Зображення користувача Андрій Гарас.
Андрій Гарас
  • Відвідувань: 38
  • Переглядів: 41

Психологія психопатів: Роберт Хаєр (Robert D. Hare), вступ до книги «Позбавлені совісті»

Одна із ключових тем Євангелія – протистояння людей та психопатів. Щоб глибше усвідомити її важливість, корисно ознайомитися із книгою доктора Роберта Д. Хаєра «Позбавлені совісті. Страхітливий світ психопатів» (1993). «Психопати – це соціальні хижаки... Повністю позбавлені совісті та співчуття, вони беруть, що хочуть, і роблять, що подобається, порушуючи при цьому суспільні норми та правила без найменшого відчуття вини чи жалю».

220306robertdhare.jpg

Роберт Д. Хаєр (Robert D. Hare)
Роберт Д. Хаєр (Robert D. Hare)

«Хороші люди... уявляють [психопата] зовні таким же відразливим, як і його сутність, однак це зовсім не відповідає дійсності... Ці монстри звичайно виглядають і поводяться навіть більш нормально, ніж їх звичайні брати та сестри».

***

«Вони обманюють і маніпулюють, а потім йдуть, залишивши жертву пожинати плоди її довірливості. У цих чарівних – смертельно чарівних – осіб є клінічне ім’я – психопати. Їхньою відмінною рисою є приголомшлива відсутність совісті. Ціль їхнього життя – отримання задоволення за рахунок інших... Всі вони беруть від життя більше, ніж дають».

***

«Приведу декілька цифр: два мільйона психопатів проживають в Північній Америці, з них сто тисяч – у Нью-Йорку. І це тільки згідно з найскромнішими підрахунками».

***

«Вони закидають сіті, в які може втрапити кожен із нас.

До найочевидніших (але ніяк не єдиних) проявів психопатії відносяться кричущі порушення суспільних норм».

***

«Разом ці фрагменти головоломки з’єднуються в образ егоїстичної, безсердечної та безжальної людини (правильніше сказати – істоти. – А.Г.), якій не вистачає співчуття та уміння створювати теплі душевні відносини з навколишніми, людини, яку ніколи не мучать докори сумління. Якщо ви трішки подумаєте, то зрозумієте, що чогось тут не вистачає. Так, не вистачає саме тих якостей, які дозволяють людині жити в гармонії із суспільством».

***

«Психопати складають значну частину тих категорій населення, повідомлення про яких часто мерехтять в засобах масової інформації».

***

«В основі їхніх вчинків лежить не душевна хвороба, а холодний і розважливий розум (так в оригіналі, але правильно казати – інтелект. - А.Г.) в парі зі страхітливою нездатністю ставитися до навколишніх як до створінь, що здатні мислити та відчувати».

***

«Більш вірогідно, що ми передамо всі свої заощадження шахраю з підвішеним язиком, ніж будемо застрелені вбивцею зі скляними очима».

***

На основі здійснених досліджень, автору вдалося виділити страхітливу рису, яка одночасно і спантеличує, і яка відмічена в справі кожного психопата: «...разюча нездатність сприймати чужі біль і страждання – іншими словами, повна відсутність співчуття і, відповідно, любові» (оскільки любов – це божественна енергія, даний факт доводить, що ці істоти не є втіленими духовними та божественними сутностями. - А.Г.).

Наші інтереси: 

Активно досліджувати поведінку противників людей.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи