Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Малий та середній бізнес втратили до 85 мільярдів доларів через війну

Світ:

Бізнес очікує скорочення продажів на 46% відносно показників 2021 року. Індекс активності бізнесу у травні сягнув найнижчої позначки з грудня 2020 року і становить 33,82 пункту зі 100 можливих.

 

22051202.jpg

Фото: Pexels / Pixabay

Представники малого та середнього бізнесу (МСБ) зазнали прямих втрат у 64-85 млрд доларів за 75 днів від початку повномасштабного російського вторгнення, йдеться у дослідженні Advanter Group, повідомляє Економічна правда.

Загальні потреби МСБ у фінансуванні становлять 54 млрд доларів, при цьому 87% компаній мають таку потребу, а 32% підприємств вважають пошук фінансування пріоритетом.

У цілому бізнес очікує скорочення продажів на 46% відносно показників 2021 року.

Індекс активності бізнесу у травні сягнув найнижчої позначки з грудня 2020 року і становить 33,82 пункту зі 100 можливих.

Цей показник відображає спроможність компаній нарощувати обіг та створювати робочі місця. Найгірші очікування у мікробізнесу, а найкращі – у бізнесу з річним оборотом 50–500 млн грн.

Що заважає працювати?

Найбільше бізнесу заважає відновлюватися відсутність достатньої кількості платоспроможних клієнтів на внутрішньому ринку – таку причину назвали 64% респондентів. Також серед головних чинників є:

    непрогнозованість розвитку ситуації в Україні та на внутрішньому ринку (51%);
    відсутність достатнього капіталу (29%);
    руйнування ланцюгів постачання (25%).

Наразі 49% підприємств повністю або майже повністю припинили роботу з 24 лютого. При цьому 6% вказують на те, що знайшли можливість навіть збільшити обороти за останні два місяці.

Щодо релокації, то 71% підприємств її не проводили та й не планує. Проте 20% провели релокацію всередині України, а 4,4% – за кордон. Зокрема, релокацію провели понад 50% ІТ компаній. Ще близько 15% компаній зі сфери ремонту автотранспорту та машинобудування планують її провести найближчим часом.

Наші інтереси: 

Знати, які перспективи у малого бізнесу. Майбутнє України – за підприємцями та самозайнятими творчими людьми. Україна не може бути й надалі патерналістською державою. В Україні економіка – в тіні, тому що це – не вільна економіка.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи