Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 70
  • Переглядів: 75

Найчистіші міста у світі

Від бездоганно чистих і зелених північних європейських міст, таких як Стокгольм і Рейк'явік, до разюче чистих міст в Африці і Азії, перед вами — 25 найчистіших міст нашої планети!

 

Найчистіші міста у світі

Самые чистые города в мире


Від бездоганно чистих і зелених північних європейських міст, таких як Стокгольм і Рейк'явік, до разюче чистих міст в Африці і Азії, перед вами — 25 найчистіших міст нашої планети!

25. Цюріх, Швейцарія
Пропонуємо розпочати цей список з міста, яке в значній мірі вважається одним із самих чистих і зелених міст у світі.
Будучи домом майже для 400.000 чоловік, Цюріх відомий своєю безперервною оптимізацією і створенням екологічно чистих зупинок громадського транспорту, розширенням велосипедної мережі доріг, науковими дослідженнями і проектами з поновлюваних джерел енергії, обгороджуванням автомагістралей і так далі.

Самые чистые города в мире



24. Веллінгтон, Нова Зеландія
Столиця і одне з найбільших міст Нової Зеландії Веллінгтон має репутацію чистого й акуратного міста з цілим рядом природних пам'яток, які добре збереглися і підтримуються у хорошому стані.
Більше третини місцевих жителів використовують громадський транспорт замість особистого автотранспорту, що значно знижує забруднення повітря в цьому регіоні.

Самые чистые города в мире



23. Іфран, Марокко
З усього декількох африканських міст, які можуть похвалитися чистим навколишнім середовищем, Іфран, напевно, є найбільш відомим.
Розташований на гірському хребті Середній Атлас на висоті 1665 метрів над рівнем моря, Іфран не має промислових підприємств, тому місцеві жителі і туристи можуть насолоджуватися незабрудненим повітрям і водою.
Місто також є популярним гірськолижним курортом, оскільки у зимовий час покривається снігом.

Самые чистые города в мире



22. Осло, Норвегія
Столиця Норвегії відома як одне з найдорожчих міст в світі, але ті, хто зможуть дозволити собі тут жити, будуть насолоджуватися свіжим повітрям і абсолютно чистим навколишнім середовищем.
В Осло легко пересуватися на громадському транспорті або орендованих велосипедах. У 2007 році Осло навіть потрапило на другу строчку в списку самих зелених і найбільш придатних для життя міст світу, складеному популярним американським щомісячним журналом для сімейного читання «Рідерз Дайджест» («reader's Digest»).

Самые чистые города в мире



21. Ієрро, Іспанія
Технічно, Ієрро — це не місто, оскільки є одним з Канарських островів (які належать Іспанії), який привернув до себе увагу всього світу, побудувавши гідро - та вітроелектростанції, здатні забезпечувати жителів електроенергією всі 24 години на добу.
Відомий своїми густими древніми лісами і вулканічними скелями, острів є біосферним заповідником ЮНЕСКО.

Самые чистые города в мире



20. Фрайбург, Німеччина
Будучи домом для 220.000 людей, Фрайбург відомий як саме сонячне і тепле місто Німеччини. Його цінують за красиві парки, чисті вулиці, свіже повітря та чудові умови навколишнього середовища.
Розташований у самому серці головного виноробного регіону землі Баден, він служить для туристів головною відправною точкою до природи мальовничого гірського масиву Шварцвальд.

Самые чистые города в мире



19. Торонто, Канада
Торонто є яскравим доказом того, що навіть величезний мегаполіс з більш ніж 2,6 мільйона жителів може бути чистим і акуратним.
Відомий своїми екологічними інноваціями, Торонто особливо успішний в справі скорочення викидів парникових газів. Місто також має дуже ефективну комплексну систему громадського транспорту, що вносить вагомий внесок у підтримання чистого навколишнього середовища.

Самые чистые города в мире



18. Амстердам, Нідерланди
Має понад 600.000 орендованих автомобілів по всьому місту, Амстердам вважається раєм для велосипедистів, і саме ця незвичайна практика допомагає підтримувати місто у надзвичайній чистоті.
У 2012 році Амстердам навіть зайняв друге місце в списку кращих міст для життя, складеному аналітичною компанією Economist Intelligence Unit, і 12-е — в списку найкращих міст за якістю життя за навколишнє середовище та інфраструктуру, складеному міжнародною консалтинговою компанією Mercer.

Самые чистые города в мире



17. Брісбен, Австралія
Більшість австралійських міст може похвалитися чистим навколишнім середовищем з відносно низьким рівнем усіх видів забруднення. Однак Брісбен виділяє той факт, що він є чистим і акуратним, незважаючи на свої розміри (його населення складає більш ніж 2,3 мільйона чоловік). У місті є кілька великих парків, ботанічних садів та інших зелених зон відпочинку.

Самые чистые города в мире



16. Портленд, штат Орегон, США
Званий «Містом Троянд», Портленд часто визнається одним з найбільш екологічно безпечних міст в світі, завдяки своїй високій пішохідної доступності, великим співтовариством велосипедистів, рухом «з ферми на стіл» (farm-to-table), великої мережі громадського транспорту і більш ніж 4.000 гектарам громадських парків.

Самые чистые города в мире



15. Стокгольм, Швеція
Вважається одним з найчистіших столиць в світі, Стокгольм у 2010 році отримав нагороду «європейська Зелена столиця» (European Green Capital Award) від Європейської Комісії, ставши першою в Європі «зеленою столицею».
Претендентів оцінювали за кількома критеріями, такими як зміна клімату, місцевий транспорт, громадські зелені зони, якість повітря, шум, відходи, раціональне використання земель, біологічне різноманіття та іншим.

Самые чистые города в мире



14. Ноттінгем, Великобританія
У Сполученому Королівстві теж є декілька міст, які можуть похвалитися незабрудненій навколишнім середовищем і чистими вулицями. Один з них — Ноттінгем — розташований в Центральній Англії.
Місто ініціювало безліч проектів, покликаних вирішити проблеми з сміттям і графіті, і навіть виграв нагороду «Найбільш чисте місто Великобританії» в 2014 році.

Самые чистые города в мире



13. Кобе, Японія
Відоме як найчистіше місто в Японії, Кобе впровадив одну з найефективніших у світі систем утилізації відходів. Оскільки місцеві жителі дуже стурбовані збереженням навколишнього середовища, вулиці завжди чисті.
Хоча місто є величезним мегаполісом, деживуть більш ніж 1,5 мільйони чоловік, в ньому є немало гарних зелених зон для відпочинку.

Самые чистые города в мире



12. Люксембург, Люксембург
Званий «зеленим серцем Європи», Люксембург є столицею держави Люксембург (офіційно відоме як Велике Герцогство Люксембург). Місто може похвалитися цілим рядом добре збережених стародавніх замків і зелених лісів, а в минулому році він був оголошений третім найчистішим містом у світі.

Самые чистые города в мире



11. Калгарі, Канада
Калгарі регулярно входить в число самих чистих міст світу протягом останніх кількох років, і для цього є вагома причина. Місцеві жителі навчені п'яти основним принципам, яких потрібно дотримуватися, щоб зберегти навколишнє середовище чистого та сприятливого для здоров'я. Ці 5 пунктів — якість каналізації, питійність і доступність води, вивезення і переробка сміття, дорожні корки та забруднення повітря.

Самые чистые города в мире



10. Сінгапур
Єдиний у світі острів-держава, Сінгапур відомий низкою строгих правил, що стосуються екологічних проблем та чистоти міста, включаючи заборону на жувальну гумку. Майже 10% сінгапурської землі віддано під парки та природні заповідники.
У місті також запущено кілька озеленювальних кампаній по посадці дерев для поліпшення якості життя.

Самые чистые города в мире



9. Курітіба, Бразилія
У той час як Бразилію навряд чи коли-небудь віднесуть до чистих країн, існує один виняток — місто Курітіба. Місцеві органи влади заохочують своїх жителів підтримувати місто в чистоті, дозволяючи обміняти мішки з відсортованим сміттям на продукти харчування і жетони на автобус.
В результаті, до 70% міського сміття йде на переробку. Переробка паперу, наприклад, дозволяє зберегти в еквіваленті 1200 дерев в день.

Самые чистые города в мире



8. Женева, Швейцарія
Женева відома як один з найбагатших, дорогих, придатних для життя і безпечних міст у світі, але місто виділяється ще дечим: зусиллями екологів і чистотою.
Один з найчистіших міст в світі, Женева є домом The Geneva Environment Network — мережі глобальних організацій, що працюють в області охорони навколишнього середовища і сталого розвитку.

Самые чистые города в мире



7. Відень, Австрія
Столиця і найбільший місто в Австрії, Відень має населення близько 1,8 мільйона осіб, однак місто регулярно входить в число найчистіших міст в світі.
Протягом останніх десятиліть Відень інвестував в систему утилізації відходів величезні кошти, і тепер це дає плоди. Крім того, місцеві жителі дуже стурбовані охороною навколишнього середовища, тому допомагають владі підтримувати своє місто в бездоганній чистоті і порядку.

Самые чистые города в мире



6. Рейк'явік, Ісландія
Розташована в безпосередній близькості від Північного полярного кола, Ісландія є однією з найчистіших країн у світі, тому не дивно побачити її столицю серед найчистіших міст світу.
Тут не було ніякого міського розвитку до XIX століття. Навіть зараз Рейк'явік залишається одним із самих чистих і зелених міст у світі, в якому практично відсутня забруднене повітря.

Самые чистые города в мире



5. Гельсінкі, Фінляндія
Ще одне скандинавське місто в цьому списку, Гельсінкі, є столицею і найбільшим містом Фінляндії. Жителі Гельсінкі є справжніми прихильниками захисту навколишнього середовища та підтримання вулиць у чистоті і порядку.
Щоб скоротити кількість споживаної електроенергії до мінімального рівня, була навіть розроблена комплексна система, що дозволяє виробляти тепло за допомогою електроенергії.

Самые чистые города в мире



4. Гонолулу, Гаваї, США
З населенням майже 340.000 осіб, Гонолулу є самим віддаленим великим містом у світі, оскільки найближчим до нього місце на материку — це маяк Point Arena (Point Arena Lighthouse) в Каліфорнії, що знаходиться на відстані 3800 кілометрів.
Можливо, саме завдяки такій надзвичайній ізоляції Гонолулу (а також весь штат Гаваї) є одним із самих чистих і зелених місць у світі.

Самые чистые города в мире



3. Копенгаген, Данія
Столицю Данії Копенгаген, визнано одним з самих екологічно чистих міст у світі. Завдяки своїй прихильності до високих екологічних стандартів, Копенгаген отримав високу оцінку за свою «зелену» економіку, в 2014 році ставши найзеленішим містом вдруге, згідно з Глобальним індексом зеленої економіки (Global Green Economy Index).
Завдяки значним інвестиціям у модернізацію каналізації, якість води в міський гавані покращився до такої міри, що в ній тепер можна купатися.

Самые чистые города в мире



2. Чикаго, штат Іллінойс, США
Маючи населення більш ніж 2,7 мільйона чоловік, Чикаго є третім найбільшим містом в США, але має репутацію дуже чистого і екологічно чистого міста.
У Чикаго озеленили більш 186.000 м2 дахів по всьому місту, перетворивши їх у сади, щоб поліпшити якість повітря. Влада міста також заохочують своїх жителів користуватися громадським транспортом заради скорочення шкідливих викидів.

Самые чистые города в мире



1. Гамбург, Німеччина
Друге за величиною місто в Німеччині, Гамбург отримав високу оцінку за свої багаторічні зусилля по охороні навколишнього середовища.
Місто поставило перед собою мету скоротити до 2050 року викиди вуглекислого газу на 80%. Влада міста також випустили детальну інформацію про плани з розробки «Зеленої мережі», а це означатиме, що людям більше не доведеться користуватися особистим автотранспортом, щоб відправитися в іншу точку міста.

Самые чистые города в мире

Підписуйся на "InfoKava.com" в Telegram. Дізнавайся першим про найважливіші та найцікавіші новини

Наші інтереси: 

+

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи