Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Щоранку знаходьте кілька важливих речей, за які ви можете подякувати своєму життю

Якщо це робити щиро, можна серйозно вплинути на якість свого життя, настрій і навіть на здоров'я. Це підтверджено багатьма дослідженнями. Ще одна вправа, яку варто робити протягом дня: коли відбувається щось приємне (хороша новина, обійми, кава, книжка, перерва, усі сплять, відпочинок в саду чи то просто ви побачили щось гарне) – зупиніться і «посмакуйте» це 10-20 секунд.

20042402.jpg

Олена Любченко. Фото з Фейсбука Олени Любченко

Так, фокусуючись на задоволенні, ви здатні здійснити зміни на рівні головного мозку – можете «виростити» нові корисні нейронні доріжки у мозку!

Таку пораду в інтерв'ю Укрінформ дала психолог і психотерапевт Олена Любченко.

Вона відзначає, що у багатьох (як жінок, так і чоловіків) сформований якийсь «інстаграмний» ідеал життя. Вони побачили щось в Інстаграмі, вичитали щось у глянці та вирішили, що вони теж так хочуть. І коли починаєш розбиратися, а що взагалі в їхньому житті не так, чому вони страждають, виявляється, що загалом все дуже навіть непогано, все їх влаштовує. Просто ці нав'язані ідеали або порівняння себе з іншими людьми заважали їм спокійно жити й почуватися щасливими!

Тому, справді, якщо добре у собі розібратися, можна знайти багато цікавого.

Зараз модною є ідея, що треба бути щасливим. Є велика кількість досліджень, в яких підтверджено, що, якщо ми дуже сильно прагнемо щастя, сильно напружуємося і зациклені на тому, щоб стати щасливими, – це робить нас нещасними! Тому що істотно знижує якість життя і стає причиною того, що ми не відчуваємо задоволення від свого існування.

"Щастя – це дуже мінливий, невловимий стан, от воно зараз у мене є, а потім – я сумна, а потім мене щось дратує, а потім я подивилася на квітуче дерево – і знову щаслива", - каже психологиня.

Не буває такого, що ти вчепився в щастя зубами – і цілими днями насолоджуєшся. Про щастя можна багато говорити, і справді існує засилля «попсових» ідей про щастя від «попсових» фахівців, але є багато цікавих фундаментальних досліджень, приміром, що гедоністична насолода – це зовсім не те, що дає людині стабільне відчуття щастя.

Якщо прагнути весь час кайфувати, зрештою можна опинитися в депресії з відчуттям глибинної внутрішньої порожнечі. Для того, щоб бути щасливим, людині як складній істоті дуже важливо мати в житті якісь смисли. А смисли не завжди пов'язані зі щастям.

Психологиня вважає, що у нас в культурі є таке: люди люблять постраждати, поскаржитися і поскиглити. Є цілі регіони, в культурному коді яких просто зашито, що радіти не можна – наврочать; сміятися багато не можна – потім багато плакатимеш; показувати, що ти щаслива, не можна – це соромно, тому що іншим погано.

Існує багато дивних речей, які можуть зіпсувати людині життя і сильно знизити її відчуття щастя.

Наші інтереси: 

Жити з відчуттям щастя, а не шукати щастя. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи