Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Польські нотатки: життя у Кракові. Ціни і харчі

Категорія:

Англійську мову в Кракові знають погано. Поляки, які проводять екскурсії для туристів, говорять англійською не дуже добре, а у рекламних матеріалах, що я взяла в інформаційному туристичному центрі Старого міста, знайшла лексичні і граматичні помилки.

Продовжую розповідати про мою пригоду у Кракові.

Так-так, це саме пригода. Я вирішила тут пожити не як турист, а побачити життя поляків зсередини: зняла кімнату у пана-поляка в двокімнатній квартирі (а це коштує 600 злотих на місяць), купила проїздний на громадський міський транспорт, про що писала в попередній статті, і почала жити «польським життям». А воно у Кракові дуже спокійне, повільне – не порівняти із Києвом!

Польські пані-сусідки виявляють до мене неабиякий інтерес. Питають, хто я і звідки, бо чують, що я погано говорю польською. Коли кажу, що є вчителькою англійської мови, бачу непідробне пошанування. Починають розказувати, що ходили колись на курси англійської мови для сеньйорів (тобто для тих, кому 60+). Але поляки Кракова погано знають англійську. Тобто це – міф, що можна не знати польської мови, а порозумітися з поляком по-англійськи. Молодь більш-менш говорить, але коли починаєш говорити, виявляється, що ця молодь – з України!

Поляки, яких мені доводилося чути в центрі (що проводять екскурсії для туристів) дуже погано говорять англійською. Навіть у рекламних матеріалах, що я взяла в інформаційному туристичному центрі Старого міста, знайшла як лексичні, так і граматичні помилки.

Але тема сьогоднішніх нотаток – продукти харчування. Тож приступаю до огляду.

Екзотичні фрукти (манго, авокадо) в польському Ашані можна купити значно дешевше, ніж в українському.

Польське молоко можна купити навіть менше, ніж за 2 злоті (якщо його купляти в крупних супермаркетах, а не в магазинчику поряд з домом). Якщо купляти у магазинчику поряд з домом, то воно коштує 2,30-2,60 злотих 1 літр (це – від 17 до 20 гривень).

Польські сири – то окрема безмежна тема. Тут їх стільки! На будь-який смак і гаманець. Я купляла дуже смачний сир навіть за 16 злотих (112 гривень!) А модний сир камамбер (120 грам) можна купити за 4 злотих. Хто знайде в Україні камамбер за 29 гривень, тому від мене камамбер!

Не буду більше про сири, які люблю і можу багато про них розповідати.

Розкажу про знамениті польські яблука. Хоча, насправді, про них особливо нема що розказувати. Їх так само багато, як і в Україні, і ціни приблизно такі самі.

А ось капуста броколі – дешевша. Дешевші різного роду джеми, які надзвичайно смачні. Я у Польщі вже не їм шоколад, без якого в Україні жити не могла! А їм різні джеми, які, до речі, є нізькослоджоними (тобто не дуже солодкими) і в яких можна відчути ягідки і кусочки фруктів.

Про якісь несмачні продукти не можу нічого сказати, бо поки що такі не траплялися. Хоча один раз купила несмачне масло. Але воно було найдешевшим (близько 3 злотих). Пачка масла (200 грам) тут коштує від 3 до 7 злотих. 

Але ось, що мене здивувало: в маленьких польських магазинчиках (що біля дому) продають терті буряки в банках, голубці в банках, салати різного роду в банках або у пластикових контейнерах.

Тобто поляки купляють 500 грам тертого буряку за 3-4 злотих замість того, щоб купити кілограм буряків за 2 злотих і зробити собі салат в 5 разів дешевше. До речі, буряки у магазинах продаються надзвичайно красиві – чисті, рівненькі (один в один). І смачні! Скільки купляла, жодного разу не траплялися погані або несмачні.

У поляків дуже багатого різного роду випічки. Купляла знамениті польські пончики, але не скажу, що у великому захваті. Тістечка, пироги і сирники – надзвичайно смачні. Але дорогі. Тут, до речі, на кожному кроці - пекарня або цукерня. Випити каву з тістечком обійдеться щонайменше 8-9 злотих!

Мої сусідки – польські пані – частенько щось печуть: пахне ваніліном і здобним тістом на коридорі принаймні раз на тиждень.

Але про польських пані і панів – то окрема історія.

Про них читайте тут

Наші інтереси: 

Знати, як живуть наші найближчі сусіди. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Дуже цікавий репортаж, Олено! Продовжуй!!!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Дуже цікавий репортаж, Олено! Продовжуй!!!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!