Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 12
  • Переглядів: 12

ТОП-3 наших головних помилок в житті

Категорія:

Світ:

Згадуючи деякі свої минулі вчинки, дивуєшся, наскільки вони були нелогічними. Люди — дуже нелогічні істоти, хоч і не визнають цього. Кожна людина створює власну соціальну реальність. Наша картина світу абсолютно суб'єктивна, тому що у всіх є когнітивні спотворення. 

Концепція когнітивного спотворення була представлена в 1972 році психологами Амосом Тверські і Даніелем Канеманом. Когнітивне спотворення — це систематична помилка мислення, яка впливає на судження і, отже, на рішення людини.

Когнітивних спотворень, що впливають на прийняття нами рішення, існує, як мінімум, 106. Всі їх роблять тому не варто намагатися стати ідеальним «мислителем». Це неможливо.

Однак ми можемо уникнути деяких з цих помилок, якщо трохи попрактикуемся. Уникаючи їх, ми зможемо приймати зваженіші рішення, покращуючи тим самим своє життя і кар'єру.

1. Думати, що життя з нами «трапляється»

Моє улюблене когнітивне спотворення — «зсув уваги». Це науковий доказ того, що наше життя є результатом наших думок, а не подій, які з нами трапляються.

Зсув уваги вказує на те, що наші думки впливають на наші перцепції. А перцепції, як відомо, визначають наші дії і рішення, тобто, наше життя.

Негативні думки призводять до негативного сприйняття життя. Ні більше, ні менше.

Якщо ви все ще думаєте, що ваш мозок — ваш друг, ви помиляєтеся

Що з цим робити

Будьте дуже уважні до того, що впускаєте у своє життя: людей, розмов, музики, яку слухаєте, книг, які читаєте, переглянутих фільмів.

Все це на вас впливає! І ви нічого не можете з цим вдіяти. Що ви можете — так це контролювати всі ці речі ще на «вході».

Звернули свою увагу на позитивні речі? Тоді у вас буде позитивний погляд на життя. Звернули вашу увагу на негативні речі? Ви вже зрозуміли, що це означає.

2. Думати, що своєму мозку можна довіряти

Якщо ви все ще думаєте, що ваш мозок — ваш друг, ви помиляєтеся. Когнітивні спотворення і помилка підтвердження — тому доказ.

Саме через помилки підтвердження ми настільки сильно віримо у свої упередження. Якщо ми у щось віримо, то будемо наполегливо шукати інформацію, думки і знаки, які це підтвердять. Іншими словами, ми робимо все, щоб довести, що ми не помилялися.

До речі, вчені теж припускаються цієї помилки. Вони просто майстри знаходити докази своїх упереджень. Ніхто не ідеальний.

Що з цим робити?

Я вірю, що прагматична і нейтральна картина реальності дозволяє приймати більш зважені рішення. На жаль, «ідеальних рішень» не буває. Якби це було можливо, ми б жили у прекрасному світі, повному людей, які приймають логічні та практичні рішення.

Тому все зводиться до того, щоб уникати прийняття рішень на основі своїх переконань, простої логіки і навіть науки.

Якщо я помічаю, що починаю мислити шаблонно, намагаюся зробити крок у бік і згадати список когнітивних спотворень. Це легко і не вимагає зусиль. Просто зайдіть у Вікіпедію і подивіться «список когнітивних спотворень».

Приємно думати, що ми все знаємо, тому що прочитали кілька книг або досліджень. Але є одна проблема: незалежно від того, наскільки великий у вас багаж знань, ви все одно не можете довіряти своїм судженням. Усвідомлення цієї простої думки допомагає приймати більш зважені рішення.

3. Думати, що ви більше ніколи подібного не зробите

  • Повернувшись з нервової поїздки, я сказав собі: «Більше ніколи не буду подорожувати!»
  • Коли мої перші стосунки закінчилися драмою, я сказав собі: «Геть стосунки! Я більше ніколи в це не вплутаюся!»
  • Кинувши свою останню роботу, я сказав собі: «Більше ніколи не буду працювати на когось!»
  • Коли мені стало погано в громадському транспорті, я сказав собі: «Більше ніколи не буду їздити потягом!»
  • Втративши половину своїх грошей під час краху фондового ринку 2008-2009 років, я сказав собі: «Більше ніколи не буду інвестувати!»

Звичайно, я знову подорожував, знову інвестував, знову закохався, знову їздив потягом і в майбутньому, можливо, знову буду на когось працювати.

Що з цим робити

Не варто думати, що, обпікшись один раз, ви більше ніколи цього не повторите. Я це зрозумів на власному досвіді.

Проблема в тому, що ми продовжуємо вірити у ці дурниці і слідувати своїм когнітивним помилкам. Ось чому ми боїмося вкладати у щось гроші, починати бізнес, закохуватися і т. д.

Шаблонне мислення не допомагає. Жодна з перерахованих вище помилок мислення вам не допомагає.

Чому ми все ще робимо ці помилки

Тому що нам здається, що достатньо просто мати здоровий глузд; що ми такі розумні, і нам навіть не потрібно про це думати.

Але це не так. Все як раз зовсім навпаки — ми не логічні. І цього не можна забувати. Якщо про це забути, розумові помилки стануть реальними помилками.

Наші інтереси: 

Наше життя є результатом наших думок.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи