Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Українець потрапив у топ-5 кращих психологів усіх часів та народів

Альберт Бандура майже 60 років викладав у престижному Стенфордському університеті. Його прізвище у топ-5 кращих психологів усіх часів та народів. А серед тих, хто досі живе, він беззаперечний номер один.

bandura.jpg

Альберт Бандура

Зацікавлення психологією виникло випадково.

Так сталося, що на факультеті біології, де навчався Бандура, пари починалися після обіду. Хтось би тішився, мовляв, можна довше поспати, але Альберт, син фермерів, звик вставати вдосвіта. Тож страшенно нудився вранці. Аби якось згаяти час, прийшов у деканат записатися на додатковий курс. Ним і стала психологія.

Уже через багато років Бандура навіть видасть наукову статтю про роль випадку у виборі життєвого шляху. Мовляв, наші думки часто приводять нас у ті місця, які допоможуть реалізувати життєвий потенціал. Тож психолог рекомендує усім, хто опинився на новому місці, подумати, як його можна використати для власного розвитку.

Ім'я вченого з українським корінням прогримить на початку 60-х років. Тоді мало не в кожному американському домі почали з'являтися телевізори, а відповідно й сцени насилля. Раніше вважали, що, дивлячись на них, людина задовольняє підсвідоме бажання й самій чинити насильство. Такий собі катарсис.

Українець вирішив перевірити цю теорію на дітях. Спочатку чоловік б'є ляльку на очах у дитини. А потім її лишають наодинці з тією ж іграшкою. І дитина також починає бити іграшку.

Цей експеримент розвіяв твердження, що діти повторюють тільки те, до чого їх спонукають і за що хвалять. Психолог показав, що люди, а діти особливо, у своїй поведінці просто відтворюють побачене раніше.

Працював учений і з фобіями. Людям, які панічно боялися змій, вдавалося подолати свій страх, якщо психолог розбивав цю процедуру на маленькі кроки. Спочатку подивитися на змію. Через деякий час підійти ближче. Ще якось – доторкнутися до неї. Усе, фобія вилікувана.

У таких пацієнтів, які зуміли себе перебороти, з'являвся ще один приємний бонус – вони отримували нову дозу впевненості. Наприклад, починали виступати перед аудиторіями, займатися кінним спортом чи навіть змінювали кар'єру.

Це наштовхнуло вченого на ще одне відкриття – люди з позитивним досвідом, тобто ті, кому вдалося успішно завершити справу, з більшою впевненістю беруться за нову. І тут важливо, аби ви пробували, робили перший крок. Звісно, будуть невдачі, але відчуття успіху буде надихати на нові перемоги.

А у 2016 році тодішній президент Барак Обама вручив Бандурі наукову медаль за внесок у розвиток психології.

 

 

Наші інтереси: 

Знаймо наших! Пишаймося!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи