Зображення користувача Володимир Федько.
Володимир Федько
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 4

«Пам'ятка військовослужбовця» для Польської кампанії Вермахту (1939)

Світ:

«Солдат, ти вступаєш на територію, де проживає переважно німецьке населення. Не забувай про те, що ця війна почалася для того, щоб об'єднати німецькі народи під покровом «Тисячолітнього райху». Від тебе залежить, як зустрінуть Вермахт на десятиліття відірвані від фатерлянду німці…»

 


В перші дні військового конфлікту між Німеччиною і Польщею над Познанню був збитий літак Люфтваффе, і серед інших документів в руки співробітників польських спецслужб потрапив один з примірників «Пам'ятки» [1]:

«Пам'ятка військовослужбовця.

Для ознайомлення особового складу Вермахту.

1. В Польщі проживають не тільки особи корінної польської національності. У різних районах країни компактно проживають представники німецьких національних меншин та інших етнічних груп, які симпатизують Німеччині.

2. У наявності є прагнення пригноблених поляками етнічних груп позбутися польського ярма і підтримати визвольну боротьбу Вермахту.

3. В першу чергу це відноситься до етнічних німців, які з часу підписання в Версалі мирного договору проживають на відторгнутих від фатерлянду територіях. Вони докладуть максимум зусиль для повернення в лоно німецької нації, і ми маємо право очікувати від них активних дій:

а) ухилення резервістів з числа фольксдойче від призову в польську армію і перехід на сторону Вермахту;

б) представники національних меншин, покликані до лав польської армії, переходять на німецьку сторону з усією зброєю і спорядженням;

в) не виключено, що виявиться можливим бойове використання сформованих з представників нацменшин підрозділів на напрямках наступальних ударів вермахту (захоплення, утримання і розмінування стратегічних залізничних і автодорожніх мостів або проведення диверсій в тилу польської армії, наприклад, блокування транспортних комунікацій та ліній зв'язку).

4. Розроблено систему розпізнавальних знаків і паролів для діючих на ворожій території бойових загонів, сформованих з етнічних німців і ненімецьких народностей, які симпатизують нам:

а) червона хустка (розміром зі звичайний носовичок) з колом жовтого кольору в центрі;

б) світло-блакитна нарукавна пов'язка з окружністю жовтого кольору в центрі; [Для українців. – В.Ф.]

в) сіро-коричневі комбінезони з емблемою жовтого кольору в петлицях (стилізована граната) і жовтими нашивками на лівому рукаві;

г) будуть задіяні додаткові контингенти, сформовані з представників нацменшин, з наступними розпізнавальними знаками:

- нарукавна пов'язка зі свастикою;

- пістолети «Штейр» (П-12), пістолети-кулемети МР-34 і ручні гранати чехословацького зразка;

д) загальний пароль для німецьких, польських, українських, російських і чеських підрозділів: «ехо» (практично однаково вимовляється і пишеться на цих мовах).

5. У зв'язку з вищевикладеним слід звертати особливу увагу на бойове використання формувань нацменшин противником, а також застосування ворогом обумовленої вище системи розпізнавальних знаків і паролів.

6. Не слід забувати про те, що не всі фольксдойче мали можливість ухилитися від призову в польську армію, а деякі з них виконують в її складі секретні завдання.

7. Представники нацменшин, які перейшли на бік Вермахту, а також взяті в полон в бою, повинні бути відокремлені від солдатів корінної польської національності. З ними слід поводитися, як з військовополоненими.

8. Солдат, пам'ятай про підступність і жорстокість польського характеру! Спецзагони поляків цілком можуть намагатися видавати себе за представників дружніх Німеччині національних меншин.

9. Солдат, ти вступаєш на територію, де проживає переважно німецьке населення. Не забувай про те, що ця війна почалася для того, щоб об'єднати німецькі народи під покровом «Тисячолітнього райху». Від тебе залежить, як зустрінуть Вермахт на десятиліття відірвані від фатерлянду німці».


Члени «Младо-Німецької» партії в Познані (Польща) [2] вітають промову Адольфа Гітлера по радіо. [Автор: Джон Філліпс (John Phillips)]

Офіцер 1-ої бомбардувальної ескадри (KG1) Люфтваффе біля радіоприймача слухає промову Гітлера про початок війни. [01.09.1939, Померанія; автор: Бено Вундсхаммер (Benno Wundshammer)]

Жителі Берліна слухають біля магазину електротоварів радіотрансляцію промови А. Гітлера про початок війни з Польщею. [01.09.1939]

Гітлер у вагоні з пораненими солдатами вермахту. (Польща)

На дорогах війни. Гітлер розмовляє з санітаром Вермахту. (Польща)

Адольф Гітлер і генерал-майор Ервін Роммель (Erwin Eugen Johannes Rommel) біля польової кухні в Томашув-Мазовецки (Tomaszów Mazowiecki). [11.09.1939]

Гітлер вітає німецькі війська, що переходять міст через річку Сян у Польщі.

У кадрі командувач 14-ю армією Вермахту генерал-полковник Вільгельм Ліст (Wilhelm List), комендант штаб-квартири генерал-майор Ервін Роммель (Erwin Rommel), начальник оперативного управління штабу Вермахту генерал-майор Альфред Йодль (Alfred Jodl), начальник штабу верховного командування Вермахту генерал-полковник Вільгельм Кейтель (Wilhelm Bodewin Johann Gustav Keitel), особистий секретар Гітлера рейхсляйтер Мартін Борман (Martin Bormann), особистий лікар Гітлера оберштурмбанфюрер СС доктор Карл Брандт (Karl Brandt), шеф ад'ютантів Гітлера обергрупенфюрер Вільгельм Брюкнер (Wilhelm Brückner). [Польща, 15.09.1939; автор: Генріх Гоффманн (Heinrich Hoffmann)]

Німецькі кінооператори і фотографи Вальтер Френц (Walter Frentz, 1907-2004) і Зепп Альгайер (Sepp (Josef) Allgeier, 1895-1968) під час Польської кампанії.

Німецькі солдати зустрічають Адольфа Гітлера на дорозі в Польщі. [1939; автор: Генріх Гоффманн (Heinrich Hoffmann)]


А ти, читачу, можеш собі уявити Сталіна на дорогах війни серед озброєних солдатів !?

Риторичне запитання!


Адольф Гітлер приймає парад німецьких військ у Варшаві на честь перемоги над Польщею. На трибуні присутні Гітлер, генерал-полковник Вальтер фон Браухич, генерал-лейтенант Фрідріх фон Кохенгаузен, генерал-полковник Герд фон Рундштедт, генерал-полковник Вільгельм Кейтель, генерал Йоганес Бласковіц і генерал Альберт Кессельринг та інші. [Варшава, Польща, 05.10.1939; автор: Хуго Йегер (Hugo Jäger)]


Посилання:

[1] «Пам’ятка» була розроблена на основі службової інструкції Лахузена.

[2] «Младо-Німецька» партія в Польщі заснована в 1931 році в місті Бельсько Тєшинської Сілезії з осіб Націонал-соціалістичної німецької меншини, що діяли в рамках Другої республіки. Члени партії носили уніформу з свастиками, організовували мітинги і ходи, проводили антипольську пропаганду, сформували свої власні збройні формування і ударні загони. У 1938-1939 рр. партія висунула вимоги по створенню автономії для німців в рамках Другої республіки. У травні 1939 року голова партії Рудольф Візнер за підтримки двох капітанів Вермахту з Вроцлава (Бреславль) Флека і Фанка створили Freikorps der Gewerkschaft Deutscher Arbeiter (Добровольчий корпус профспілки німецьких робітників). Метою Добровольчого корпусу був збір зброї, проведення військової підготовки для організації диверсій. Під час війни Добровольчий корпус повинен був захищати від руйнування важливі промислові будівлі, дороги і мости, а також проводити партизанську війну, спрямовану проти польської армії.

8-10 вересня 1939 року в Берліні було прийнято рішення про створення з членів німецької меншини в Польщі воєнізованої організації Volksdeutscher Selbstschutz (Самооборона фольксдойче), Добровольчий корпус увійшов до її складу.


Джерела:

  • Мадер Ю. Абвер: щит и меч Третьего рейха. // http://militera.lib.ru/research/mader/index.html
  • Архів Військово-історичного товариства «СПАДЩИНА».

Наші інтереси: 

Знати все про Другу світову війну і про її учасників.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Війна... тисячі і тисячі солдатів і офіцерів з бойовою зброєю... І Лідер, що спокійно їздить по дорогам у відкритій машині і без каски!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Недолугою шовіністичною політикою поляки налаштували проти себе українців, німців, литовців, чехів... Не варто було цього робити.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Війна... тисячі і тисячі солдатів і офіцерів з бойовою зброєю... І Лідер, що спокійно їздить по дорогам у відкритій машині і без каски!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!