Зображення користувача Чарльз Бейл.
Чарльз Бейл
  • Відвідувань: 22
  • Переглядів: 23

Причини виникнення лімфостазу і лікування набряків

Лімфатична система є частиною імунної системи кожної людини і життєво важлива для імунної функції. Лімфа – рідина, яка циркулює в лімфатичній системі, іноді може призводити  до набряків, що призводить до появлення лімфедеми – невиліковної хвороби.

Сучасна медицина поки не має дієвих методів лікування лімфостазу, але при правильному лікуванні – її легко контролювати. Зазвичай, лімфостаз вражає кінцівки – одну із рук або ніг. Менше зустрічаються випадки ураження обидвох кінцівок. Також, при лімфостазі можуть спостерігатись набряки голови, статевих органів або грудей.

Причини виникнення лімфостазу і лікування набряків

Реабілітаційно-практичний центр - спеціалізована клініка, яка має спеціалізацію і великий досвід в лікуванні таких захворювань, як лімфедема, лімфостаз і слоновість.

Провідні експерти світу вважають, що виникнення первинного лімфостазу викликане генетичною мутацією. За статистикою, цей тип лімфедеми зустрічається досить рідко – 1 випадок на 6000 чоловік.

Вторинна лімфедема може бути викликана такими станами, як:

  • інфекційні захворювання;
  • запальні захворювання (ревматоїдний артрит, екзема);
  • серцево-судинні захворювання (пацієнти з серцево-судинними захворюваннями кровообігу – найбільш вразливі до появи лімфедеми, тромбозу глибоких вен, венозних виразок та варикозного розширення вен);
  • отримання травм, ран або опіків шкіри.

Щоб знизити ризик від наслідків лімфедеми, зменшити набряк і біль, потрібно проводити інтенсивну терапію, яка складається з щоденного лікування та тренування з легких вправ, спрямованих на стимулювання руху лімфатичної рідини в кінцівки. Використовуючи спеціальні техніки масажу, компресійну білизну, вміння накладати пов’язки – це все дозволить підтримувати м’язи і спонукати їх виводити рідину з ураженої частини тіла.

Один із найбільш дієвих хірургічних методів лікування лімфедеми є видалення деяких лімфатичних вузлів та ліпосакція (для зменшення набряків, з ураженої частини кінцівки видаляється жир). Виявити заблоковані ділянки лімфатичної системи можливо за допомогою комп’ютерної томограми.

Симптоми лімфедеми та методи виявлення

При появі перших ознак лімфедеми, потрібно негайно звертатись до спеціаліста, так як затягування з лікуванням може призвести до ще гірших наслідків. Симптомами лімфедеми, є:

  • набряк частини руки або ноги, пальців;
  • труднощі носіння прикрас, взуття;
  • відчуття тяжкості або стиснення в руках та ногах;
  • обмеженість діапазону рухів кінцівками;
  • біль, поколювання та дискомфорт в ураженій кінцівці;
  • ущільнення шкіри.

Окрім проходження комп’ютерної томограми, пацієнтам з лімфедемою проводиться допплерівське ультразвукове дослідження, при необхідності – застосовується такий метод, як лімфосцінтіграфія (введення в лімфатичну систему барвника, за допомогою якого визначається його рух по лімфатичній системі і місця блокування лімфи).

Заняття спортом, активний спосіб життя, відмова від шкідливих звичок та правильний збалансований раціон дозволить зменшити ризики появи такої хвороби, як лімфедема.

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи