Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 88
  • Переглядів: 93

Саміт щодо України відкриває двері для обмежених майбутніх переговорів з Росією

Категорія:

Так називається публікація в Bloomberg, у якій йдеться, про що хочуть домовитися на саміті миру у Швейцарії, який відбудеться 15-16 червня. Саміт обговорить питання ядерної та продовольчої безпеки, викрадених українських дітей, а також можливі шляхи до переговорів з Москвою, анонсує Bloomberg.

24060503.jpg

Володимир Зеленський під час пресконференції в Сінгапурі на Азійському саміті з питань безпеки «Діалог Шангрі-Ла»

аміт матиме на меті прокласти шлях до залучення російських посадовців до майбутніх переговорів після досягнення домовленостей щодо ядерної безпеки, продовольчої безпеки та повернення викрадених дітей, йдеться у проекті документа, який потрапив до агентства Bloomberg.

Зустріч 15-16 червня в Люцерні, Швейцарія, буде присвячена цим трьом заходам як способу побудови довіри з метою подальшої взаємодії з Москвою з обмеженого кола питань. Хоча російські офіційні особи були виключені з формату під керівництвом Києва, в документі йдеться про те, що припинення війни має відбуватися за участі всіх сторін.

"Ми, таким чином, погодилися здійснити конкретні кроки, які можуть слугувати заходами зміцнення довіри у вищезазначених сферах з подальшим залученням представників Російської Федерації", йдеться в документі, який може бути змінений під час переговорів, зауважує Bloomberg.

Перед тим, як розпочати переговори з Москвою, президент України Володимир Зеленський поставив мету досягти консенсусу з країнами, особливо, з країнами так званого Глобального Півдня щодо ширшого набору вимог, які включали повне виведення російських військ з України.

Але цілі Швейцарського саміту, який є кульмінацією раундів переговорів високопоставлених дипломатів і радників з національної безпеки з десятків країн, звузилися порівняно з планом України з 10 пунктів, який вона запропонувала, прагнучи забезпечити участь якомога більшої кількості лідерів.

Україна та її союзники намагалися заручитися повною підтримкою цього процесу, передусім з боку Китаю, який дав зрозуміти, що може не взяти участь у зустрічі. Минулого тижня Зеленський звинуватив Пекін, який намагається зображати себе нейтральним, хоча і підтримує тісні зв'язки з Москвою, в тому, що він намагається зірвати саміт.

Участь інших ключових країн, таких як Індія, Бразилія, Південна Африка та Саудівська Аравія, залишаються незрозумілими. Байдена не буде. США представлятиме віце-президент Камала Гарріс. До неї приєднається радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван.

За словами Зеленського, понад 100 країн і 75 глав держав підтвердили, що візьмуть участь у саміті. Будуть присутні більшість лідерів країн "Великої сімки".

У проекті документа викладено три основні принципи:

  • Ядерні енергетичні об'єкти повинні бути безпечними, а будь-яка загроза застосування ядерної зброї є "неприйнятною". Ядерні установки, включаючи електростанцію в Запоріжжі, повинні працювати під контролем України та відповідно до принципів, встановлених Міжнародним агентством з атомної енергії.
  • Продовольча безпека не повинна бути "озброєною" - і гарантуватися вільним судноплавством у Чорному та Азовському морях. Україна повинна мати доступ до третіх сторін для своєї сільськогосподарської продукції.
  • Всі полонені під час війни мають бути звільнені, включаючи всіх "депортованих і незаконно переміщених" українських дітей і цивільних осіб, які мають бути повернуті в Україну.

Джерело

Наші інтереси: 

Стежимо за ключовим моментом війни. Починаються вирішальні події.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Гермес Гіперборійський і Гомо триплекс

Засновник Гіперборії вічно юний Купало – Аполлон – Гермес – Ной: реконструкція міфу про перенародження світу

Найголовнішою технологією нашого світу є технологія керованої молодості, або ж «вічного життя». Згідно з творами античних авторів, ця технологія була доступна народу гіперборіїв, який пережив Великий...

Останні записи