Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 154
  • Переглядів: 161

Лише невелика кількість поставлених Німеччиною танків Leopard 2 A6 все ще можуть виконувати бойові задачі

Категорія:

Кілька танків, поставлених Німеччиною, не воюють на українському фронті, а перебувають у ремонтних цехах. Російські обстріли – одна з причин цього, але не єдина. Що стоїть за поломкою?

24010801.jpg

Міністр оборони Німеччини Пісторіус відвідав центр технічного обслуговування танків Leopard 2A6 в Литві. Фото: Kay Nietfeld / dpa

Ремонт такої військової машини, як танк Leopard2A6, є тривалим і складним, українцям бракує фахівців і запчастин. Існує також проблема в тому, що українці іноді самостійно намагаються відремонтувати машину, і це призводить до подальшого пошкодження бойових танків.

Цьому можна було б запобігти шляхом кращої підготовки механіків або шляхом "надання інструкцій", щоб не вивозити пошкоджені танки з України, а ремонтувати їх на місці, йдеться у великій статті німецького видання Spiegel про ситуацію з ремонтом переданих нам німецьких Leopard2A6, про проблеми та зусилля, щоб їх вирішити.

З самого початку було зрозуміло, що логістика стане ключовим аспектом для довгострокового успіху використання західної зброї. Перед українськими солдатами стоять серйозні завдання, адже вони мають налагодити логістичні ланцюги для багатьох типів техніки, наприклад, для танків Abrams або Challenger. Машини також потрібно обслуговувати й ремонтувати, а для кожного типу потрібні спеціально навчені техніки та постійне постачання запасних частин.

Зрештою, дрібні роботи можна виконувати і на полі бою. Солдати армійського тилу навчені цьому. 120-міліметрова гладкоствольна гармата Leopard 2 може витримати близько 300 пострілів, після чого ствол необхідно замінити. Для заміни потрібен підйомний кран. Досвідчені солдати можуть виконати цю процедуру за 30 хвилин.

Днями німецька делегація на чолі з депутатом Бундестагу від Партії зелених Себастьяном Шефером відвідала ремонтний завод в Україні. Поряд з іншими транспортними засобами з усього світу там ремонтують німецькі бронемашини Dingo. Один з механіків сказав, що вони могли б швидше ремонтувати машини, якби мали креслення та інструкції. Однак, оскільки їх не має, його люди ремонтують німецьку техніку “на інтуїції”.

Натомість в бойових умовах під дією адреналіну, недосипання і з досить коротким періодом підготовки ви не поводитеся з технікою відповідно до інструкцій. Коли це питання життя і смерті, солдати не звертають уваги на правильні оберти двигуна під час запуску. Таким чином, експлуатація у воєнний час так чи інакше підвищує вразливість важкого озброєння до ремонтів.

За словами Шефера, українцям також бракує запчастин. Через тривале очікування багатьох важливих деталей робота затягується. Бундесвер також знає про цю проблему. Ще до початку поставок німецької техніки в Україну були побоювання, що безперебійне постачання важливих деталей може стати проблемою.

Ось, що каже український командир роти німецьких танків Leopard2A6 на псевдо "Синай":

"Більшість наших втрат були на мінних полях, де мін було так багато, як картоплі на городі. Але на відміну від застарілої радянської техніки, рівень виживання у "Леопарда" високий. Це ще одна причина, чому про танки дбають: підбиті танки виводять з бою якомога швидше, щоб захистити їх від подальшого знищення артилерією та російськими безпілотниками-камікадзе".

Синай каже, що його бійцям вдалося вивести всі пошкоджені танки Leopard2A6 з поля бою і відправити їх на ремонт.

Компанія Rheinmetall, відповідальна за технічне обслуговування та ремонт "Леопардів", спільно з Міноборони Німеччини працює над розв'язанням проблеми. Минулого місяця були вжиті комплексні заходи шляхом укладення контракту між Міністерством оборони України та ARGE Service на зберігання та експлуатацію запасних частин німецьких машин. Це допоможе оптимізувати процеси, щоб у майбутньому танки можна було ремонтувати в самій Україні.

Частина танків роти Синая зараз перебуває на ремонті за кордоном. В репортажі про центр технічного обслуговування в Литві його солдати нещодавно впізнали свої танки. Вони виглядали так, ніби були майже готові до транспортування назад. Синай вже зібрав команду, щоб забрати свої танки. Їх з нетерпінням чекають, бо вони вкрай необхідні на українському зимовому фронті.

Наші інтереси: 

Дізнаємося про проблеми нашої війни з іноземних джерел.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи