Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 140
  • Переглядів: 149

Нестача робочої сили для України може бути небезпечнішою за саму війну – Bloomberg

Категорія:

Дефіцит робочої сили в Україні починає даватися взнаки. Вакуум утворився через чоловіків, які працюють у тіні, щоб уникнути призову. Результатом нестачі робочої сили стало різке зростання зарплат, оскільки роботодавці намагаються утримати співробітників, що залишилися.

24060102.jpg

Ілюстративне фото

Дефіцит робочої сили став однією з головних проблем для підприємств, які намагаються найняти персонал, а пошук роботи забирає все більше енергії у менеджерів. Під час війни заробітна плата має перевищити рівень, який був до російського вторгнення в лютому 2022 року, пише Bloomberg.

Закон про мобілізацію, який набув чинності минулого місяця, має на меті поповнити лави Української армії сотнями тисяч військовослужбовців. Але нестача працездатних чоловіків і жінок стає тягарем для великих і малих підприємств, які складають основу економіки воєнного часу.

"Ми зараз перебуваємо у війні на виснаження, – сказав заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук в інтерв'ю в Києві. – Дуже важко вибирати між маслом і зброєю".

Проблема буде тільки посилюватися, оскільки російське вторгнення триває вже третій рік, і Київ змушений заповнювати прогалину, яку залишили мільйони людей, які або втекли з країни, або вступили до Армії, або полягли в бою. Поки українські військові намагаються утримати лінію фронту проти нового російського наступу, економіка України, яка втратила чверть свого виробництва з початку вторгнення, ризикує бути ще більше ослабленою через скорочення робочої сили.

Сергій Ніколайчук заявив, що падіння обсягів виробництва пов'язане зі скороченням чисельності робочої сили порівняно з 2021 роком. Крім того, що більш ніж 6 мільйонів людей виїхали з України, вакуум утворився через чоловіків, які працюють у тіні, щоб уникнути призову.

Результатом нестачі робочої сили стало різке зростання зарплат, оскільки роботодавці намагаються утримати співробітників, що залишилися. Інфляція знизилася майже до 3% порівняно з 27% на піку після вторгнення, і на цьому тлі НБУ очікує, що зарплати наступного року перевищать довоєнний рівень.

Володимир Ланда, старший економіст київського Центру економічних стратегій, каже, що уряд має слідкувати за потребами бізнесу навіть тоді, коли зміцнює ЗСУ.

"Причина проста: Україна не має достатньо коштів для значного збільшення чисельності своїх військ", – сказав Ланда.

Закон про мобілізацію дає підприємствам, які вважаються ключовими для економіки, можливість резервувати до 50% співробітників, які підлягають призову. Але проблему відчувають і прості українці.

Київський метрополітен заявив, що скоротить кількість поїздів через "значний дефіцит" працівників, який посилюватиметься. Миколаїв уже скоротив автобусні рейси через мобілізацію водіїв.

Іларіон Саук, співвласник кількох ресторанів у Києві, назвав кадрове питання першим у списку проблем. Зокрема, йдеться про працівників кухні та прибиральників, чим часто займалися жінки, багато з яких виїхали за кордон. Інша проблема – призов до армії, через який штат скоротився приблизно на десяту частину. За його словами, багато чоловіків не наважуються працювати далеко від дому, побоюючись призову.

Юлія Кузенкова, керівник проектів київського рекрутингового агентства Resorcer, каже, що фірми дедалі частіше наймають співробітників-чоловіків як підрядників або продавців, оскільки багато хто з них не хоче виконувати вимогу щодо оновлення особистих даних у ТЦК. За її словами, багато компаній також наймають жінок на роботу, яку раніше виконували чоловіки.

"Компанії зосереджуються або на навчанні та розвитку вже наявного персоналу, або на наймі студентів", – зазначила Кузенкова.

 

Наші інтереси: 

Примусова мобілізація завдала найбільшого удару по економіці України за всю історію її незалежності. З другого боку, закон про мобілізацію дає підприємствам, які вважаються ключовими для економіки, можливість резервувати до 50% співробітників. Тоді чому у нас заброньовані усі 100% чиновників? Вони є ключовими для економіки? Що вони виробляють? Ми переконалися на початку повномасштабного вторгнення, коли чиновники втекли або за кордон, або в західні області України, що без них життя не тільки не зупинилося, а було простіше і краще, бо вони не заважали та не гальмували.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Гермес Гіперборійський і Гомо триплекс

Засновник Гіперборії вічно юний Купало – Аполлон – Гермес – Ной: реконструкція міфу про перенародження світу

Найголовнішою технологією нашого світу є технологія керованої молодості, або ж «вічного життя». Згідно з творами античних авторів, ця технологія була доступна народу гіперборіїв, який пережив Великий...

Останні записи