Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українські переселенці неправомірно отримали щонайменше 893 млн гривень виплат – Рахункова палата

Категорія:

При цьому багато таких хитрих переселенців й досі отримують ці виплати. Перевірити фактичне місце проживання переселенця дуже складно, особливо це стосується тих, хто оформляв виплати через "Дію".

"Аудитори Рахункової палати підрахували: переселенці неправомірно отримали щонайменше 893 млн грн. На ці кошти можна було б придбати 5 "байрактарів" або 610 дронів-камікадзе для ЗСУ. Також поки невідомо, чи припинили виплати таким ВПО", повідомляє Рахункова палата.

У серпні 2022 року Мінсоцполітики та Держприкордонслужба обмінялися інформацією щодо переселенців, які перетинали державний кордон. Йдеться про осіб, які оформили допомогу на проживання. З’ясувалося, що понад 151 тисяча переселенців перетнули кордон і не повернулись, із них 94 тисячі й далі отримували виплати.

Перевірити фактичне місцеперебування переселенців, особливо тих, хто оформив статус ВПО через Дію, доволі складно. Це питання загострилося у січні 2023 року, коли контроль Нацсоцслужби за місцем проживання переселенців обмежили.

▪ Так, у Дніпрі переселенець К. оформив на себе і двох дітей допомогу на проживання, яку виплачували з березня по грудень 2022 року. Пізніше його дружина повідомила, що весь цей час діти були із нею в Грузії. А чоловік отримав 60 тисяч грн допомоги, надавши недостовірні дані.

▪ Відомі й інші випадки. Наприклад, у Дніпрі і чоловік, і дружина упродовж 7 місяців отримували допомогу за свою малолітню дитину.

▪ А в Києві чоловік, який у 2021 році переселився із Горлівки й не відповідав вимогам для виплат, скористався недоліками у законодавстві. Після повномасштабного вторгнення РФ він переїхав із Подільського до Дарницького району й оформив допомогу на проживання, яку отримує і досі.

 

Наші інтереси: 

Розуміємо, що роздавання державою грошей проводиться непродумано та неефективно. Водночас ті, хто насправді потребує допомоги від держави, її не мають. Державні кошти часто розтринькуються бездумно і несправедливо. По-друге, бачимо, що державний застосунок "Дія" не справляється і не може використовуватися в таких справах.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
держава
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи