Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

«Підроблять сертифікат або звільняться» – що думають українські медики про обов'язкову вакцинацію

Світ:

Міністерство охорони здоров'я розширило список професій, представники яких зобов'язані вакцинуватися від коронавірусу. Тепер під примусову вакцинацію потрапили лікарі та інші працівники медустанов державної та комунальної форм власності.

Якщо медичні працівники не вакцинуються до 17 січня, коли постанова МОЗ набуде чинності, то їх усунуть від роботи без збереження зарплати. "Країна" опитала медиків, як вони ставляться до примусової вакцинації та до чого вона призведе.

Світлана Федорова, головний лікар Миколаївської інфекційної лікарні:

"Заради Бога – нехай усувають невакцинованих від коронавірусу лікарів. Наша влада дуже бездумно до цього підходить. Мене ця проблема взагалі не стосується – у нашій лікарні всі 100% працівників вакциновані. Але справа не в цьому. Є багато медиків, які перехворіли на ковід. Половина з них хворіла у легкій формі чи середній тяжкості – ці люди не зверталися до жодних сімейних лікарів. Медики на те й медики: вони самі себе вилікували. Хтось взяв відпустку, хтось лікарняний – і все. Тобто довідки, що вони перехворіли, вони не мають. А на антитіла наше божевільне МОЗ не дивиться. Якщо людина, припустимо, з аутоімунним захворюванням, яка недавно перехворіла, з великою кількістю антитіл (своїх або набутих за рахунок того, що медик працював з ковідними хворими), якщо вона прийде на вакцинацію, вона себе вб'є. Тобто, на свій імунітет нашаровуватиме ще й вакцинацію. МОЗ цього не враховує взагалі.

Хтось піде вакцинуватися і вбиватиме себе, боячись втратити роботу. Хтось намалює собі довідки. А хтось плюне, розвернеться і просто піде з медичної системи. Працювати у цій системі, де правлять божевільні? Та лікарі просто звільняться. У нас і так шалений недобір медиків, а після цього ще третина лікарів піде. І чого вони там в уряді домагаються? Навіщо? Свідомо вводять медичну систему в колапс”.

Іван Ніскогуз, генеральний директор Волинського медичного центру, до обов'язкової вакцинації медиків ставиться позитивно. На його думку, це потрібно було зробити ще влітку, і це – правильно, що використовують механізм, коли людей зобов'язують це робити. Він підтримує відсторонення від роботи невакцинованих.

Сергій Кравченко, голова Національної медичної палати України, вважає, що всі постанови, які видає головний санітарний лікар, нічого не варті, а МОЗ просто знищує лікарні.

"Якщо МОЗ усуватиме медиків від роботи, працювати просто не буде кому. У результаті корпоративна етика та колегіальність дозволить наробити медикам купу "лівих" сертифікатів вакцинації. Ще один варіант – частина медпрацівників на цей період із задоволенням підуть на лікарняний. І останнє – лікарі звільнятимуться чи поїдуть за кордон”.

Віктор Петров, лікар-інфекціоніст, сімейний лікар, каже, що зараз дуже багато медпрацівників купують підроблені сертифікати вакцинації (вони домовляються між собою).

Він вважає, що треба вакцинувати тих людей, які ніколи не хворіли. Щоб визначитися з необхідністю вакцинації, кожній конкретній людині потрібно зробити тест на антитіла. Він також вважає, що  медики можуть купувати собі фейкові сертифікати:

"Так що державний тиск ні до чого доброго не приведе крім того, що збільшиться кількість фіктивних ковід-документів і звільнених медиків".

Андрій Александрін, вірусолог та голова Національної експертної групи з інфекційного контролю, максимально підтримує обов'язкову вакцинацію медичних працівників. Вважає, що з цим рішенням запізнилися, що медиків потрібно було включати ще до перших наказів.

"Я безперечно виступаю за вакцинацію. Якщо у нас хтось не буде вакцинований – він просто не працюватиме з нашою організацією, у нас така політика. Ми бачимо, що серед медичних співробітників, на жаль, дуже багато антивакцинаторів. З такими медиками взагалі треба прощатися, бо хорошого від них чекати нема чого".

Євген Дубровський, лікар-інфекціоніст:

"Коли я почув про обов'язкову вакцинацію медиків, першою емоцією було навіть не подив, а розчарування: наскільки далеко все зайшло. Навіщо медиків змушувати чи вмовляти вакцинуватися? Хіба медпрацівники не бачать реального стану речей?"

Він вважає, що чиновники втручаються у сферу, в якій не орієнтуються. Замість того, щоб змушувати, краще б питали порад як правильно проводити вакцинацію. На його думку, кожен лікар вирішує сам, чи вакцинуватися йому, чи ні.

Наші інтереси: 

Знати думку українських лікарів про ковідовакцинацію. Характерно, що лікарі не говорять взагалі про шкоду вакцинації, але самі її уникають.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Спостерігаємо за цим концертом під назвою "маразм".

Радіймо життю граючи!

Коментарі

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Спостерігаємо за цим концертом під назвою "маразм".

Радіймо життю граючи!

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

Саме час подумати про власну справу. Єдине, що це "справа не з легких", але, принаймні, не буде стільки тиску з боку каральної медицини.

Поки дихаю - сподіваюсь!