Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

У Bellingcat дізналися справжнє ім’я підозрюваного в отруєнні Скрипалів

Спецтема:

Журналісти Bellingcat з’ясували, що одного з підозрюваних в отруєнні Скрипалів, який називав себе "Русланом Бошировим", насправді звати Анатолій Чепіга. Він - полковник ГРУ і нагороджений званням "Героя РФ". Про це йдеться у розслідуванні Bellingcat.

boshyrov.jpg

А очі такі добрі-добрі...

За інформацією розслідувачів, Анатолій Володимирович Чепіга народився 5 травня 1979 року в далекосхідному селі Миколаївка Амурської області біля російсько-китайського кордону.

У віці 18 років він вступив до Далекосхідного військового командного училища в Благовєщенську, одного з російських елітних навчальних закладів для морських офіцерів та спецназівців.

У 2001 році він закінчив академію з відзнакою.

"Потім він був призначений служити в 14-й бригаді Спецназу в найвіддаленішому східному місті Хабаровську, одному з елітних підрозділів Спецназу під командуванням ГРУ. Підрозділ Чепіги (74854, раніше 20662) зіграв ключову роль у Другій Чеченській війні, а також спостерігався поблизу українського кордону наприкінці 2014 року", - розповідають журналісти.

Невідомо, в яких саме операціях він був задіяний, але на сайті далекосхідної філії державної військової організації зазначається, що Чепіга отримав понад 20 військових нагород під час служби.

У період між 2003 та 2010 роками йому надали другу особу "Руслана Боширова" і він переїхав до Москви.

"Враховуючи його нинішній чин полковника і роботу таємного офіцера ГРУ, можна стверджувати, що протягом цього періоду він закінчив Військову дипломатичну академію, також відому як "Консерваторія ГРУ" у Москві", - припускають журналісти.

У грудні 2014 року полковник Чепіга був нагороджений найвищою державною нагородою Росії - Героєм Російської Федерації.

Ця нагорода особисто присуджується президентом Росії за "визнання служіння державі та людям Росії, включно з героїчним вчинком". За що саме його нагородили - в офіційних джерелах не уточнюється. Лише зазначається, що він отримав цю нагороду "за проведення місії з підтримання миру".

"Фраза та терміни нагородження дають значні підказки про те, де була місія полковника Чепіги. У 2014 році в Чечні не було військової діяльності. Росія поки що не була військово залучена Сирії. Єдиним регіоном, в якому Росія проводила активні секретні військові операції в той час, була територія на сході України, яка є найбільш ймовірним місцем його місії, як це передбачалося таємницею його нагороди", - припускають розслідувачі.

Вони зазначили, що кілька незалежних один від одного джерел, які знайомі з особою та\або з розслідуванням, підтвердили особу підозрюваного.

У Bellingcat розповіли, що звернулися до колишнього російського військового офіцера з аналогічним званням полковника Чепіги, щоб отримати його коментар.

"Джерело, виступаючи на умовах анонімності, висловило здивування через те, що принаймні один із виконавців операції у Солсбері мав звання полковника. Ще більш дивним було попереднє присудження підозрюваному найвищого військового визнання", - зазначають журналісти.

"За словами нашого джерела, подібна операція, як правило, потребувала оперативника з низькою посадою, "польового оперативного" з військовим чином "не вище капітана". Джерело далі припустило, що відправити полковника з такою високою нагородою назад на польову роботу було б незвичайно, і це означало б, що "роботу було замовлено на найвищому рівні", - підсумовують розслідувачі.

Зазначається, що Чепіга одружений і має дитину.

Як повідомлялося, 5 вересня британські прокурори назвали імена двох підозрюваних росіян, яких вважають виконавцями отруєння в Солсбері. Це - Александр Петров та Руслан Боширов.

Прем’єрка Британії Тереза Мей заявила, що росіяни є офіцерами ГРУ – військової розвідки РФ. Британія отримала європейський ордер на арешт росіян.

У МЗС Росії заявили, що названі імена їм невідомі і заявили про "інформаційні маніпуляції" з боку Британії.

12 вересня президент РФ Владімір Путін заявив, що підозрювані у справі отруєння у британському Солсбері перебувають в РФ, але це просто цивільні особи без кримінального минулого.

14 вересня у спільному розслідуванні The Insider з дослідницьким центром The Bellingcat йшлося, що розслідувачам вдалося дістати довідку з Федеральної міграційної служби на підозрюваного Олександра Петрова.

Розслідувачі Bellingcat заявили, що підтвердили зв'язок підозрюваних в отруєнні Скрипалів Олександра Петрова і Руслана Боширова до спецслужб Росії. 

Того ж дня журналісти російського видання "Новая газета" виявили докази, які можуть свідчити про ймовірну причетність підозрюваних в отруєнні Скрипалів Олександра Петрова і Руслана Боширова до Міністерства оборони РФ.

Зокрема, телефонний номер із довідки ФМС на Петрова відноситься до АТС 195 в Хорошевському районі Москви, де розташована і штаб-квартира ГРУ Міноборони Росії.

Наші інтереси: 

Місія провалена з тріском. Цивілізований світ вкотре побачив справжнє обличчя Кремля - підступне і брехливе.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Гарне розслідування!

І воно продовжується!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Гарне розслідування!

І воно продовжується!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Від українськості в зраднику "Руслані Боширові" не залишилося навіть козацького прізвища діда (Чепіга — руків'я у плуга), сім’ю якого очевидно таки вислали на Далекий Схід (село Миколаївка Амурської області біля російсько-китайського кордону).
Новоявлений "Павлик Морозов"......

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Розслідування продовжується!

Кореспондент BBC News Вілл Вернон побував у селі Березівка Амурської області Росії, де провів своє дитинство полковник російської військової розвідки (ГРУ) Анатолій Чепіга.

https://www.bbc.com/ukrainian/features-45694197

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!