Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 74
  • Переглядів: 76

«Мої гроші у смартфоні», або Все про переваги та недоліки мобільного інтернет-банкінгу

Дистанційним керуванням власними коштами на банківських рахунках вже нікого не здивуєш. І великі фінустанови пішли ще далі — запропонували клієнтам працювати з власними грошовими потоками прямо зі смартфону. Про переваги та недоліки мобільного інтернет-банкінгу говоримо далі.

Що потрібно для того щоб «мати банк в смартфоні»

Найперше, звісно — смартфон. Далі слід завантажити та встановити додаток для інтернет-банкінгу того банку, клієнтом якого ви є. Все решта — простіше за просте.

Під час першого входу в додаток (Приват24, Ощад24/7, Monobank — це найпопулярніші) , користувач вказує свої персональні дані та має вигадати надійний пароль для входу в систему. Ваш обліковий запис обов’язково підв’язується до діючого номера телефону — саме за ним банк буде ідентифікувати вас, як «свого».

Тепер, вважайте, все готове до роботи. І навіть якщо ви вирішили обрати іншого мобільного оператора, існує кілька способів  як змінити номер телефону в Ощад 24, Приват-24, чи іншому додатку. Про це можна дізнатись в кол-центрі обслуговуючого банку або на його офіційному сайті.

Переваги: чому корисно мати все під рукою

Мобільність — це перевага сучасного світу. Отже і мати інформацію про власні фінанси в онлайні — це зручно.

  1. Інформація про рух коштів в режимі реального часу

Перевірити стан балансу, побачити, що очікуваний платіж вже на рахунку, відкрити депозит чи здійснити платіж можна в будь-яку пору дня і ночі.

  1. Швидкість проведення операцій

Практично миттєво, або за кілька хвилин, ваш переказ буде на рахунку адресата. Дуже зручно, коли потрібно оперативно передати гроші, чи заплатити за товар чи послугу.

  1. Оплата за будь-що

Розрахуватись через інтернет-банкінг можна практично всюди. А з новими системами проведення платежів, в деяких супермаркетах на касах для цього вам не знадобиться навіть картка.

Крім цього, інтернет-банкінг передбачає можливість налаштованого графіку платежів, коли оплата комуналки або іншого здійснюється автоматично. Вам просто прийде сповіщення, що такий-то платіж здійснено.

  1. Мінімальна комісія за розрахунки

Або навіть нульова комісія на деякі платежі — це значна перевага користування послугою.

Але невже все так просто і безпечно? Звісно ж, у будь-якої системи є свої слабкі сторони.

Недоліки: безпека понад усе

  1. Хакерська атака

Від цього ніхто не застрахований, якщо операції по рахункам проходять через інтернет. Саме тому і слід пам’ятати та регулярно змінювати паролі входу, та не користуватись додатком через публічні Wi-Fi мережі.

  1. Ліміти для здійснення інтернет-операцій

Кожний банк встановлює ліміти на проведення розрахунків онлайн: по сумі або по кількості транзакцій. Хоча власник рахунку може зробити свої налаштування.

Також банк може з власної ініціативи заблокувати якусь сумнівну операцію і звернутись до вас (як власника рахунку) за підтвердженням. Все це робиться для безпеки ваших збережень, тому слід віднестись до правил з розумінням.

  1. Збої в роботі системи

Трапляється всяке — і іноді через збої чи технічні роботи, деякі операції стають недоступні в онлайні. Проте таке трапляється не часто — для цього в банку працюють цілі відділи фахівців.

  1. Інколи відвідувати банк таки доведеться

Раз на кілька років вас запросять у відділення банку, щоб оновити персональні дані. Або виникне інша потреба — повністю дистанціюватись не вийде, однак це ніщо, в порівнянні з тими перевагами, що їх дає інтернет-банкінг у звичайному смартфоні.

Як висновок

Захиститись від шахраїв та зловмисників на всі 100% практично неможливо. Але прикласти всі зусилля, щоб звести таку прикру ймовірність до нуля — в наших силах.

Банк ніколи не змушує своїх клієнтів користуватись тільки мобільними програмами (виключення становить Монобанк, але то зовсім інша історія — у цієї установи просто нема «реальних» офісів, а тільки віртуальні), то ж кожен має право обирати «своє» і на свій смак та розсуд.

Наші інтереси: 

Корисні речі для комфортного життя.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи