Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець

Трамп провів масштабний мітинг в Пенсильванії на місці замаху на нього в липні. Його підтримав Ілон Маск

Категорія:

Спецтема:

Колишній президент США і кандидат від республіканців Дональд Трамп провів мітинг у Пенсильванії, де 13 липня на нього було скоєно замах, і закликав великий натовп своїх прихильників здобути перемогу в день виборів, яку він пов'язує з тим, що вижив після стрілянини. Він продовжив свою промову з того місця, на якому він зупинився в липні, коли куля нападника влучила йому у вухо.

"Дванадцять тижнів тому ми всі отримали кулю за Америку, – сказав Трамп. – Все, про що ми всі просимо, – це, щоб кожен вийшов і проголосував. Ми повинні перемогти", – цитує Трампа у своїй статті The Associated Press.

Кампанія Трампа працювала над тим, щоб максимізувати потенціал цієї події, адже до виборів залишилося всього 30 днів, а в деяких штатах вже почалося голосування. На сцені з'явився музикант Лі Грінвуд, який виконав серенаду «Боже, благослови США», що часто звучала на його мітингах, а мільярдер Ілон Маск вперше виступив на мітингу Трампа.

"Ми боролися разом. Ми терпіли разом. Ми разом просувалися вперед, – сказав Трамп. – І прямо тут, в Пенсильванії, ми разом проливали кров. Ми проливали кров".

На початку мітингу Трамп попросив вшанувати хвилиною мовчання пожежника Корі Компараторе (Comperatore), який загинув, прикриваючи членів своєї сім'ї від стрілянини в липні. Класичний співак Крістофер Маккіо заспівав «Аве Марія» після дзвону, який пролунав у той самий час, коли 13 липня почалася стрілянина. На церемонії були присутні кілька членів сім'ї Коператоре, в тому числі його вдова Хелен, яка стояла під час виступу Трампа поруч з невісткою колишнього президента Ларою Трамп.

Стоячи за захисним склом, яке тепер закриває сцену на його вуличних мітингах, Трамп назвав потенційного вбивцю «жорстоким монстром» і сказав, що той не досяг успіху «завдяки провидінню і милості Божій». Було дуже помітно підвищену присутність сил безпеки, а на дахах будинків стояли озброєні правоохоронці в камуфляжній формі.

Трамп вшанував пам'ять Компараторе і згадав двох інших поранених учасників липневого мітингу – Девіда Датча і Джеймса Копенгавера. Вони й Трамп отримали поранення, коли 20-річний стрілець Томас Метью Крукс з Бетель-Парку, штат Пенсильванія, відкрив вогонь з незахищеного даху неподалік, перш ніж був смертельно поранений снайперами.

Будівля, з якої стріляв Крукс, була повністю прихована тракторними причепами, великим трав'янистим периметром і парканом. Як Круксу вдалося перехитрити правоохоронців того дня і видертися на дах будівлі на відстані легкого пострілу по екс-президенту – одне з багатьох питань, які залишаються без відповіді у зв'язку з найгіршим за останні десятиліття провалом у системі безпеки Секретної служби. Інше питання – його мотив.

Пенсильванія має вирішальне значення для обох кандидатів в президенти США

Трамп втратив Пенсильванію чотири роки тому після того, як у 2016 році перекинув її на бік республіканців. Якщо він хоче виграти Пенсильванію в листопаді після того, як втратив її чотири роки тому, йому необхідно підвищити явку виборців у таких консервативних регіонах, як округ Батлер, де проживають переважно білі жителі сільської місцевості та передмістя.

Гарріс також націлила свою передвиборчу кампанію на Пенсильванію, неодноразово збираючи там мітинги в рамках своєї агресивної інформаційно-пропагандистської роботи в критично важливих штатах, що вагаються.

"Пенсильванія, очевидно, буде центром всесвіту протягом наступних 30 днів для обох сторін, і ми досить оптимістично налаштовані щодо того, де ми знаходимося в організаційному, політичному плані, а також з погляду тих ресурсів, які ми змогли залучити", – заявив журналістам старший радник кампанії Кріс ЛаСівіта (Chris LaCivita).

Трамп звернув увагу на попередню позицію Гарріс щодо гідророзриву пласта, процесу видобутку природного газу, який є ключовим для економіки Пенсильванії, як він це робив і раніше. Але потім він продовжив поширювати сумнівну інформацію про федеральну реакцію на ураган «Гелен», поширюючи твердження, що постраждалі від стихійного лиха отримують лише 750 доларів від Федерального агентства з надзвичайних ситуацій. Ця цифра стосується допомоги, яку агентство може надати комусь у постраждалому районі на те, що їм може знадобитися негайно.

Трамп також заявив, що Гарріс «втратила понад 325 тисяч дітей-мігрантів, які зараз мертві, перебувають у рабстві або просто зникли безвісти». У серпневому звіті урядового наглядового органу йдеться про випадки, коли імміграційні служби були винні в тому, що не змогли постійно «контролювати місцезнаходження і статус дітей-мігрантів без супроводу дорослих» після того, як вони були звільнені з-під опіки федерального уряду. Ці цифри також охоплюють понад два роки правління адміністрації Трампа.

Одним із найочікуваніших гостей був Ілон Маск, генеральний директор компаній SpaceX і Tesla та власник компанії X (колишнього Twitter). Маск піднявся на сцену, підстрибуючи й розмахуючи кулаками після того, як Трамп представив його як «великого джентльмена» і сказав, що він «врятував свободу слова».

"Президент Трамп повинен перемогти, щоб зберегти Конституцію. Він повинен перемогти, щоб зберегти демократію в Америці, – сказав Маск, який підтримав Трампа після замаху. – Це ситуація, в якій треба перемогти". Основне з виступу мільярдера:

  • Вибори 2024 року стануть "найважливішими у нашому житті".
  • Демократи хочуть "відібрати свободу слова" та "право на носіння зброї".
  • Трамп має перемогти, щоб "зберегти Конституцію та захистити Америку".
  • Результат цих виборів може визначитися різницею в 1000 чи 500 голосів.

Маск, який підтримує консервативну політику і фінансує зусилля, спрямовані на підтримку Трампа в кількох штатах, що вагаються, зустрівся з Трампом і його напарником, сенатором від штату Огайо Джей Ді Венсом, за лаштунками, одягнувши чорну шапку з написом «Зробимо Америку знову великою». На білборді по дорозі на мітинг було написано: «“IN MUSK WE TRUST», а також його фотографія.

Раніше Венс критикував демократів за те, що вони назвали Трампа «загрозою для демократії», заявивши, що така мова є «підбурювальною».

"Ви чули постріли. Ви бачили кров. Ми всі боялися найгіршого. Але ви знали, що все буде добре, коли президент Трамп підняв кулак високо вгору і закричав: «Борітеся, борітеся!», – сказав Венс, якого менш ніж через два дні обрали кандидатом у його віцепрезиденти.

Учасники мітингу сказали, що вони відчували себе в безпеці, повертаючись до Батлера. Натовпи вишикувалися в чергу (щоб взяти участь у мітингу), як тільки зійшло сонце. Великий натовп заповнив трибуни, розкладав стільці на величезному полі, що простягалося до країв стадіону. Місцеві готелі та мотелі були переповнені, а деякі учасники ралі прибули ще в п'ятницю – напередодні мітингу. Значна частина натовпу чекала на Трампа кілька годин. Приблизно через пів години після виступу Трамп перервав свою промову більш ніж на п'ять хвилин після того, як в одного з присутніх виникла проблема зі здоров'ям, і йому знадобився лікар.

Округ Батлер, розташований на західній околиці бажаного для обох кандидатів штату, який може стати вирішальним у президентських перегонах, є оплотом Трампа. Він виграв округ, отримавши близько 66% голосів і у 2016, і у 2020 роках. Близько 57% з 139 тисяч зареєстрованих виборців округу – республіканці, в той час, як близько 29% – демократи та 14% – інші.

30-річний Кріс Харпстер сказав, що в листопаді він втретє проголосує за Трампа, спираючись на позицію республіканського кандидата щодо імміграції, зброї, абортів та енергетики. Харпстер сподівається, що Пенсильванія стане республіканським штатом, зокрема, через занепокоєння щодо робочих місць у газовій та нафтовій промисловості.

Інші жителі міста розділилися в думках: Хейді Пріст, мешканка Батлера, яка створила групу на підтримку Гарріс у Facebook, сказала, що останній візит Трампа посилив політичну напруженість у місті. "Щоразу, коли ви бачите людей, які підтримують його і радіють його приїзду, це лякає людей, які не хочуть бачити його переобраним", – сказала вона.

Террі Палмквіст приїхала з Бейкерсфілда, штат Каліфорнія, і сказала, що її 18-річна донька намагалася відмовити її від поїздки. "Я просто вважаю, що ми не повинні дозволяти страху керувати нами. Те, чого хоче інша сторона, – страх. Якщо страх контролює нас, ми програємо", – сказала вона. Вона сказала, що не турбується про власну безпеку. "Чесно кажучи, я вірю, що Бог підтримує Трампа з певних причин. Я вірю в це. Тому ми підтримуємо його".

Відеозапис мітингу:

    Наші інтереси: 

    Стежимо за президентськими виборами в США, які матимуть дуже важливе значення для світової політики.

    Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
    Підписуюсь на новини

    Зверніть увагу

    Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

    «Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта (+аудіо)

    Народна держава формується не окремими людьми, а організованими громадами людей. Роман «Вулик Геллстрома» (англ. Hellstrom's Hive, 1973) – це політичний проект заснування народної держави –...

    Останні записи