Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Понад десять років Китай таємно скуповує європейські компанії в стратегічних галузях

Категорія:

Світ:

Виробники безпілотників, напівпровідників, атомних електростанцій – Пекін скуповує європейські активи майбутнього покоління. Крім розуміння загрози, бракує політичної волі для адекватної протидії цьому.

22021501.jpg

Фото: STR/AFP via Getty Images

Понад десять років Китай таємно скуповує європейські компанії в стратегічних галузях, особливо, у сфері технологій та енергетики. Схоже, що Китай використовує ці європейські активи для реалізації амбіцій Комуністичної партії Китаю (КПК) – стати глобальною державою, технологічно незалежною від Заходу, і, зрештою, витіснити США як світову, економічну, політичну та військову наддержаву, пише Велика епоха.

Китай замаскував свої європейські закупівлі, видаючи їх за нібито комерційні інвестиції. За даними Datenna, голландської компанії, яка стежить за китайськими інвестиціями в Європі, державні компанії, що беруть участь в інвестиціях, були приховані за "шарами власності, складними акціонерними структурами та угодами, які проводяться через європейські дочірні компанії".

Дивовижні 40% із 650 китайських інвестицій у Європу з 2010 до 2020 року мали "високу або помірну участь державних або контрольованих державою підприємств, включно з деякими з них, у передових технологіях", згідно з даними Datenna.

Наприклад, коли китайці придбали італійського виробника безпілотників Alpi Aviation, на той час італійські ВПС уже показали стратегічну важливість безпілотників Alpi завдяки їх використанню в Афганістані. У 2018 році зареєстрована в Гонконгу компанія Mars Technology придбала 75-відсоткову частку в Alpi Aviation. Італійська влада не знала про продаж, дізнавшись про нього лише у 2021 році та розпочавши згодом розслідування.

Італійська влада встановила, що Mars Technology була лише підставною компанією, діяльність якої можна відстежити за двома китайськими державними компаніями. Однією з них була китайська корпорація залізничного рухомого складу, найбільший у світі постачальник рухомого складу.

Метою придбання, очевидно, було присвоєння китайською державою технології безпілотників компанії Alpi, яку китайці передали Китаю незабаром після продажу.

"Це хрестоматійний випадок", – сказав Яап ван Еттен, керівний директор компанії Datenna. – "Це стратегія китайської держави, яку просуває китайський уряд".

Нещодавно китайці придбали компанію Newport Wafer Fab, найбільшого у Великій Британії виробника напівпровідників, також відомих як мікрочипи, які необхідні в електроніці, від смартфонів до високотехнологічної зброї.

У липні 2021 року компанія Nexperia, ймовірно, голландська, купила Newport Wafer Fab. Однак Nexperia належить Wingtech Technology, китайській компанії, що має тісні зв’язки із китайською державою.

За даними Datenna, 30% акцій Wingtech Technology належить китайським урядовим установам. Попри це, Британський уряд, схоже, не розумів загрози. Продаж відбувся всупереч протесту британського міністра з економічних питань Квазі Квартенга.

Коли голова комітету із закордонних справ Британського парламенту Том Тугендхат написав, що китайське володіння британським заводом із виробництва мікрочипів "є серйозною проблемою для економіки та національної безпеки", Квартенг відповів, що угода була "ретельно перевірена". Тільки після чималого тиску прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон погодився на перегляд продажу з погляду національної безпеки.

Європейська Рахункова палата, установа ЄС, яка стежить за фінансами Євросоюзу, дійшла висновку, що важко отримати загальне уявлення про китайські інвестиції в ЄС через брак всеосяжних даних. Здається, що ніхто це не фіксує.

Ефективні системи блокування іноземних інвестицій із міркувань національної безпеки також відсутні або використовуються недостатньо. Тільки 18 європейських країн, зокрема, Німеччина, Франція та Іспанія запровадили або оновили національні механізми перевірки іноземних інвестицій, але, зважаючи на все, вони не завжди використовуються. Наприклад, з 2012 року Італія використала свої механізми лише чотири рази – двічі за останні дев’ять місяців.

Згідно з Datenna, механізм перевірки інвестицій в Іспанії є "однією з найсуворіших систем контролю в Європі". Попри це, Китаю все ж таки вдалося проникнути в іспанський енергетичний і ядерний сектори.

У 2020 році дві іспанські компанії, Empresarios Agrupados та Ghesa, які проєктують та будують атомні електростанції, були придбані китайською компанією China Energy Construction Group Planning and Design. Ця компанія тісно пов’язана з Комісією з нагляду та управління активами Державної ради (SASAC), агентством уряду Китаю через свою материнську компанію, China Energy Engineering Group.

SASAC володіє майже 100 % акцій China Energy Engineering Group – материнської компанії, китайського покупця двох іспанських компаній із проєктування ядерних установок. За наявними даними, це придбання стало одним із найбільших китайських поглинань іспанських інфраструктурних компаній за всю історію.

Крім того, також у 2020 році, як повідомляв Reuters, китайський державний енергетичний та інфраструктурний гігант China Three Gorges домовився про купівлю 13 іспанських сонячних електростанцій.

"Найсуворіші системи контролю" явно не зупиняють Китай. Схоже, що нині Європі терміново потрібне глибше розуміння загрози Китаю й політична воля для протидії їй.

Необхідно терміново вжити заходів для блокування інвестицій, які підносять стратегічні активи Європи на блюдечку державним підприємствам Китаю, а потім Комуністична партія Китаю використовує це для досягнення своїх експансіоністських цілей.

Наші інтереси: 

Знати, що Китай – небезпечний: скуповування Китаєм Європи створює передумови створення Континентального блоку, що означає смертельну небезпеку для України. Маємо розуміти Чим загрожує Україні зближення з Китаєм.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи