Зображення користувача Андрій Гарас.
Андрій Гарас
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Стартує NotebookLM – застосунок з моделлю ШІ, навченою лише на документах, які вас цікавлять

Категорія:

Застосунок, раніше відомий як Tailwind, надає вам модель штучного інтелекту, навчену лише на обраній вами інформації. Project Tailwind, інструмент для ведення нотаток зі штучним інтелектом, який Google представив на цьогорічній конференції для розробників I/O, проводить ребрендинг. Тепер він відомий як NotebookLM, і сьогодні він запускається для «невеликої групи користувачів у США», як повідомляється в блозі Google (LM розшифровується як Language Model, тому що Google дуже хоче переконатися, що ви не забуваєте про штучний інтелект).

Однак продукт не змінився: Google далі намагається дати користувачам їхній власний персональний штучний інтелект, навчений на їхніх даних і нотатках, і здатний допомогти їм розібратися в усьому цьому – читаємо у матеріалі The Verge.

Ядро NotebookLM, схоже, насправді починається з Google Docs («Незабаром ми додамо додаткові формати», – сказано в блозі). Отримавши доступ до програми, ви зможете вибрати групу документів, а потім використовувати NotebookLM, щоб ставити про них запитання і навіть створювати з ними щось нове.

Google пропонує кілька ідей щодо того, що ви можете зробити в NotebookLM, наприклад, автоматично створити короткий виклад довгого документа або перетворити конспект відео на сценарій. Приклади Google були орієнтовані насамперед на студентів: ви можете попросити підсумувати свої конспекти занять за тиждень або попросити NotebookLM розповісти вам все, що ви дізналися про Пелопоннеську війну в цьому семестрі.

Це ті функції, про які ви почуєте практично в будь-якому ШІ-продукті, але Google сподівається, що, обмеживши базову модель лише тією інформацією, яку ви додали самі, можна не тільки покращити реакцію моделі, але й зменшити її схильність до впевненої брехні про все (Google також не унікальний у цій ідеї: Dropbox, Mem, Notion та багато інших розробляють подібні гіперспецифічні інструменти штучного інтелекту). NotebookLM також має вбудовану функцію цитування, що має полегшити швидку перевірку фактів автоматично згенерованих відповідей. Але Google попереджає, що NotebookLM все ще може продукувати «галюцинації», і що модель не завжди буде коректною. Це також, звісно, залежить від інформації, яку ви надаєте – якщо ви в класі записали неправильні дати Пелопоннеської війни, то вона не зможе вам допомогти.

Google заявляє, що модель NotebookLM має доступ лише до тих документів, які ви вирішили завантажити, і що ваші дані не доступні іншим і не використовуються для навчання нових моделей ШІ. Це одна з найскладніших частин подібного продукту: Google просить користувачів надати свою особисту інформацію моделі штучного інтелекту в обмін на деякі зручні та корисні функції, і цей компроміс стає тим складнішим, чим більш чутливою стає інформація.

Можливо, саме тому Google починає з малого. NotebookLM все ще доступний лише через список очікування в Google Labs, а вступна публікація в блозі кілька разів повторює, що продукт все ще перебуває в зародковому стані. Але так само як Search Generative Experience має потенціал змінити пошук Google, не дивуйтеся, якщо NotebookLM буде дуже схожий на довгострокове майбутнє Google Диску.

Автор: Девід Пірс, головний редактор та співведучий Vergecast з більш ніж десятирічним досвідом висвітлення споживчих технологій. Раніше працював у Protocol, The Wall Street Journal та Wired.

Наші інтереси: 

Слідкувати за тенденціями розвитку ШІ. Розуміти його переваги та недоліки. Особливо звертати увагу, що ШІ доволі часто бреше. Розуміння роботи систем штучного інтелекту дозволяє краще розуміти механізм роботи мозку інтелісів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Важливий крок для створення «розмовляючих книжок» – книжок, з якими можна поспілкуватися. Сподіваюсь, що такими будуть мої наступні книжки.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Важливий крок для створення «розмовляючих книжок» – книжок, з якими можна поспілкуватися. Сподіваюсь, що такими будуть мої наступні книжки.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Головне що вони будуть! А розмовляючі чи ні - це інше питання.

Радіймо життю граючи!