Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 8
  • Переглядів: 10

"Ми нічого не можемо вдіяти". Українські пілоти благають F-16, щоб стримати російську авіацію

Категорія:

Наш контрнаступ міг би бути набагато ефективнішим і набагато безпечнішим для наших хлопців на землі, якби у нас були F-16. Але поки Росія зберігає технологічну перевагу в повітрі, українським льотчикам буде дуже складно витіснити окупантів зі свого неба.

23062105.jpg

Ілюстративне фото (Facebook Командування ВПС ЗСУ)

Два українські реактивні літаки ревуть прямо над деревами. Су-25 радянських часів ковзають повільно, голосно, викидаючи густий чорний дим. Вони ніби обіймають землю – летять якомога нижче, щоб уникнути російських радарів, протиповітряної оборони та, що важливіше, ворожих літаків.

Так починається стаття на CNN і зазначається, що Су-25 – це старі літаки, вперше представлені в 1980-х роках, і вони не зрівняються з російськими Су-35 та їхніми вдосконаленими радарами та ракетами великої дальності.

"Ми втрачаємо багато літаків через ці перехоплювачі, – каже пілот Су-25 Олексій, позивний «Пумба». Він дуже добре знає, з якою важкою битвою стикаються він і його колеги, оскільки він втратив багатьох своїх товаришів після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

"Я втратив командира [ескадрильї] і свого вінгмана (пілот, літак якого розташований позаду та зовні провідного літака в строю в бою – прим. моя, О.К.), – каже Пумба. – Вони обидва герої України».

"Коли ти бачиш, як на твоїх очах вибухає колега в реальному часі – це шок", – каже він, пояснюючи, що битва на цьому не закінчується.

"Найбільша битва – це битва з самим собою, тому що ти маєш знайти якусь силу, якусь силу у своїй душі, свій дух, щоб знову полетіти".

Оскільки Україна зараз здійснює наступ, роль таких льотчиків штурмової авіації, як він, потрібна як ніколи.

"Основне призначення цього літака – підтримка наших сухопутних сил на фронті", – пояснює він. – Сьогодні це наше головне завдання".

Обмежені у своїй кількості та радіусі дії, вони все ще надають цінну підтримку з повітря.

 "Коли ми завершуємо місію, наші хлопці на місцях надсилають нам повідомлення з подякою, – каже Пумба. – Я думаю, що ми також піднімаємо бойовий дух наших сухопутних військ".

Однією з головних проблем, з якою зіткнулися наземні сили Києва в ході контрнаступу, – це російська повітряна міць, що стримує їх. Росія все ще зберігає перевагу в повітрі, що ускладнює просування наземних сил.

"Їх авіація працює хвилями, як це було у В'єтнамі, Афганістані, – каже заступник командира батальйону 128-ї окремої бригади територіальної оборони. – Безперервно, цілий день працюють або гелікоптерами, або літаками", – каже командир з позивним "Спас". – Взагалі, авіаційної підтримки катастрофічно не вистачає".

Загалом Україна отримала 45 Су-25 і Міг-29 від НАТО і країн-союзників у Європі – але це не просто гра в цифри. Пілот Міг-29 з позивним "Джус" визнає труднощі, з якими стикаються українські військово-повітряні сили, і каже, що західні країни могли б допомогти, надавши Україні жадані F-16.

Український льотчик із позивним "Джус"

Літак американського виробництва має можливість дозаправлятися в повітрі та сумісний з більшістю озброєнь НАТО, які вже постачаються в Україну. Попри те, що він був вперше запущений у виробництво в 1980-х роках, він пройшов кілька модернізацій, що зробило його більш досконалим і універсальним, ніж будь-який інший літак, який зараз є в українському флоті, і запеклим конкурентом для більшості російських літаків, за винятком новітніх моделей, які Москва не наважується розгортати в Україні.

"Наш контрнаступ міг би бути набагато ефективнішим і набагато безпечнішим для наших хлопців на землі [якби у нас були F-16], – каже Джус. – Я вважаю, що це могло б по-справжньому змінити хід контрнаступу і всієї війни, тому що F-16 здатні виконати багато важливої роботи для наших сил, для нашого опору".

Навіть з ракетами, що постачаються Заходом, ефективність не є 100%, поки вони продовжують використовувати ці літаки.

Він каже, що у випадку з ракетами HARM ефективність також  дещо обмежена, пояснюючи, що Україна може використовувати лише близько 25% потенціалу цих ракет з радіолокаційним наведенням.

"Ми не можемо використовувати 100% потенціалу через обмеження дальності, через обмеження точності", – каже Джус і додає, що такі ж ракети на F-16 були б набагато ефективнішими.

Але поки що Росія зберігає технологічну перевагу в повітрі, українським льотчикам буде дуже складно витіснити окупантів зі свого неба.

"На цей час ми нічого не можемо зробити. Ми взагалі не можемо боротися з ними нашими ракетами, нашими радарами. F-16 безперечно допоможе в цьому", – підсумував "Джус".

Нагадаємо, представник Держдепартаменту США Стен Браун заявив, що процес потенційних постачань винищувачів F-16 в Україну, чи то зі Сполучених Штатів, чи то від союзників, займе кілька місяців. За його словами, механізм надання літаків складатиметься із двох етапів.

У квітні в Пентагоні заявили, що постачання Україні F-16 Сполученими Штатами забере півтора року.

Що відбувається? Підготовка до СКК «Вибори-2024»: у Демпартії США знайшли причину затримок зі зброєю для України

Наші інтереси: 

Розуміємо, що якби США справді бажали Україні перемоги, вони б надали ці літаки. Але чуємо від Байдена тільки слова. До речі, лендліз так і не прийшов.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Так, Захід виховує нас не тільки пряником, але й батогом. І не лише владу з його корупцією, а і нас: чого ми терпимо таку владу?

Все починається з Любові.

Коментарі

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Так, Захід виховує нас не тільки пряником, але й батогом. І не лише владу з його корупцією, а і нас: чого ми терпимо таку владу?

Все починається з Любові.