Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 197
  • Переглядів: 210

Мирний план Трампа для України: ленд-ліз на $500 млрд, НАТО і зброя без обмежень – The Wall Street Journal

Категорія:

Спецтема:

Серед основних пунктів – програма ленд-лізу, реальні санкції проти Росії та оновлене НАТО. У той час як пан Байден загруз у війні через слабкість, пан Трамп може відновити мир через силу.

24072701.jpg

Колишній державний секретар США Майк Помпео. Фото: AP

Експерти стверджують, що в разі переобрання Дональд Трамп припинить допомогу Україні, віддасть її територію і буде мати справу безпосередньо з Владіміром Путіним, щоб нав'язати країні ганебний «мир». Але нема жодних доказів того, що така капітуляція буде частиною політики президента Трампа, натомість є багато доказів протилежного, пишуть у The Wall Street Journal Девід Урбан (David J. Urban) та Майк Помпео (Mike Pompeo).

Саме пан Трамп у 2017 році скасував ембарго на постачання зброї, запроваджене адміністрацією Обами, надавши Україні ракети Javelin, які допомогли врятувати Київ у перші дні російського вторгнення.

Зовсім недавно пан Трамп надав політичне сприяння спікеру Палати представників Майку Джонсону, коли той маневрував, щоб ухвалити додаткову військову допомогу Україні. Допомога Україні при одночасному відродженні американської оборонно-промислової бази в Алабамі, Пенсильванії та Вірджинії – це хороша стратегія і хороша політика.

Слабкість адміністрації Байдена призвела до того, що Україна опинилася там, де вона є сьогодні – два роки повномасштабної війни, зі зруйнованими містами, сотнями тисяч вбитих, мільйонами біженців і без засобів для перемоги. Білий дім не має стратегії перемоги, і американці справедливо занепокоєні.

У той час як пан Байден загруз у війні через слабкість, пан Трамп може відновити мир через силу. Ось як міг би виглядати успішний план для України:

1. Розкрити енергетичний потенціал Америки. Це дасть поштовх американській економіці, знизить ціни на енергоносії та скоротить бюджет Путіна на воєнні злочини.

2. Відновити зв'язки з Саудівською Аравією та Ізраїлем і працювати разом проти Ірану. Це стабілізує Близький Схід, полегшить кризу в Газі та створить можливість для саудитів приєднатися до США у витісненні Росії зі світових енергетичних ринків.

3. Запровадити реальні санкції проти Росії. Санкції адміністрації Байдена добре звучать на папері, але є порожніми. Наприклад, Міністерство фінансів звільняє російські банки від американських санкцій, якщо їхні операції пов'язані з видобутком енергоносіїв – найважливішим джерелом доходів для військової машини Кремля.

4. Нарощувати американську оборонну промисловість. Ми повинні показати нашим супротивникам, особливо Росії та Китаю, що вони не можуть конкурувати з оборонними можливостями США. Економіка Росії менша за економіку Техасу. Ми не можемо дозволити Китаю зрівнятися і перевершити США.

5. Відродити Організацію Північноатлантичного договору (НАТО). Це охоплює спонукання європейців платити свою справедливу частку. Настав час підняти планку витрат до 3% валового внутрішнього продукту країн-членів.

6. Створити програму «ленд-лізу» для України на 500 мільярдів доларів. Замість того, щоб обтяжувати американських платників податків новими рахунками, дозвольте Україні позичити стільки, скільки їй потрібно, щоб купити американську зброю для перемоги над Росією. Саме так ми допомогли Британії у Другій світовій війні перед Перл-Харбором. Саме так ми можемо послати чіткий сигнал Путіну, що він ніколи не переможе.

7. Зняти всі обмеження на типи озброєнь, які Україна може отримати та використовувати. Це відновить позицію сили, що, як зрозуміє пан Путін, означає, що війна має закінчитися. Він зіткнеться зі зростаючими витратами та не матиме жодних шансів на подальший виграш.

Ці кроки дозволять пану Трампу встановити умови угоди – війна припиняється негайно. Україна розбудовує значні оборонні сили, щоб Росія більше ніколи не нападала. Ніхто не визнає російську окупацію та анексію українських територій – так само як ми ніколи не визнавали радянське приєднання до СРСР країн Балтії та не визнавали Східну Німеччину до 1974 року.

Крим – демілітаризовано. Україна відновлюється коштом репарацій із заморожених резервів центрального банку Росії, а не доларів американських платників податків.

Україна вступає до НАТО якнайшвидше, щоб усі європейські союзники взяли на себе тягар її захисту. НАТО має створити фонд для озброєння України у розмірі 100 мільярдів доларів, з часткою США на рівні 20%, як це відбувається в інших спільних бюджетах альянсу.

Європейський Союз повинен якнайшвидше прийняти Україну і допомогти їй модернізувати та розвивати свою економіку.

Якщо Росія виконуватиме ці умови, Захід поступово скасовуватиме санкції. Вони будуть повністю зняті, коли Україна стане членом НАТО і ЄС.

Ці кроки, а не напівзаходи адміністрації Байдена, покладуть край війні, встановлять тривалий мир, змусять Європу взяти на себе відповідальність за його підтримання та відновлять свободу і безпеку на континенті.

Для тих, хто сумнівається: останнє, чого хоче пан Трамп на другому терміні, – це зовнішньополітичний провал, який відволікатиме його від внутрішніх справ і змусить невдалий вивід військ пана Байдена з Афганістану виглядати успіхом у порівнянні з ним.

Автори:

Девід Урбан – політичний лобіст, керуючий директор BGR Group та радник у Torridon Law, був головним радником Дональда Трампа під час президентської кампанії 2016 року.

Майк Помпео – державний секретар США у 2018-21 роках, директор ЦРУ у 2017-2018 роках.

Нагадаємо, у вересні 2023 року Майк Помпео написав статтю Чому важливо продовжувати нашу підтримку України.

Наші інтереси: 

Читаємо першоджерела, а не інтерпретації наших так званих журналістів та коментарі доморощених експертів.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Гермес Гіперборійський і Гомо триплекс

Засновник Гіперборії вічно юний Купало – Аполлон – Гермес – Ной: реконструкція міфу про перенародження світу

Найголовнішою технологією нашого світу є технологія керованої молодості, або ж «вічного життя». Згідно з творами античних авторів, ця технологія була доступна народу гіперборіїв, який пережив Великий...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

От і в мене відчуття, що Байден діє у чиїх завгодно інтересах, лише не в інтересах України. Такими темпами "допомоги" росію не перемогти. Війна перетворилася на медійну тему і засіб зовнішньо- і внутрішньополітичних спекуляцій. Американцям що, не байдуже до чужої війни? У них своїх проблем по горло, бо своя сорочка ближча до тіла...
Та наші ЗМІ в один голос хвалять Байдена, Обаму, а тепер ще й Камалу Гарріс. А українці звикли вірити у піар.
Питання, чи не занадто щедрими є обіцянки пана Трампа, й чи багато саме в його заявах піару передвиборчого?

Поки дихаю - сподіваюсь!

Коментарі

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

От і в мене відчуття, що Байден діє у чиїх завгодно інтересах, лише не в інтересах України. Такими темпами "допомоги" росію не перемогти. Війна перетворилася на медійну тему і засіб зовнішньо- і внутрішньополітичних спекуляцій. Американцям що, не байдуже до чужої війни? У них своїх проблем по горло, бо своя сорочка ближча до тіла...
Та наші ЗМІ в один голос хвалять Байдена, Обаму, а тепер ще й Камалу Гарріс. А українці звикли вірити у піар.
Питання, чи не занадто щедрими є обіцянки пана Трампа, й чи багато саме в його заявах піару передвиборчого?

Поки дихаю - сподіваюсь!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Оце Ви влучно сказали, що війна перетворилася на медійну тему і засіб зовнішньо- і внутрішньополітичних спекуляцій.