Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 53
  • Переглядів: 56

НАТО нарощує могутність: рекордна кількість країн виконала план оборонних витрат

Категорія:

Цього року рекордні 23 з 32 країн-членів НАТО виконали план оборонних витрат західного військового альянсу, оскільки війна Росії в Україні підвищила загрозу розширення конфлікту в Європі – заявив у понеділок Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

За оцінками, це майже в чотири рази більше, ніж у 2021 році, коли лише шість країн досягли цієї мети. "Європейці роблять більше для своєї колективної безпеки, ніж кілька років тому", сказав Столтенберг у своєму виступі перед дослідницькою групою Центру Вільсона – повідомляє NewsMax.

Після промови Столтенберг зустрівся в Білому домі з президентом Джо Байденом. Президент США заявив, що за час перебування Столтенберга на посаді альянс став "більшим, сильнішим і згуртованішим, ніж будь-коли".

Байден ласкаво відгукнувся про Столтенберга, назвавши його "приятелем" і висловивши побажання, щоб Столтенберг, який обіймає посаду генерального секретаря НАТО з 2014 року, зміг відпрацювати ще один термін, коли нинішній закінчиться в жовтні.

"Разом ми стримуємо подальшу російську агресію в Європі", – сказав Байден. "Ми зміцнили східний фланг НАТО, чітко давши зрозуміти, що ми будемо захищати кожен дюйм території НАТО".

Столтенберг зазначив, що союзники купують більше військової техніки у США: "Отже, НАТО – це добре для безпеки США, але НАТО також добре для американських робочих місць", – сказав він.

Минулого року члени НАТО домовилися витрачати на оборону щонайменше 2% свого валового внутрішнього продукту. Різке збільшення витрат відображає занепокоєння війною в Україні.

Польща, з більш ніж 4%, і крихітна Естонія цього року випередили Сполучені Штати за відсотком ВВП, який вони витрачають на оборону.

Згідно з оцінкою НАТО, оборонні витрати європейських членів Альянсу і Канади лише цього року зросли майже на 18%, що є найбільшим зростанням за останні десятиріччя.

Наші інтереси: 

Триває підготовка до великого наступу України восени 2024 року.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ельфи – з кінофільму "Володар перстенів"

Шлях Лебедів, або Як увійти в ельфійський простір волі. Світотворча тріада: омолодження, інновації, удача

Для заснування нової цивілізації необхідне поєднання трьох обов’язкових компонентів – керованої молодості, інноваційності та удачі. Щоб стати ельфом (елбедем, лебедем), треба піднестися в ельфійський...

Останні записи