Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

П’янству – бій!

Низка громадських організацій бореться проти алкоголізації та тютюнизації України.
У п’ятницю 13 березня низка громадських організацій провели прес-конференцію, де ознайомили журналістів з страшними фактами.

Сьогодні рівень споживання алкоголю в Україні є одним з найвищих в світі і становить за твердженням учасників прес-конференції біля 20 літрів спирту на душу населення за рік (офіційні статистика повідомляє про 12-13 літрів). За даними маркетингових досліджень міжнародної компанії Nielson Україна стала абсолютним лідером у списку найшвидше зростаючих ринків за обсягом продажу алкогольної продукції. У той час, як глобальний алкогольний ринок виріс на 6%, показник росту вітчизняного ринку склав 43%. І це – при одночасному скороченні населення, що за 17 років скоротилось більш ніж на 6 мільйонів (51,94 млн. на 1 січня 1991 р. – 45,96 млн. на 1 січня 2009 р.), в середньому на 330 тисяч чоловік щорічно.

40% дітей у віці від 14 до 18 років вже залучені до систематичного вживання алкоголю, заборона ж продавати алкогольні напої особам віком до 18 років існує лише на папері.

За останні 10 років кількість осіб, що знаходяться в залежності тільки від пива, зросла в 10-12 разів.

Рівень поширеності куріння в Україні один із найвищих в світі – ми на 11 місці. У нас курить 67% чоловіків та 20 % жінок, хоча ще на початку незалежності курили лише 5% жінок.

Пролунала на прес-конференції ще дуже тривожна інформація – за рік українці випивають 320 мільйонів пляшок вина, причому 280 мільйонів (тобто 86% !) – це дешеві порошкові вина, тобто «шмурдяк».

Те що молоді люди (всім учасникам прес-конференції ще далеко до 30) переймаються питанням виживання нації – це дуже добре. Шкода, що поки що у них немає цілісного бачення шляхів вирішення проблеми, тому й підходять до неї з підлітковим максималізмом та безапеляційністю. Ось і покладаються насамперед на жорсткі заборонні засоби. Наприклад, ідеалізують «сухий закон», введений в Російській імперії у 1914 році, котрий проіснував і при совецькій владі й був скасований аж у 1925 році. (Але при тому забувають, що саме у цей період буйно розцвіло самогоноваріння та вживання денатурату).

На думку учасників прес-конференції головна причина алкоголізації та тютюнизації – це доступність алкоголю та тютюну. Ось і пропонують для початку обкласти їх підвищеним акцизом, щоб було важче купити. Аргумент «доступності» звичайно має право на існування, проте не може бути головним. Адже якби головною причиною була «доступність», то тоді вже давно би спились селяни-винороби, проте у них чомусь здоров’я набагато краще, ніж у деяких «тверезників».

Люди постарше пам’ятають так званий «горбачовський указ» - спробу вирішити проблему алкоголізму кавалеристським наскоком. Після короткочасного покращення ситуації він викликав у тривалій перспективі зростання вживання технічних речовин (замінників спирту), наркоманії, самогоноваріння. І, як часто буває в подібних ситуаціях, ці негативні явища (що стали «відповіддю» на непродуману стратегію боротьби за тверезість) не зникли після відміни «указу», а продовжують жити по сьогодні. Так само, як в США саме в період «сухого закону» народились та зміцнились мафії. «Сухий закон» вже давно скасовано, проте кримінальні мафії живуть до сих пір.

«Розруха існує в головах», казав професор Преображенський. Якщо людина не усвідомлює пагубність алкоголізації, то будь-які репресивні заходи не допоможуть – вони можуть мати тільки тимчасовий ефект. Як сказав академік Углов (який є своєрідним апостолом для борців за тверезість) на одній зі своїх лекцій: «Раніше я думав, що для боротьби з пияцтвом потрібно йти шляхом збільшення цін на спиртне, але, приїхавши до вас, побачивши величезний інтерес, буквально ентузіазм всього народу при слові тверезість, я зрозумів, що треба йти шляхом пробудження свідомості в самому народі, щоб він добровільно відмовився від горілки, що продається по найнижчій ціні.»

Можна багато говорити про «недодумки» молодих борців за тверезість, проте насправді їхня діяльність – це дуже позитивне явище. Це свідчить про те, що молоді України зовсім не байдуже, яким буде майбутнє власної Батьківщини. І це дає надію.


Офіційний сайт кампанії "Твереза Україна"



В тему:

Євгеніка для України

«Не пийте, хлопці, — Вкраїна просить...»

Жахливі дані, або те, про що ми мовчимо

Пляшка для недолітків

У Москві створено дитячий витверезник

Зачин. Або чому люди — не люди і не Боги!

В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи