Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Тайвань отримає зброю від США за схемою поповнення українського бюджету для прискорення поставок

Категорія:

Білий дім попросить Конгрес виділити кошти з бюджету, призначеного для підтримки України, на фінансування поставок зброї Тайваню, з наступним поповненням українського бюджету – повідомляє Financial Times із посиланням на двох осіб, знайомих із планом.

23080202.jpg

БМП Bradley. Фото: NATO / flickr

Це дасть змогу прискорити постачання Тайваню на тлі дедалі агресивнішої політики Китаю, збройні сили якого нарощують активність уздовж морських і повітряних кордонів острова. Критики Адміністрації Байдена вказують, що вона відстає від швидко мінливої ситуації, пише Financial Times.

Нещодавно Білий дім оголосив, що виділить Тайваню зброю зі складів на $345 млн у рамках системи, за якою президент фінансує Збройні сили України.

Тепер Джо Байден має намір уже в серпні запросити додатковий бюджет для України. Якщо Конгрес схвалить звернення, Тайвань уперше отримає зброю за такою схемою.

Це буде історичний крок, що сигналізує, як далеко уряд США готовий зайти, щоб якнайшвидше посилити політику стримування в Тайванській протоці, - сказав FT Ерік Сейєрс, керуючий директор консалтингової компанії Beacon Global Strategies. Десятиліттями США лише продавали зброю Тайваню, але тепер Вашингтон використовує дві схеми – президентські поставки зі складів і закордонне військове фінансування, "як це успішно реалізується в Україні".

Долі України та Тайваню виявилися переплетеними після розпочатого Володимиром Путіним вторгнення (так видання називає російсько-українську війну. – прим. моя, О.К.).

Західні політики й аналітики не раз говорили, що провальний наступ російських військ змусив Пекін замислитися над перспективами власного вторгнення на Тайвань. Також необхідність захисту України обґрунтовується, зокрема, бажанням показати іншим автократичним режимам, до яких наслідків призведе їхнє прагнення переглядати кордони і силою приєднувати території інших країн.

На думку аналітиків, додавання запиту щодо Тайваню до додаткового бюджету для України має і політичну мету. Це буде перше подібне звернення Білого дому до Конгресу після торішніх проміжних виборів. Деяким ультраправим республіканцям у Палаті представників, які виступають проти фінансування України, буде складно відмовити Вашингтону, тому що вони підтримують допомогу Тайваню, вважає Зак Купер, експерт з азійської безпеки в Американському інституті підприємництва.

Наші інтереси: 

Війна в Україні має наслідки навіть на конфлікт Китаю з Тайвнем. США (за адміністрації Байдена) погано допомагає Україні – і ми вже знаємо чому.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи