Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Страх перед хворобою є психозом — Лукашенко

Білорусь сьогодні – одна з небагатьох країн, якої практично не торкнулися карантинні заходи. Все працює. Нічого не закрито. Якщо громадяни вживають якихось заходів перестороги – то це, переважно, їхня власна ініціатива.

20042403.jpg

Президент Білорусі Олександ Лукашенко

Президент країни Олександр Лукашенко впевнений: страх перед хворобою є психозом. «В нашій країні жодна людина не померла від коронавірусу. Жодна! Вони померли від букета інших хронічних захворювань: серцево-судинних, легеневої недостатності, цукрового діабету…» – каже Лукашенко.

За офіційними даними, станом на 22 квітня від коронавірусу в Білорусі померло 58 людей, пише у своїй статті на Укрінформ Мирослав Ліскович.

За словами експерта Ігара Тишкевича, слід розрізняти політичну риторику Лукашенка і реальну реакцію на загрозу. В Білорусі, каже експерт, наразі є два основних алгоритми щодо запобігання поширенню коронавірусу.

Перший – максимальна локалізація випадків. До 18 квітня в Білорусі проводили обов'язкову госпіталізацію всіх. Не лише тих, у кого тест позитивний, а й усіх контактів першого рівня, а ще – осіб з найбільш небезпечних щодо ризику груп другого рівня. Приїжджала «упакована» бригада швидкої і без зайвих розмов везла в інфекційний бокс.

Приклад: у лютому в Білорусі виявили «нульового» пацієнта. Ним виявився іранський студент. Цей студент, розповідає Тишкевич, «нагуляв» у Мінську понад 200 контактів. І всі люди, включаючи носія, були з'ясовані й ізольовані протягом 8 (восьми) годин: студента поклали в лікарню о 19.00, а останній його контактер був ізольований о 4.00 ранку наступного дня.

Наказом білоруського МОЗ від 16 березня 2020 року, коли офіційно хворих коронавірусною інфекцією в країні було 60 осіб, на додаток до наявних ліжок в «інфекційках» пристосували в лікарнях, де це можливо було зробити. Загальну кількість за кілька днів довели до 4000 місць. Ще забезпечило близько 7000 місць ізоляції під контакти першого рівня, і близько 9000 місць в обсерваціях під контакти другого рівня. Крім того, медзаклади забезпечили двотижневим запасом лікарських засобів.

 «Але починаючи з 18 квітня, ситуація змінилася. Запрацював другий алгоритм. Тепер особи, які мають позитивний результат тесту, але хвороба в них протікає без симптомів, залишаються вдома. Це стосується й контактів першого рівня. В разі порушення режиму самоізоляції можна «влетіти» на штраф до 500 доларів в еквіваленті», – каже Ігар Тишкевич.

Треба зауважити, що в Україні діють жорсткі обмежувальні заходи, а в Білорусі – ні. 

Але. Дуже цікаво, що 1 квітня на сайті change.org з’явилася петиція до ВООЗ, щоби вони посприяли введенню в Білорусі карантину. Станом на 22 квітня звернення набрало понад 150 тис. підписів.

Є також результати дослідження, проведеного міжнародною групою вчених з 12 провідних університетів світу, включаючи Гарвард та Кембридж. Мета – з’ясувати, як жителі різних країн реагують на епідемію коронавірусу. Згадується там і Білорусь (офіційним дослідницьким партнером виступила Білоруська аналітична майстерня).

Отже, 86% респондентів вважають, що реакція країни на пандемію була недостатньою. 63% опитаних білорусів не довіряють цифрам влади щодо епідемії. Приблизно 75% респондентів Білорусі підтримують заборону відвідувань масових заходів.

 

Наші інтереси: 

Робити висновки з дій влади різних країн. Розумно і тверезо досліджувати ситуацію, яку створили через новий коронавірус.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Єдиний політик, в якого є завжди явний здоровий глузд, то Олександр Лукашенко. В Дональда Трампа здорового глузду трохи менш. Нажаль, в шведських політиків здороровий глуз є лише час від часу. Нажаль, у Білоруського народу здорового глузду також, поки замало. Ось такі висновки я зробив. Мені здається, що в цій статті висновкі відсутні.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Коментарі

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Єдиний політик, в якого є завжди явний здоровий глузд, то Олександр Лукашенко. В Дональда Трампа здорового глузду трохи менш. Нажаль, в шведських політиків здороровий глуз є лише час від часу. Нажаль, у Білоруського народу здорового глузду також, поки замало. Ось такі висновки я зробив. Мені здається, що в цій статті висновкі відсутні.

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Лукашенко перестрахувався, про всяк випадок, а заодно відпрацював систему контролю. Вона ефективна.

Все, що робиться з власної волі, – добро!