Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«У мене твоя донька»: штучний інтелект підробив голос дівчини в афері з викраденням і викупом на мільйон доларів

Категорія:

Штучний інтелект підняв телефонне шахрайство на значно вищий рівень. Мама з Аризони стверджує, що шахраї використали штучний інтелект, щоб клонувати голос її доньки, аби вимагати від неї викуп у розмірі одного мільйона доларів.

 

«Я жодної секунди не сумнівалася, що це вона», – каже Дженніфер ДеСтефано, згадуючи цей жахливий випадок, пише New York Post.

Ця сенсаційна новина з'явилася на тлі зростання кількості схем "підміни абонента", коли шахраї заявляють, що взяли в заручники родича того, кому телефонують, і що заподіють йому шкоду, якщо не отримають від родича певну суму грошей.

Мешканка Скоттсдейла, штат Аризона, розповіла, як їй зателефонували з незнайомого номера, і вона ледь не перевела дзвінок на голосову пошту.

Тоді ДеСтефано згадала, що її 15-річна донька Брі була на лижній прогулянці, тож вона відповіла на дзвінок, щоб переконатися, що з нею все гаразд.

Це просте рішення перевернуло все її життя: "Я підняла слухавку і почула голос своєї доньки, який сказав: "Мамо!", і вона ридала, – розповідає заціпеніла мати. Я запитала: "Що сталося?". А вона каже: "Мамо, я все зіпсувала", і все ридає і ридає".

Її розгубленість швидко перейшла в жах після того, як вона почула "чоловічий голос", який наказав Брі відкинути "голову назад" і "лягти".

"Цей чоловік бере слухавку і каже: "Послухай. У мене твоя дочка", – пояснила ДеСтефано, додавши, що чоловік описав, як саме все буде "відбуватися".

"Якщо ти подзвониш в поліцію, подзвониш кому завгодно, я накачаю її наркотиками", – погрожував таємничий додзвонювач, якого, за словами ДеСтефано, в той момент "трусило". – Я зроблю з нею те, що хочу, і висаджу її в Мексиці".

Весь цей час вона чула, як її дочка благала: "Допоможи мені, мамо. Будь ласка, допоможи мені. Допоможи мені", і плакала".

Тоді фальшивий викрадач Брі зажадав викуп.

Спочатку він попросив 1 мільйон доларів, але потім знизив суму до 50 тисяч доларів після того, як ДеСтефано сказала, що у неї "нема грошей".

Кошмар нарешті закінчився після того, як налякана мати, яка в цей час перебувала в студії своєї іншої дочки, отримала допомогу від однієї з її колег-мам.

Зателефонувавши в 911 і чоловікові ДеСтефано, вони підтвердили, що Брі ціла і неушкоджена на лижній екскурсії.

Однак протягом усього дзвінка вона була переконана, що її дочка в небезпеці. "Це був абсолютно її голос, – каже жінка. – Це була її інтонація, точно так вона плакала".

Як виявилося, її дитина нічого такого не говорила, а голос був створений за допомогою симуляції штучного інтелекту, як у випадку з вентрологією (мистецтво говорити без артикуляції губ. Коли виступає вентролог, то у глядача виникає враження, що слова говорить не виконавець, а лялька чи кілька осіб – прим. моя, О.К.) на великій відстані.

Особистість кібернетичного злочинця наразі невідома, але експерти з комп'ютерних наук кажуть, що технологія клонування голосу розвинулася до такої міри, що чийсь тон і манера говорити можуть бути відтворені з найкоротших звукових уривків.

"На початку це вимагало б більшої кількості зразків, – пояснив Суббарао Камбхампаті, професор комп'ютерних наук і фахівець зі штучного інтелекту в Університеті штату Арізона. – Зараз є способи, за допомогою яких ви можете зробити це за допомогою всього лише трьох секунд вашого голосу. Три секунди. І за ці три секунди можна наблизитися до того, як саме ви звучите".

За словами професора, при достатньо великому розмірі вибірки штучний інтелект може імітувати "інтонацію" людини, а також її "емоції".

Згадайте, як зловісний робот Т-1000 Роберта Патріка з класики фантастики "Термінатор 2: Судний день" повторює голос мами Джона Коннора, щоб заманити його додому.

ДеСтефано вважає симуляцію голосу особливо загрозливою з огляду на те, що "Брі НЕ має жодного публічного акаунта в соціальних мережах, який би мав її голос", йдеться в дописі на сторінці матері у Facebook.

"У неї є кілька публічних інтерв'ю для спорту/школи, в яких є велика вибірка її голосу", – сказала мама Брі. – Однак це те, про що слід особливо турбуватися дітям, які мають публічні акаунти".

Дійсно, експерти ФБР попереджають, що шахраї часто знаходять своїх жертв у соціальних мережах.

"Якщо ви розміщуєте її [інформацію] у відкритому доступі, ви дозволяєте таким людям себе ошукати, – каже Ден Мейо, помічник спеціального агента, відповідальний за офіс ФБР у Феніксі. – Вони шукатимуть публічні профілі, які містять якомога більше інформації про вас, і коли вони отримають її, вони почнуть копати під вас".

Щоб не потрапити в халепу, він радить ставити шахраєві купу запитань про "викрадену людину", яких він не знає. Мейо також радить звертати увагу на "червоні прапорці", наприклад, якщо дзвонять з незнайомого міста або використовують міжнародний номер.

Тим часом ДеСтефано закликала людей у Facebook повідомляти владу, якщо описана нею афера трапиться з ними або з кимось із їхніх знайомих.

Єдиний спосіб зупинити це – інформування громадськості!", – сказала вона. – Крім того, у вас має бути екстрене слово або питання, яке знаєте тільки ви, щоб переконатися, що вас не намагаються обдурити за допомогою ШІ! Будьте в безпеці!"

Наші інтереси: 

Розуміємо, що технології можуть приносити не тільки користь. Вони – як ніж, яким можна нарізати овочі, і яким можна поранити.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Для ефективної протидії подібним високотехнологічним шахрайствам необхідні не лише передові  технології, а й суттєво інша організація суспільства. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Для ефективної протидії подібним високотехнологічним шахрайствам необхідні не лише передові  технології, а й суттєво інша організація суспільства. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!