Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 73
  • Переглядів: 74

Стрункий та ефективний: Як вченим вдалося переконати американців більше спати

Категорія:

Світ:

Спецтема:

У Сполучених Штатах проводиться та публікується все більше досліджень, які свідчать про руйнівні наслідки нестачі сну для здоров’я. Правильний сон зміцнює імунітет, уві сні оновлюються (ремонтуються) клітини, що істотно уповільнює старіння і покращує зовнішній вигляд.  

Один з найбільш відомих широкому загалу наслідків браку сну – забудькуватість. Під час сну отримана за день інформація та враження складуються по різних ділянках мозку. І для цього потрібні всі фази сну. Наприклад, при вивченні іноземної мови нові слова запам'ятовуються за одної фази, а вимова – за іншої.

І ще один наслідок нестачі сну – зайва вага. Безсоння активізує гормон грелін, що відповідає за апетит і пригнічує гормон лептин, який сигналізує мозку, що шлунок вже повний і можна припиняти їсти. У результаті, люди, які мало сплять, навіть якщо вони споживають ту ж кількість калорій, набирають вагу.

При вивченні сну семи тисяч дітей дослідниками Університету Міннесоти, результати якого наводяться у «Виховному шоці», виявилося, що в середньому відмінники спали на 15 хвилин більше за хорошистів, а ті – на 15 хвилин більше за трієчників.

Брак сну вдаряє по так званій «виконавчій функції», за яку відповідає префронтальна кора головного мозку. Це – уміння продумати свої дії, зробити їх за планом, передбачати наслідки і отримати результат.

У дослідженні Тель-Авівського Університету, яке теж наводиться в книзі «Виховний шок», когнітивні здібності шестикласників, позбавлених лише однієї години сну за ніч, менше ніж через тиждень падали до рівня добре сплячого четвертокласника.

Також страждає уміння зосереджуватися і підтримувати увагу. В одному дослідженні вчені тестували когнітивні здібності людей, які сплять 4, 6 і 8 годин. Як виявилося, для тих, хто не досипає, вони знижуються щодня, поки не досягнуть стабільно низької позначки.

Причому, люди, які мало сплять, часто самі не помічають, наскільки погіршуються їхні когнітивні здібності і самопочуття. Забудькуватість? Дратівливість? Майстерність вже не та? А що ви хотіли, коли старість на порозі, а в країні – все погано? Насправді замість звикання до нестачі сну відбувається зниження норми власного самопочуття та ефективності, а також – накопичення дефіциту сну. Іншими словами – планка падає, а людина цього не помічає, або сприймає як належне.

У 1989-му році, після того, як було встановлено, що брак сну персоналом Нью-Йоркської лікарні став причиною смерті підлітка, штат Нью-Йорк обмежив кількість годин, які можуть працювати інтерни. Пізніше були запроваджені обмеження на тривалість роботи медперсоналу і на федеральному рівні. 

І американці дослуховуються. Згідно з вимірюванням використання часу, за останні 14 років американці стали спати на 17 хвилин більше щоночі. Втім, принаймні третина усіх мешканців США все ще страждає на брак сну. 

Наші інтереси: 

Сон - це інвестиція у наше здоров'я.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи