Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Склане  мислення: навички, концепція Моріна, приклади

Складне мислення Це сукупність розумових здібностей, які дозволяють нам виконувати просунуті дії, такі як розуміння концепцій, генерування оригінальних ідей, використання логіки та розбиття проблем на

Склане  мислення: навички, концепція Моріна, приклади

Складне мислення Це сукупність розумових здібностей, які дозволяють нам виконувати просунуті дії, такі як розуміння концепцій, генерування оригінальних ідей, використання логіки та розбиття проблем на

Складне мислення: навички, концепція Моріна, приклади

Зміст:

Складне мислення Це сукупність розумових здібностей, які дозволяють нам виконувати просунуті дії, такі як розуміння концепцій, генерування оригінальних ідей, використання логіки та розбиття проблем на їх найпростіші частини. Це тип мислення, який є важливим для успіху в багатьох різних сферах, і він тісно пов’язаний з інтелектом.

Люди, здатні розвивати складне мислення, як правило, добре розуміють основи різних ідей та концепцій. Вони також можуть знаходити взаємозв'язок між інформацією з різних джерел; і, як правило, вони мають гарну уяву, вони добре створюють і захищають аргументи на основі доказів.

На відміну від цього, люди, які зазнають труднощів у цій галузі, часто мають проблеми з розумінням нових ідей та концепцій без допомоги чи особливих зусиль. Крім того, їм, як правило, важче "читати між рядків" і робити висновки. Через це вони, як правило, покладаються на свої знання, а не намагаються розвивати нові ідеї чи способи мислення.

Однак, як і в багатьох інших сферах, складне мислення - це те, що можна навчити. З іншого боку, такі фактори, як знання кожної людини з певної галузі або рівень її інтересу до неї, можуть сильно вплинути на її здатність використовувати цю навичку в цій галузі.

Комплексне мислення Едгара Моріна

Поняття складного мислення вперше описав філософ і гносеолог Едгар Морін. Для цього мислителя здатність мислити комплексно пов’язана зі здатністю пов’язувати різні площини реальності між собою. Через зростаючу складність нашого середовища, це основна здатність функціонувати в ньому.

Поняття складного мислення протиставляється традиційному погляду на процеси розуму як на лінійні та прості.Едгар Морін описав це як міждисциплінарну майстерність, основоположну для всіх сфер, у яких необхідно передавати очевидно незалежну інформацію або розуміти та вирішувати складні проблеми.

Морін першим постулював деякі основні характеристики складного мислення. Найважливішими були діафора (при якій послідовність системи думок з’являється, коли виникає парадокс), рекурсія (можливість зміни системи череззворотній зв'язок), і голограма (зв’язок частин із цілим).

Тому комплексне мислення - це стратегія мислення, яка намагається зрозуміти дуже широке явище, вивчаючи його конкретні складові. Виходячи з того, що було виявлено з цих компонентів, та зовнішньої інформації, змінюється те, що сприймалося як даність щодо явища загалом.

На думку Едгара Морена, вивчення складної думки належить до галузі гносеології; тобто область, яка вивчає методи, що використовуються для наукових відкриттів.

Складні навички мислення

Правильне використання складного мислення вимагає оволодіння трьома фундаментальними навичками: базовими, критичними та творчими міркуваннями. Далі ми побачимо, з чого складається кожен з них.

Основні міркування

Основні міркування базуються на наборі знань та інформації, які ми здобули протягом нашого життя, через досвід, який ми прожили, культуру, в яку ми занурені, наші переконання, соціальні правила навколишнього середовища та моделі, які ми розглядаємо.

Виходячи з усіх цих знань, базові міркування відповідають за виконання ряду простих функцій, що дозволяють маніпулювати. Серед найважливіших - це запам’ятовування, запам’ятовування та лінійне застосування всіх тих ідей, які були набуті раніше.

Крім того, базове мислення також дає нам здатність до метапізнання; тобто здатність усвідомлювати те, що ми знаємо, а що ні. Це дуже важливо, щоб ми могли покращити наші процеси міркувань та отримати нову інформацію, коли нам це потрібно.

Хоча базове міркування є найпростішим із трьох типів, воно лежить в основі складного мислення; і засвоєння його компонентів має важливе значення для того, щоб мати можливість ефективно використовувати інші два типи міркувань.

Критичне мислення

Друга навичка, з якої складається складне мислення, - це критичні міркування. Це набір інструментів, які замість того, щоб використовуватись для здобуття нових знань, як у випадку з базовим, використовуються для реорганізації всіх ідей, вже наявних у нашій пам’яті.

Таким чином, з критичними міркуваннями ми можемо переосмислити те, що ми вже знаємо, і знайти для нього нові додатки, таким чином, що це нам корисніше, ніж просто маніпулювання ним таким чином, як ми його запам'ятали вперше. Отже, це складніший та складніший процес, ніж базові міркування.

Але як працюють критичні міркування? Основними його функціями є аналіз знань, отриманих нами раніше, тим самим пошук закономірностей, виявлення основних ідей та класифікація інформації; оцінювати все, що ми дізналися; і встановити зв’язок між різними даними, які ми маємо на увазі, використовуючи логіку, дедукцію та індукцію.

Творчі міркування

Останній рівень складного мислення охоплює всі ті навички, які використовуються для створення нових знань із усіх тих, що були набуті раніше. Це дуже складний набір інструментів для використання, який зазвичай вимагає практики перед тим, як ви зможете повністю їх освоїти.

Творчі міркування починаються з основи чистого знання, набутого базовою думкою, або того, що ми реорганізували разом із критиком. Звідси такі навички, як синтезування, майстерність, креативність чи фантазія, використовуються для розробки нових ідей, способів мислення та концепцій.

Усі знання, створені на основі творчих міркувань, критик повинен оцінити пізніше. Крім того, було виявлено, що для розвитку цього третього рівня необхідно чудово володіти двома іншими. Багато експертів сходяться на думці, що саме з цих навичок насправді складається складне мислення.

Концепція складності

Поняття складності, яке розуміється сьогодні, було розроблене Едгаром Моріном у його дослідженні епістемології та раціональності. На думку цього автора, ідея полягає в тому, що всі елементи світу взаємопов’язані і, отже, є частиною систем, більших за них, замість того, щоб бути ізольованими об’єктами.

Складність полягає в тому, що жоден елемент реальності не може бути вивчений як окрема сутність, але його слід розуміти виходячи з його взаємозв’язків із середовищем, в якому він знаходиться, та з іншими елементами, що складають сукупність.

Для Морін усвідомлення існування цих стосунків та складності нашого середовища може бути основною зміною парадигми. Ми, як правило, зосереджуємося на конкретному і відразу спостерігається; Але згідно з його теорією складності, це насправді не допомогло б нам зрозуміти світ навколо нас повністю.

Ця ідея складності нашого середовища змусила Морін запропонувати нову модель освіти, яка зосереджувалась на навчанні студентів мислити, а не просто надавати їм ряд даних для запам'ятовування. Тобто, замість того щоб зосередитись на основних міркуваннях, його пропозицією було спробувати навчити студентів навичкам критичного та творчого мислення.

Пізніше було виявлено, що усвідомлення складності всіх явищ, які нас оточують, дуже корисне при виконанні певних дій, таких як створення чогось нового, раціональне мислення або набуття нових навичок.

Приклади складного мислення

Поняття складного мислення може бути дещо складним для абстрактного розуміння. З цієї причини нижче ви знайдете список прикладів, у яких ця здатність використовується для досягнення різних цілей.

- Людина намагається зрозуміти потреби друга, який поводиться особливо агресивно. Замість того, щоб злитися і віддалятися від нього, людина намагається зрозуміти, що може бути позаду і які почуття змушують його діяти так.

- Керівник компанії повинен вирішити конфлікт між двома працівниками. Для цього ви повинні прислухатися до точки зору один одного, спробувати знайти спільну мову та вирішити, чи є рішення, яке може задовольнити вас обох.

- Команда вчених розробляє спільний проект, який допоможе просунути одну з основних теорій у галузі фізики. Для цього його компоненти повинні не тільки вивчити всю наявну інформацію, але вони повинні сформулювати нові гіпотези та розробити тести для їх перевірки.

- Художник-фантаст повинен організувати свої ідеї, щоб створити сюжет історії. Для цього вам слід взяти до уваги особистості різних персонажів, їх мотивацію та те, як вони найімовірніше діятимуть.

Список літератури

  1. «Складне мислення» у: Обличчя навчання. Отримано: 08 жовтня 2019 року з Faces of Learning: facesoflearning.net.
  2. "7 ключових повідомлень складного мислення" у: Максимуляція. Отримано: 8 жовтня 2019 року з Maximulation: maximulation.com.
  3. "Едгар Морін: на славу складних думок" у: CNRS News. Отримано: 8 жовтня 2019 року з CNRS News: news.cnrs.fr.
  4. «Навички складного мислення» у: Розвиток навичок складного мислення. Отримано: 8 жовтня 2019 року з Розвитку навичок для складного мислення: dhpcfiqbuap.blogspot.com.
  5. "Комплексне мислення" у: Можливості навчання. Отримано: 8 жовтня 2019 року з Можливості навчання: можливостіforlearning.com.
Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи