Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Швеція викрила у себе російські фейки, що стосувалися України

Інститут зовнішньої політики Швеції звинуватив Росію у використанні підроблених новин, підроблених документів і дезінформації в рамках скоординованої кампанії із впливу на громадську думку і процес прийняття рішень в скандинавській країні.

Шведський інститут з міжнародних відносин констатував в комплексному дослідженні, що Швеція є об'єктом "широкого спектра активних заходів", спрямованих на "ускладнення її здатності генерувати суспільну підтримку в проведенні своєї політики".

Дослідження показало, що Росія поширювала звіти, що вводять в оману аудиторію. В інформаційній війні РФ проти Швеції використовувались підроблені документи і вироблялись готові новини, які з'явилися в шведських ЗМІ і були згодом підхоплені російським сайтом "Супутник" і "іншими джерелами російської публічної дипломатії" і мовлення для міжнародної аудиторії.

У доповіді визнається, що було неможливо для дослідників точно встановити, де і як фейки та підроблені розповіді були зібрані, але підкреслюється, що вони відповідають стратегічним цілям Росії. Основною метою Москви було «зберегти геостратегічний статус-кво» за рахунок мінімізації ролі НАТО в Балтійському регіоні і утримання Швеції від міжнародного військового союзу, йдеться в дослідженні.

"Ми вважаємо, що це демонструє намір впливати на прийняття рішень", – заявив в інтерв'ю газеті Dagens Nyheter Мартін Краг, один з авторів доповіді.

Дослідження виявило 26 фальшивок, які спливли в Швеції в період між кінцем 2014 року і до середини 2016 року. Найперші з'явилися на "незрозумілих сайтах російською і / або шведською мовою". Деякі з них подаються нібито від імені шведів -- для збільшення враження автентичності.

Згідно із доповіддю, десять фейків були пов'язані безпосередньо зі шведськими справами, три з них були розглянуті докладно. Одна з підробок була листом в лютому 2015 року нібито від міністра оборони Швеції головному директору виробника озброєнь BAE Systems Bofors, в якому йшлося про продаж зброї Україні.

Інший фейк створено нібито від імені головного міжнародного прокурора Швеції, який начебто відкинув неіснуючий запит від України у справі проти шведського громадянина, обвинуваченого в скоєнні військових злочинів.

Третій фейк – детально підроблена змова між Швецією і НАТО таємно відправляти зброю «Ісламській державі» через територію Туреччини.

В дослідженні йдеться, що фальшивки містять достатню кількість фактичних і інших помилок, що дозволяють владі оголосити їх підробками, але, як зазначає The Guardian, вони вже були широко поширені в соцмережах, на шведських і російських веб-сайтах, а в одному випадку, у засобах масової інформації.

Також у доповіді зазначається, що однією зі складових інформаційної війни проти Швеції є «армія тролів», що орієнтується на журналістів і вчених.

Інший з авторів доповіді Себастьян Асберг сказав Радіо Швеції, що ключовим інструментом Росії була шведськомовна версія російського державного сайту новин «Супутник», який опублікував 4000 історій в період між 2015 і весною 2016 року, коли він був закритий. Більшість таких "новин" потрапили в такі категорії, як "криза на Заході", "позитивний образ Росії", "західна агресія", "міжнародна симпатії до Росії", "невдачі західної політики" та "підрозділи в західному альянсі", йдеться в доповіді.

Багато з фейків вкрай негативно змальовували НАТО та Європейський Союз, сказав Асберг, додавши, що неправдива інформація пробилася і в парламентські дебати. Прем'єр-міністр Швеції Стефан Левен повідомив на національній конференції оборони на цьому тижні, що він "не може виключити", що Росія намагатиметься вплинути на наступні вибори в країні, які відбудуться в 2018 році.
 

Наші інтереси: 

РФ воює на усіх фронтах, використовуючи свої звичні хитрі і підлі методи.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Наше завдання - протистояти інформаційній війні!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Наше завдання - протистояти інформаційній війні!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

В тему:
Норвегія окупована Росією. Євросоюз просить Москву напасти на Осло. На щастя, це лише сюжет серіалу Окуповані, який відзняли норвезькі кінематографісти. Російське посольство у Норвегії вважає, що автори серіалу "вирішили у найгірших традиціях "холодної війни" полякати норвезького глядача нереальною загрозою зі Сходу". З українського досвіду скажу - на жаль, Кремль непередбачуваний, тому все реально.

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.