Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 5
  • Переглядів: 5

Народні депутати сховали від нас статки, набуті під час війни, – Шабунін

Категорія:

Ось чому народні депутати бояться відкрити свої декларації. Вони нам сказали: "Не ваше холопське діло дивитися за нашими статками". Верховна Рада відновила декларування, але декларації будуть закриті ще рік. А потім ще рік і ще рік.

Про це в ефірі радіо NV розказав Віталій Шабунін, голова Центру протидії корупції. Він вважає, що закритий реєстр декларацій позбавляє сенсу саму ідею декларування:

"Основним елементом системи декларування є публічність інформації про статки чиновників. Декларування чиновниками своїх статків існувало й до електронного декларування. І що, ви хоч один скандал пам'ятаєте? Ні! Бо ті декларації були без публічного доступу. Ключовим елементом електонного декларування був вільний доступ до цих декларацій".

Шабунін зазначає, що зараз все залежить від Зеленського. Він як Президент України може повернути цей закон в Парламент з вимогою проголосувати за відкриття реєстру.

Корупція в Україні гальмує постачання зброї від західних партнерів, заявив 5 вересня президент Литви Ґітанас Науседа.

Як нагадує hromadske, на початку 2023-го «Українська правда» з’ясувала, що заступник керівника фракції «Слуга Народу» Павло Халімон придбав елітний будинок в столиці за понад 10 мільйонів гривень. Як порахували журналісти, нерухомість обійшлася в 5–6 разів дешевше аналогічної площі в тому ж районі. Маєток нардеп оформив на свою співмешканку.

Через цей скандал Халімона позбавили посади заступника керівника фракції, однак мандат залишився за ним.

Залишився мандат і в іншого нардепа від «Слуг» – Богдана Торохтія, якого нещодавно виключили з фракції. Журналісти Bihus.info з'ясували, що під час війни сім'я парламентаря тричі купувала автомобілі вартістю від 159 до 198 тисяч доларів. Автівки оформили на дружину Торохтія – Аліну Левченко.

Електронне декларування стало одним із головних антикорупційних запобіжників, яке було запроваджено в Україні у 2016 році. Завдяки декларуванню і відкритому реєстру декларацій активісти та журналісти виявляли незаконне збагачення або необґрунтовані активи представників влади.

За останній рік НАБУ та САП направили до суду більше десятка справ за недостовірне декларування нардепів по деклараціях ще 2020 року. Хоча тут слід зауважити, що більшість парламентарів уникнули відповідальності через закінчення строків давності.

Це можна сказати про фігурантів журналістського розслідування програми «Схеми». Наприклад, Михайло Волинець від «Батьківщини», який не зазначив у декларації Toyota Highlander орієнтовною вартістю 1,5 мільйона гривень, не з’являвся на суд, бо лікувався в Женеві. А коли строки давності у справі закінчилися, видужав і повернувся до Києва.

Або співголова фракції «Європейська Солідарність» Артур Герасимов, який не з’являвся на судові засідання, де розглядалася справа про його незадекларовану віллу в Іспанії. Спочатку заважали закордонні відрядження, а потім – хвороба. Нині ж Герасимов виступає за відкрите декларування для всіх посадовців, крім військових.

А от народний депутат із групи «Довіра» Сергій Шахов через справу у Вищому антикорупційному суді змушений «лікуватися» за кордоном уже понад пів року. У своїй декларації він приховав майна на суму 88 мільйонів гривень. Серед іншого – котеджі під Києвом, квартири в столиці, земельні ділянки та компанії.

Через повномасштабне вторгнення подачу декларацій зробили добровільною. Відтак за 2021 рік декларацію подали лише 50 народних депутатів, а за 2022 рік – 33 парламентарі.

До того ж закритий реєстр може поставити під удар судову реформу. Голова правління фундації DEJURE Михайло Жернаков наголошує, що декларації заповнюють судді, які проходять кваліфікаційне оцінювання. Таких близько двох тисяч. А ще – кандидати на суддівські посади. Нині в Україні близько 2,5 тисяч незаповнених вакансій.

"Перевірка декларацій під час оцінювання доброчесності суддів посідає центральне місце. Якщо суддя минулого року отримав у власність хоч Софію Київську, хоч королівство Ліхтенштейн, ми цього ніколи не дізнаємося, поки декларації будуть закритими. Покладатися доведеться в цьому питанні виключно на доброчесність, ретельність і ресурси вузького кола "уповноважених органів", – підкреслив Жернаков.

Зрештою, наступний рік стане перевіркою для антикорупційних органів – НАЗК, НАБУ, САП – наскільки ефективно вони зможуть працювати без допомоги журналістів та активістів, вважає заступник голови комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

"Наявність подачі декларацій набагато краще, ніж її відсутність. Однак така закритість остаточно вбиває довіру до влади. Якщо владі нема, що приховувати, вона б не ховала декларації", – сказав він.

Проголосований Верховною Радою законопроєкт передбачає подачу декларацій чиновниками за поточний рік, а також за 2021, 2022 роки. Подати декларації за минулі роки потрібно не пізніше 31 січня 2024 року.

Наші інтереси: 

Електронне декларування має бути відновлено повною мірою. Злодії та шахраї мають бути покараними.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи