Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Початок глобального шторму. Чи готова Європа до прямого зіткнення з Росією

Світ:

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган оголосив про запровадження воєнного стану в країні після того, як турецькі солдати загинули у сирійському Ідлібі внаслідок атаки військ Росії та армії Сирії. Він провів екстрену нараду з безпеки, де ухвалили рішення протягом наступних 72 годин відкрити для сирійських біженців всі кордони Туреччини з Європою.

20022801.jpg

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган. Фото: flickr.com

33 турецьких солдатів загинули, ще 36 військовослужбовців поранені внаслідок повітряної атаки 27 лютого. Як зауважує Геннадій Друзенко у своєму дописі на Фейсбук, цього стало достатньо, аби Турецька армія почала системно наносити удари по усім сирійським урядовим цілям в регіоні, які досяжні для її артилерії та ВПС. В Туреччині наразі відключені соцмережі, аби не сіяти паніку серед населення. Ледве працює мобільний інтернет.

Туреччина заявила, що вбивство її вояків слід розцінювати як напад на одну з країн Північноатлантичного альянсу, а отже вимагатиме від союзників по НАТО визначитись: вони готові до прямого зіткнення з Росією чи Північноатлантичний договір має таку ж вагу, як і сумнозвісний Будапештський меморандум.

Отже, доволі швидко ми, можливо, дізнаємось справжню ціну НАТО (а раптом Макрон правий і військово-політичний альянс, до якого ми так прагнемо, давно мертвий?). Також ми побачимо, наскільки Кремль готовий піднімати ставки, коли національний лідер не зазирає йому в очі і не прагне миру за будь-яку ціну, а відповідає ударом на удар. Можливо, ми також станемо свідками креш-тесту брюссельської бюрократії (інший союз, до якого ми так воліємо приєднатися), коли ЄС тестуватимуть на міцність мільйоні сирійських біженців.

Геннадій Друзенко вважає, що Трамп точно активно не втручатиметься в конфлікт між Туреччиною та Росією на території сирійського Ідлібу. Війна в «далекій невідомій Сирії» вкрай непопулярна в США. А вибори вже цього року. І це при тому, що наразі Америка аж ніяк не залежить від сирійської нафти, а отже не має в регіоні стратегічних інтересів. А НАТО без США - майже суцільна фікція. Схоже, в Кремлі це добре розуміють.

Дай Бог, аби я помилявся, але схоже, що світовий шторм почався. Цілком можливо, що він радикально змінить весь наш світ. Виживуть тільки ті кораблі, на яких є досвідчений вольовий капітан та дисциплінована й згуртована команда. На жаль, це не про Україну.

Але шторм – це не тільки виклик, але й шанс. Для України, зокрема, – повернути в осяжному майбутньому Крим у разі повномасштабного конфлікту Туреччини та Росії. Бо зрозуміло, що у разі ескалації конфлікту з Кремлем, Ердоган зробить все, аби позбавити Путіна «непотоплюваного авіаносця» у Чорному морі. А це можливо тільки за допомоги України.

Колись українська еліта пішла на союз з Московією, аби вирішити «польське питання» на Заході та «турецьке питання» на Півдні. Наразі обидва питання розв’язані. Можливо, час за допомоги Туреччини та Польщі нарешті вирішити російське питання на Сході. Звичайно, якщо в корабля "Україна" з'явиться справжній капітан, а не політичний серфер "Какаяразница".

 

Наші інтереси: 

Україні потрібно зробити висновки і скористатися ситуацією.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

Залякування – головна зброя диявола, соціяльних хижаків і паразитів

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

Залякування – головна зброя диявола, соціяльних хижаків і паразитів