Зображення користувача Леонід Українець.
Леонід Українець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Ми розумніші

До 1972 року боротьба за титул чемпіона світу із шахів носила насамперед творчий характер. Сотні тисяч, можливо, мільйони, шахістів-аматорів розбирали партії найкращих гросмейстерів, які щораз винаходили нові варіанти найскладніших комбінацій.

Навіть у районних газетах у ті часи регулярно друкували шахові задачі для читачів, над якими можна було подумати на дозвіллі.

Все змінилося на початку сімдесятих, коли майже гегемонію шахістів із СРСР перервав американець Роберт Фішер. Його досі вважають найбільшим шаховим генієм усіх часів. Але не геніальні ходи Фішера привертали до його матчу із Борисом Спаським увагу сотень мільйонів: це було змагання між комунізмом та капіталізмом за звання найрозумнішого.

Врешті переміг Фішер. Але навіть після того, як він несподівано завершив кар'єру, інтрига не зникла. Наступним претендентом на світовий титул був Віктор Корчной, який утік із СРСР. Тож і наступний матч за світову корону між ним та аґентом КДБ Анатолієм Карповим був "політичним".

Таким самим було пізніше протистояння між Карповим та Каспаровим – останній уособлював зміни, на які у вісімдесяті роки чекали у СРСР. Після краху комунізму та розпаду радянської імперії шахи поступово повернулися до витоків. Грою знову цікавилися виключно аматори, яких стало менше, ніж у шістдесяті роки. Комп'ютери знецінили унікальну пам'ять провідних шахістів, зробивши їх доробок доступним за допомогою кількох клацань.

Аж раптом жіночий чемпіонат світу знову повернув шахи до великої політики. Так само, як сорок років тому, сотні тисяч людей стали шаховими уболівальниками. І не тому що українка Марія Музичук винайшла геніальний дебют чи ендшпіль. Головне, що Марія змагалася за звання чемпіонки у матчі проти спортсменки, що представляє країну агресора. Та й ще на її території!

І саме це спонукало українців уболівати за нашу шахістку. Вона перемогла і стала чемпіонкою світу! Ми тішимося з того, що саме тепер українська дівчина виявилась розумнішою за свою суперницю і виграла у неї за шаховою дошкою.

Відтак і усі ми розумніші за московитів. Тож врешті перемога буде за нами і на полі бою. Саме за це наша величезна подяка чемпіонці світу із шахів Марії Музичук.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дякую, друже, за цю оптимістичну публікацію!

Коментарі

Зображення користувача Анатолій Висота.
0
Ще не підтримано

Дякую, друже, за цю оптимістичну публікацію!