнє значення для українського способу життя; сучасний стан і актуальні проблеми здорового харчування українців.

УКРАЇНСЬКА МОВА І ЛІТЕРАТУРА: історія української мови й літератури; українська мова як чинник українського інформаційного простору; мова і майбутнє України; культура української мови і мовлення; практична стилістика української мови; історія, актуальні проблеми й перспективи розвитку української літератури; історичний розвиток, сучасний стан і актуальні проблеми української мови в країнах компактного проживання українців; мовна ідентичність українців за межами України.

УКРАЇНСЬКА НАУКА І ТЕХНІКА: наукознавство; історичний досвід, актуальні проблеми і перспективи українських наукознавчих досліджень; теорія, методологія, організація наукових досліджень; історія науки і техніки; парадигми сучасної науки; теорія і практика інноваційної діяльності; науковий потенціал України; внесок українських учених, винахідників, конструкторів, ІТ технологів у світову скарбницю.

УКРАЇНСЬКА ОСВІТА І ШКІЛЬНИЦТВО: історичний досвід, актуальні проблеми і перспективи домашнього та шкільного виховання та освіти; вища школа та її роль в системі освіти й виховання в Україні; освіта та виховання як чинник формування цілісної особистості українця; українознавчі аспекти реформування системи освіти й виховання в Україні.

УКРАЇНСЬКА СВІТОВА СПІЛЬНОТА: світове українство як явище, як факт і фактор розвитку українства; історія, сучасний стан і тенденції розвитку української діаспори; роль української діаспори у розвитку України; актуальні питання взаємодії українського суспільства і діаспори; світова українська єдність; мовна ідентичність українців за межами України; звичаї, традиції, обряди українців за межами України; українознавча наука, освіта та просвіта як факт і фактор розвитку світового українства.

УКРАЇНСЬКА СТРАТЕГІЯ І ПЕРЕДБАЧЕННЯ МАЙБУТНЬОГО: історичний досвід, актуальні проблеми і перспективи стратегічних досліджень; стратегія розвитку України: близька, середня й далека перспективи; футурологічне мислення як засіб і фактор стратегічного поступу України й українства; визначальна роль України у ХХІ столітті й третьому тисячолітті; важливість і значення відновлення звичаєвого світогляду як стратегічна умова й перспектива поступального розвитку України.

УКРАЇНСЬКА ФІЛОСОФІЯ: українська філософія й українська ментальність в історичній перспективі; українська мітологія й вірування українців; українська духовна мудрість; українська світоглядна парадигма; філософія родинності як феномен української ідентичності; українські філософські школи; учення про ноосферу як продукт і явище української філософії; ноосферне мислення;  українська національна ідея.

УКРАЇНСЬКА ШКОЛА ПЕРЕКЛАДУ: історичний досвід, актуальні проблеми і перспективи; перекладознавство; теорія і практика перекладу; критика перекладу; редагування перекладів.

УКРАЇНСЬКЕ БАЧЕННЯ СВІТОВОЇ ІСТОРІЇ: світова історія з погляду української перспективи; світова історія в українському прочитанні; історичні країнознавчі студії (українське американознавство, українське германознавство, українське росієзнавство і под.).

УКРАЇНСЬКЕ КНИГОДРУКУВАННЯ, ВИДАВНИЧА ТА БІБЛІОТЕЧНА СПРАВА: історія рукописних книг і книгодрукування; актуальні проблеми і перспективи розвитку видавничої справи; історичний досвід, актуальні проблеми й перспективи вивчення українських книгозбірень видатних діячів минулого; видавнича й бібліотечна справа в епоху інтернету.

УКРАЇНСЬКЕ КОЗАЦТВО: козацтво як явище української культури; історія козацтва; козацькі традиції; військово-політична організація козацтва; козацтво як прояв демократії; конституція Пилипа Орлика як факт  і фактор конституційного права; актуальні проблеми козацтва; перспективи розвитку козацтва; відтворення характерницької культури справжньої людини в умовах сучасного урбаністичного суспільства.

УКРАЇНСЬКЕ КРАЄЗНАВСТВО: історичний досвід, актуальні проблеми й перспективи розвитку краєзнавства; історія міст і сіл України; краєзнавство як основа розбудови культурного середовища міст і сіл; інформаційне та культурно-дозвільне середовище міст і сіл; зелений туризм (екотуризм).

УКРАЇНСЬКЕ ЛІДЕРСТВО І НАУКА ПРО ЛІДЕРСТВО: засади науки про лідерство; лідерство як державотворчий чинник; український парламентаризм; українське лідерство (політичне, ділове, жіноче, молодіжне) і селекція (відбір), виховання, навчання, рекрутування, кандидуювання (супроводження) в електоральному процесі; лідерство й принципи державного устрою; звичаєві засади українського урядування; лідерство як рушій зміни та оновлення системи державного урядування.

УКРАЇНСЬКЕ МИСТЕЦТВО: історія, актуальні проблеми й перспективи розвитку декоративно-ужиткового мистецтва - вишивки, ткацтва, розпису, гончарства та ін.; історія, актуальні проблеми й перспективи розвитку українського малярства, театру, музики, кіно, телебачення та ін.

УКРАЇНСЬКЕ НАРОДОЗНАВСТВО ТА НАЦІЄЗНАВСТВО: історія, актуальні проблеми й перспективи розвитку українського народу; народознавство і націєзнавство; народознавство і створення та формування української політичної нації; національна ідея з погляду народознавства і націєзнавства; українська аристократія та еліта у світлі народознавства та націєзнавства.

УКРАЇНСЬКЕ ПРАВОЗНАВСТВО: історичний досвід, актуальні проблеми і перспективи українських правознавчих досліджень; історичний досвід українського державотворення з погляду правознавства; історія, актуальні проблеми і перспективи розвитку звичаїв і українського права; права людини і громадянина в Україні в історичній перспективі; права народу і нації в Україні в історичній перспективі; права людини і права нації як наукова й практична (політична, правна, соціологічна, психологічна) проблема.

УКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛІЗМ: історія, актуальні проблеми і перспективи; філософія українського націоналізму; теорія і практика українського націоналізму; українська національна ідея у світлі теорії й філософії націоналізму; український націоналізм і питання державотворення; український націоналізм і національні меншини України; український націоналізм і нацизм та шовінізм.

УКРАЇНСЬКІ РЕЛІГІЇ ТА ВІРУВАННЯ: релігійна карта України в історичній перспективі; тенденції розвитку й актуальні проблеми релігій та вірувань українців; релігійна толерантність українців і проблеми захисту українського релігійного простору від тоталітарних релігій і сект; проблеми створення єдиної помісної церкви в Україні; спроби і перспективи повернення до національних дохристиянських вірувань.

УКРАЇНСЬКІ СТРАТЕГІЧНІ КОМУНІКАЦІЇ: інформаційний простір і інформаційний суверенітет України; українська журналістика й засоби масової інформації; журналістикознавство, теорія, методологія, організація наукових досліджень у галузі стратегічних комунікацій; психологія журналістської творчості; PR та GR; національний інформаційний простір як чинник функціонування й розвитку української держави, українського суспільства, української культури та піднесення рівця національної й громадянської свідомості українців.

УКРАЇНСЬКІ ТРАДИЦІЇ ГОСПОДАРЮВАННЯ: українські традиції господарювання як система і чинник народовідтворення; історія, актуальні проблеми й перспективи розвитку українського землеробства і агрокультури, економічного розвитку України; учення Сергія Подолинського про перетворення сонячної енергії як основа новітньої української та світової економічної школи; історія, актуальні проблеми й перспективи розвитку української промисловості; кредитні спілки як явище української національної традиції.

Окремо хочу сказати про напрями і форми ВИДАВНИЧОЇ Й ПОПУЛЯРИЗАТОРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ Українського Університету:

1. Наукові записки (Журнал) Українського Університету українською та англійською мовами. У найближчим часмо запускаємо журнал в онлайновому форматі. У перспективі матимемо й паперовий варіант.

2. Публікація монографій, збірників праць учених і матеріали наукових симпозіумів, конференцій і мемінарів за напрямами діяльності Українського Університету. Так само вони публікуватимуться передусім в онлайновому форматі. Паперове тиражування здійснюватиметься на замовлення.

3. Важливою частиною видавничого проекту буде видання серій "Бібліотеки Українського Університету":
- найкраще з української літератури, мистецтва й науки українською, англійською та іншими мовами;

- світова література, мистецтво й наука про Україну;

- науково-популярні й документальні відео-, аудіо- й друковані публікації тощо.

Ця частина проекту також запускатиметься передусім в онлайновому режимі з поступовим переходом  і до паперових форм у модерному форматі тиражування на замовлення.

4. Виставки, виставки-ярмарки, фестивалі (музичні, кінофестивалі та ін.).

Повторюю: це - орієнтовний перелік напрямів наукової, освітньої й просвітницької роботи Українського Університету. Щось тут повторюється й варіюється, а щось напевно залишилося поза увагою, ще не враховано. Ми продовжуємо напрацьовувати сферу інтересів Українського Університету. Відтак будемо вдячні за цікаві підказки, пропозиції чи застереження.

Запитання й пропозиції просимо надсилати нам електронною поштою на адресу: [email protected].

Щоб бути в курсі становлення й розвитку Українського Університету, будь ласка, уподобайте нашу сторінку на Фейсбуці: https://www.facebook.com/Ukrainian-University-%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%B8%D0%B9-%D0%A3%D0%BD%D1%96%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%82-871332626315710/.

Якщо ви підтримуєте цей проект і готові сприяти становленню й розвитку Українського Університету, будь ласка, приєднуйтеся до групи підтримки: https://www.facebook.com/groups/1716187868610451/.

(с) Проф. Д-р Володимир Іваненко.

АНОНС: Наступний запис буде присвячено потребам і перспективам співпраці з фахівцями відповідних профілів, на яку Український Університет розраховує як уже тепер, так і в перспективі.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Коли стане можливим навчання за вказаними спеціалізаціями?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Коментарі

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Коли стане можливим навчання за вказаними спеціалізаціями?

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)