Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Україна отримає комплекси Patriot. Знову дякуємо американським платникам податків

Категорія:

Це – про економіку, бо від  захисту нашого неба залежить, чи буде збережена, зокрема, енергетична інфраструктура, яка безпосередньо впливає на економіку. По-друге,  ракетні удари вплинули на прогноз падіння економіки – мінус 31% цього року і мінус 2,5% ВВП наступного року.

22121405.jpg

Patriot missile defence system. REUTERS/Radovan Stoklasa/File Photo

Про це пише телеграм-канал Ціна держави.

Декілька американських чиновників розповіли CNN та Reuters, що американське керівництво майже погодило плани постачання Україні комплексів Patriot. Залишилося лише формальне схвалення з боку глави Пентагону Ллойда Остіна та президента Джо Байдена.

Скільки комплексів буде надано Україні – невідомо. Стандартний комплекс Patriot складається з пункту управління, станції радіолокації та восьми пускових установок, кожна з яких несе по чотири ракети.

Patriot – основна система ППО великої дальності (до 100 км), що стоїть на озброєнні армії США та її союзників.

Досі західні країни передавали Україні лише менш потужні та сучасні комплекси – два американсько-норвезькі NASAMS (дальність до 50 км, всього Україні обіцяно 8, але решта надійдуть не раніше 2023 року) та старі комплекси Hawk та Avenger.

Востаннє, 29 листопада, США впевнено заявляли, що не постачатимуть Україні потужніші ППО, а саме Patriot.

Комплекси Patriot вважаються одними з найефективніших у світі проти балістичних та крилатих ракет, зазначає CNN. Їхній високий радіус дії потенційно може дозволити Україні збивати російські ракети на далекій відстані від своїх цілей.

Це може допомогти українським військовим підвищити ефективність захисту ППО від ударів по енергетичній інфраструктурі, водночас зменшивши ймовірність нових випадкових влучень не туди. Крім того, після двох місяців інтенсивного російського обстрілу в України починають закінчуватися ракети для радянських комплексів ППО С-300, що становлять основу ППО країни.

Якщо рішення буде ухвалено, комплекси Patriot можуть бути передані Україні вже найближчими тижнями. Але до їхньої постановки на бойове чергування може пройти невизначений термін. Справа в тому, що Patriot – один із найтехнічніших складних комплексів, що вимагає тривалого навчання великої кількості персоналу. Загальна чисельність розрахунку одного комплексу складає 90 осіб, а навчання в стандартних умовах триває кілька місяців або більше – ЗМІ часто наводять посилання на сторінку армії США з вакансією ремонтника Patriot, яка передбачає 63 тижні навчання.

Втім, у ході нинішньої війни США та Україна вже показували, що можуть різко скоротити терміни освоєння нового обладнання. Так, українським військовим вистачило кілька тижнів замість кількох стандартних місяців, щоб навчитися працювати з ракетними комплексами HIMARS. Це стало можливо після того, як американські інженери значно спростили інтерфейс комплексів

 

Наші інтереси: 

Стежимо за військовою допомогою від США. Її збільшення говорить про те, що США нарешті повірила в перемогу України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи