Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 5

Після закінчення війни в Україні демографічна ситуація може значно погіршитися

Категорія:

Світ:

Демографічні показники в Україні значною мірою залежать від того, скільки ще триватиме війна, розповів Олександр Гладун, заступник директора з наукової роботи Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ. Демографічна ситуація може значно погіршитися в Україні після закінчення війни.

23121602.jpeg

Ілюстрація: ТСН.ua

Серед можливих загроз – скорочення вікової групи дітей до 14 років, різниця у співвідношенні жінок та чоловіків. Адже, чим довше тривають військові дії, тим більше зменшується вірогідність повернення додому наших співвітчизників, які виїхали до Європи на початку війни, пише ТСН.ua, посилаючись на оцінки демографа.

Олександр Гладун також розповів, що в Україні за 15 років чисельність населення скоротилася на приблизно 11 мільйонів.

"Ми робили демографічний прогноз та моделювали розвиток демографічної ситуації до початку 2037 року. Цей прогноз робився у стані значної інформаційної невизначеності. Експертним шляхом ми визначали рівень народжуваності та смертності, також дуже критично та з дискусіями оцінювали кількість мігрантів. Коли робили прогноз, то перше питання, яке треба було визначити, – скільки буде тривати війна. На це питання ніхто немає реальної відповіді, але для прогнозу це треба було зробити", – розповів Гладун.

Він пояснив, що демографічні процеси мають свою специфіку. Прогнозний період зараз розділяють на три частини: тривалість війни, 2-3 роки після її закінчення та 4 роки й більше після цього. Для розробки прогнозу приблизно визначили, що війна закінчиться наприкінці 2024 або на початку 2025 року.

"Оцінку чисельності населення ми зробили в кордонах 1991 року. Тобто врахували ОРДЛО, АР Крим, Севастополь, а також той момент, що після останнього перепису населення (2001 рік) у нас відбувалася трудова міграція за кордон. Люди масово виїздили на заробітки й залишилися там на постійне проживання. За оцінками експертів, це приблизно 2-3 мільйони людей", – зауважив демограф.

Під час дослідження експерти оцінили кількість населення в 42 млн, а потім побудували прогноз на початок 2037 року – вийшло 30,5 млн.

"Отже, ми прогнозуємо скорочення населення на 11 мільйонів", – сказав Гладун і додав, що похибка можлива на 1 мільйон, бо точно невідомо, коли закінчиться війна.

Важливість цього прогнозу в тому, що він визначає стрімке скорочення населення України, бо понад 10 мільйонів за 15 років – це дуже багато.

Нагадаємо, вже три країни готові платити українським біженцям гроші, щоб ті поверталися додому. Уряди тих країн розуміють, що велика кількість українців приїхали до їхніх країн з відносно тихих областей, мають вціліле житло і в принципі могли б повертатися. Швейцарія виплачує від 1000 до $4300, а Норвегія готова виплачувати по 1500 євро на особу.

Наші інтереси: 

Розуміємо, що цей прогноз – дуже оптимістичний, адже відштовхується від кількості населення в 42 млн. Також маємо усвідомлювати, що Україні потрібно хвилюватися і дбати про дітей та молодь, а не про пенсіонерів та бюджетників, щоб Україна не залишилася країною старих і утриманців, коли молоді та самодостатні виїдуть. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Україна реально проходить крізь пляшкове горло. Після 2025 року нас очікує спалах народжуваності та швидке відновлення чисельності. Після цього – демографічний вибух і часткове розселення на навколишні території. Але це буде не нинішня хаотична втеча від війни, а організоване поширення по планеті арійського Світла. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Україна реально проходить крізь пляшкове горло. Після 2025 року нас очікує спалах народжуваності та швидке відновлення чисельності. Після цього – демографічний вибух і часткове розселення на навколишні території. Але це буде не нинішня хаотична втеча від війни, а організоване поширення по планеті арійського Світла. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Як вихід з проблеми демографії, пропоную дозволити багатошлюбніст чи щось подібне. Хто спроможний фінансувати більше дітей, то хай це зробить. А як ні, то їх місце займуть мігранти, ті ж китайці.

Все починається з Любові.