Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 32
  • Переглядів: 35

У Єрмака вчетверо більше радників, ніж у Зеленського. Хто керує Україною? Тільки не кажіть, що Президент

Категорія:

Світ:

У керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака в підпорядкуванні аж 58 осіб: 10 заступників, 7 радників, 18 радників поза штатом, 14 радників його заступників, радників самого Офісу президента та керівниця Апарату. Водночас максимальна кількість заступників керівника ОП законодавством не визначена.

Люди, які формують державну політику в умовах війни, виступають спікерами влади та репрезентують нашу державу на міжнародній арені, чомусь переважно мають статус позаштатних радників і не декларуються, пишуть у своїй статті на УП Олександр Саліженко та Вікторія Олійник з руху "Чесно".

Рух "Чесно" отримав на запит актуальний перелік посадових осіб та радників Офісу Президента України й вирішив розповісти, що з ним не так.

Серед іншого ми виявили там кандидата в народні депутати від УДАРу і БПП та радника заступника керівника Офісу часів Порошенка, а також радника, який, імовірно, помер чотири роки тому.

Станом на початок жовтня 2023 року в підпорядкуванні Андрія Єрмака перебуває 58 осіб: 10 заступників, 7 радників, 18 радників поза штатом, ще 14 радників його заступників, радників самого Офісу президента та керівниця Апарату. Водночас максимальна кількість заступників керівника ОП законодавством не визначена.

Натомість у Президента Володимира Зеленського – 6 радників, 5 радників-уповноважених, 3 представники в держінституціях, прессекретар та перший помічник. А нещодавно Володимир Олександрович призначив своїм радником зірку світового футболу та одного з амбасадорів фандрейзингової платформи United24 Андрія Шевченка. Проте чим конкретно він буде допомагати президенту – ні в указі про призначення, ні на сайті ОП не зазначається.

Так само обов'язки та повноваження заступників і радників у штаті ОПУ настільки розмиті, що незрозуміло, за що саме вони відповідають, які їхні компетенції та напрямок діяльності.

Якщо формально вони є радниками поза штатом, то мають працювати на волонтерських засадах і не отримувати кошти за свою роботу. Однак це малоймовірно, адже, скажімо, Михайло Подоляк, Дарія Зарівна, Сергій Лещенко чи Дмитро Литвин постійно фігурують у ЗМІ як представники ОП.

Логічно та справедливо опозиція та громадськість вимагали, аби радники та помічники ОП, які напряму чи опосередковано формують державну політику, декларували свої статки, а антикорупційні органи та ЗМІ могли б перевірити їх динаміку. Але під час розгляду законопроєкту про відновлення е-декларування одну з ключових поправок (№10), яка стосувалась декларування керівництва ОП, нардепи провалили. Якби її прийняли, то декларуватися б мали заступники Андрія Єрмака, радники та уповноважені Президента й інші.

Водночас у відкритому доступі на сайті Президента України немає повного та актуального переліку посадових осіб, які працюють в Офісі Президента, є лише інформація про керівника ОП, його заступників, а також керівницю Апарату ОП та прессекретаря Президента.

Іноді складається враження, що завдання окремих радників ОП – системне генерування скандалів. Причому вони не залишають цю звичку і після того, як перестають бути радниками. Наприклад, експозаштатний радник ОП та колишній радник з питань інформполітики української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович нещодавно вкотре оскандалився висловлюванням на російському заході в Таллінні "Форум свободной России", коли, серед іншого, назвав російських опозиціонерів героями. Ба більше, організатори форуму титрують Арестовича так: "політичний діяч, позаштатний радник офісу президента України (2020-2023)".

Однак Арестовича звільнили з посади в ОП після чергового скандалу в січні цього року. Фактично, саме суспільний розголос є підставою для звільнення діячів ОП.

В обов'язки керівника Офісу Президента входить організація його роботи, але, як зазначають журналісти-розслідувачі, людей із команди Єрмака, зокрема, його радників та помічників, згодом призначають на посади в інші структури – Укрнафту, Ощадбанк, Центренерго тощо.

За інформацією розслідувачів, у листопаді минулого року в наглядову раду "Укрнафти" в якості представника акціонера держави в особі Міноборони обрали Андрія Готу, який водночас є радником керівника ОП, а раніше очолював кабінет Андрія Єрмака. Крім того, з серпня цього року Гота є також членом наглядової ради держкомпанії "Центренерго".

Також позаштатним радником керівника ОП Андрія Єрмака є колишній журналіст та народний депутат Сергій Лещенко, який займається розвінчуванням російських фейків та водночас є заступником голови наглядової ради АТ "Укрзалізниця". Однак титрують його саме як радника керівника ОП. Перед тим до цієї ж наглядової ради від держави входив інший позаштатний радник Єрмака Аудіцкас Адомас.

В центр скандалів потрапляють не лише позаштатні діячі, а й більш публічні заступники Єрмака. Приміром, після публікації низки розслідувань про енергобізнес, пов'язаний із заступником голови та ексрегіоналом ОП Ростиславом Шурмою, нардепи ВРУ звернулися до НАЗК. Запит був у тому, щоб агентство розпочало перевірку, чи був конфлікт інтересів при здійсненні службових повноважень.

Радники керівника ОП також є членами комісій при Президентові. Скажімо, в Комісії з питань громадянства перебуває Вадим Потаєв. Він є позаштатним радником керівника ОП, а іншої інформації про нього та його діяльність відшукати не вдалося.

У Комісії у питаннях помилування засуджених також перебуває кілька радників керівника ОП, зокрема, Олександр Козенко та Олексій Дніпров. Значення цієї  комісії є важливим, адже саме ця комісія вносить Президентові України пропозиції про застосування помилування засуджених. Інформацію про біографію та діяльність Олександра Козенка у відкритому доступі знайти не вдалось. А от Олексій Дніпров є доктором юридичних наук, працює у сфері державного управління понад 20 років, а в апараті Президента працює з 2015 року.

Ще однією комісією, особливо важливою під час повномасштабного вторгнення, до складу якої входять представники ОП, є комісія державних нагород та геральдики. Її очолює особисто керівник ОП Андрій Єрмак, а заступником є керівник Апарату ОП Олексій Дніпров.

Перелік комісій при Президентові України не є вичерпним. Часто членами цих комісій є представники ОП. Але інформації про те, чому ж саме цих осіб включають до їх складу, у відкритому доступі немає.

Правила роботи Офісу Президента закріплені окремим його указом. Чинна редакція положення про Офіс президента вже кілька разів була редагована від початку каденції Володимира Зеленського. Цікаво, що у 2021 році зі структури ОП зникла посада першого заступника керівника Офісу, тепер у нього є лише заступники. В тексті положення не передбачено посад радників керівника ОП. Закономірно, що радників не передбачено і для заступників керівника. Жодної згадки в положенні немає також і про те, хто ж такі радники самого Офісу. Проте у відповіді на запит Руху ЧЕСНО такі радники вказані і їхній перелік є значним.

Відсутність законодавчого закріплення та регулювання робить цих людей "невидимими" для суспільства. Адже невідомо, які саме обов'язки мають радники, до якої інформації мають доступ, як, скажімо, Олексій Арестович, який на початку вторгнення переважно коментував перебіг бойових дій, та чи впливають вони на рішення.

За таких умов і про жодну відповідальність не йдеться. І якщо говорити про радників ОП, то тут персональної відповідальності за їхні дії не несе ні керівник ОП, ні його заступники, адже радять такі діячі абстрактному Офісу, без прив'язки до особистостей.

Наші інтереси: 

Виглядає, що Україною керує Єрмак та його "команда" невідомих людей без повноважень.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Підготовка до цієї операції вже відбувається, тому й з'явилась ця стаття. Пресинг на корупціонерів буде посилюватися в міру розгортання СКК "Залужний-24". Велика зачистка почнеться після виборів 31 березня 2024 року, які приведуть по суті до зміни суспільно-політичного устрою в Україні. Україна без корупції – це вже інша Україна. 

Зірка Вітошинська wrote: А як це зробити !? Ігор Каганець wrote: Це добре, що Єрмак сформував корупційну піраміду – тепер очищення влади можна здійснити одним ударом. Усіх цих кадрів цікаво буде дослідити – і з правової, і з біологічної точок зору: цікаво, яка там частка інтелісів і чи є там сапієнси.    

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це добре, що Єрмак сформував корупційну піраміду – тепер очищення влади можна здійснити одним ударом. Усіх цих кадрів необхідно дослідити – і з правової, і з біологічної точок зору: цікаво, яка там частка інтелісів і чи є там сапієнси.  

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

В Україні є досі чинний закон "Про правонаступництво". Головною в ньому є його четверта стаття. Вона передбачає майже одночасну повну зміну всього державного апарату, тобто, всієї системи влади. Бо, чисто юридично, УРСР не була свого часу замінена на республіку Україну. Ні, УРСР була лише переназвана. Ось, четверта стаття закону України "Про правонаступництво" якраз і передбачає таку заміну.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

А як це зробити !?

Ігор Каганець wrote: Це добре, що Єрмак сформував корупційну піраміду – тепер очищення влади можна здійснити одним ударом. Усіх цих кадрів необхідно дослідити – і з правової, і з біологічної точок зору: цікаво, яка там частка інтелісів і чи є там сапієнси.  

 

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Підготовка до цієї операції вже відбувається, тому й з'явилась ця стаття. Пресинг на корупціонерів буде посилюватися в міру розгортання СКК "Залужний-24". Велика зачистка почнеться після виборів 31 березня 2024 року, які приведуть по суті до зміни суспільно-політичного устрою в Україні. Україна без корупції – це вже інша Україна. 

Зірка Вітошинська wrote: А як це зробити !? Ігор Каганець wrote: Це добре, що Єрмак сформував корупційну піраміду – тепер очищення влади можна здійснити одним ударом. Усіх цих кадрів цікаво буде дослідити – і з правової, і з біологічної точок зору: цікаво, яка там частка інтелісів і чи є там сапієнси.    

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

До речі, ситуація, подібна до теперишньої української, була в Об'єднаному Королівстві під час Другої Світової. Формально, прем'єр-міністром там був У.Черчіль. Але, він виконував лише роль міністра зовнішніх справ. Так, тоді зовнішні справи були найбільш важливою річчю для Об'єднаного Королівства. А, головним керівником країни був К.Етлі.До речі, саме він і став наступним прем'єр-міністром. І, серед усіх прем'єр-міністрів Об'єднаного Королівства він був найулюбленішим англійцями.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!