Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У рішенні США про вихід з Договору про РСМД основну роль грає китайський фактор - wPolityce (Польща)

Спецтема:

Такі угоди повинні поширюватися на всіх глобальних гравців. Путін розуміє лише мову сили. Інтерв'ю з генералом Романом Полько (Roman Polko).

181023romanpolko.png

Роман Полько

wPolityce.pl: Дональд Трамп оголосив, що Сполучені Штати вийдуть з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Наскільки серйозною є, на Ваш погляд, ситуація?

Роман Полько: Ситуація дуже серйозна. Те, що США прийняли таке рішення, мене не дивує. Тут є два важливих моменти.

По-перше, Росія вже не перший рік порушує положення цього договору, а по-друге, ця угода не поширюється на Китай. Пекін скрупульозно зміцнює свою позицію, з кожним місяцем його військовий потенціал посилюється, а сфера впливів розширюється.

Скоро США почнуть ставитися до Китаю як до набагато більш важливого гравця, ніж Росія. У зв'язку з цим мені здається, що в рішенні американців основну роль грав китайський фактор, а не те, що вимог договору не дотримується Москва. Такі угоди дуже потрібні, але вони повинні поширюватися на всіх глобальних гравців.

- Приводом виходу з договору про РСМД стали дії Росії?

- Ні, це лише один з факторів. Складно дотримуватися договору, якого дотримується тільки одна сторона. Путін його порушує. Схожі розмови виникають у зв'язку з темою постійних американських баз в Польщі. У нас теж знайшлися розумники, які, посилаючись на договори з Росією, радили не пускати союзницькі війська в нашу країну і не піднімати тему постійних баз. Але чи дотримується Москва своїх зобов'язань?

Ми всі знаємо, як виглядає ситуація.

- Нас чекає нова гонка озброєнь?

- Цілком можливо, і це дуже небезпечно. Раз США виходять з договору про РСМД, можна припустити, що вони займуться ракетами середньої і малої дальності.

Однак не можна залишатися байдужим, коли друга сторона вже почала озброюватися. Звичайно, можна було б обрати тактику Путіна: не розривати договір, а одночасно нарощувати озброєння. У американської політики є вади, але добре те, що вона не вдається до такої безсоромної брехні, як путінські пропагандисти.

- Рішення Трампа схвалила Великобританія, а НАТО вже давно критикує Росію за новий ракетний комплекс. Як на такий тиск відреагує Путін?

- Він уже неодноразово демонстрував, що на нього не діють будь-які звернення і заклики дотримуватися договори. Він розуміє тільки одну мову: мову сили.

Думаю, на Кремль може подіяти лише одне: продовження курсу політики Рональда Рейгана. Той поставив питання руба: раз ви хочете гонку озброєнь, ви її отримаєте. Таким чином американському президентові вдалося привести Радянський союз до краху.

Путін пам'ятає досвід своїх попередників і знає, що особливих шансів у гонці озброєнь у нього не буде. Росія не може дозволити собі розвивати армію в тому ж масштабі, що і США.

Слід розуміти, що рішення про вихід з договору про РСМД приймалося не в Твіттері, йому передувала аналітична робота, багатогодинні консультації. Трамп не міг би зробити такої заяви, не переконавшись, що це найкраще рішення. У США є експерти, які знають радянську політику не тільки по книгах: вони були активними учасниками політичного життя в роки холодної війни і розуміють, на що здатна Москва.

- Доведеться укладати новий договір, на цей раз вже за участю Китаю?

- Історія вчить, що іноді шлях до поліпшення ситуації веде через її загострення. Політика вимагає часом радикальних кроків.

Я сподіваюся, що все закінчиться укладенням нового договору, що поширюється в тому числі на Китай. Укласти таку угоду буде, однак, складно, адже якщо Путін не змінить свій підхід до основних питань, довго вона не протримається.

Наші інтереси: 

Протистояння США – РФ/Китай виходить на новий рівень. Україна від цього отримає бонуси у вигляді знищення свого ворога і агресора. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи